Túžite byť v novom roku šťastnejší? Nastavte si nové ciele

Veľa ľudí práve na nový rok si dáva nové predsavzatia, píšu si nové plány alebo len tak premýšľajú, v čom by sa ich život mohol zmeniť. Každý však túži hlavne po tom, aby žil šťastnejší život.
Veľa ľudí práve na nový rok si dáva nové predsavzatia, píšu si nové plány alebo len tak premýšľajú, v čom by sa ich život mohol zmeniť. Každý však túži hlavne po tom, aby žil šťastnejší život. / Foto: Bigstock

Na začiatku nového kalendárneho roku si ľudia často dávajú nové ciele. Niekto presne vie, čo chce zmeniť a niekto po zmene túži, ale ani presne nevie, v čom by mal tú zmenu urobiť. Možno vás k zamysleniu motivuje tento článok.

 

Veľa ľudí práve na nový rok si dáva nové predsavzatia, píšu si nové plány alebo len tak premýšľajú, v čom by sa ich život mohol zmeniť. Každý však túži hlavne po tom, aby žil šťastnejší život. Niekedy máme šancu posunúť sa smerom ku šťastiu aj vďaka drobným maličkostiam. Inokedy zase je potrebné urobiť aj ráznejšie kroky. Dôležité je, nebáť sa zmeny. Možno práve niektoré z nasledujúcich  stratégií vám pomôžu prežiť krajší a naplnenejší život.

 

Neobviňujte sa, že nedokážete byť stále najlepší

Sebazdokonaľovanie je dlhý proces. Každý sa môže pomýliť a každý môže robiť chyby. Niektorí ľudia však žijú v presvedčení, že musia byť stále a za všetkých okolností tí najdokonalejší. Človek svoju prácu skončí, keď je projekt hotový. Človek trpiaci túžbou po dokonalosti ju nedokončí nikdy. Je potrebné poznať zdravú mieru. Príliš vysoko nastavené normy prinášajú stres a opakované pocity zlyhania môžu viesť až k presvedčeniu, že nie sme takí šikovní ako druhí. Niekedy tieto pocity môžu prejsť až do neurotizmu. Pri zdravej túžbe po dokonalosti  sa cítite pozitívne a ste motivovaní pracovať na svojich cieľoch. Pociťujete radosť, keď na svojich cieľoch pracujete. Pri neurotickom perfekcionizme vaše ciele vás stresujú. Cítite strach. Bojíte sa, že neuspejete alebo že nebudete dosť dobrí. Neustále prokrastinujete, čakáte na dokonalý moment, dokonalú ponuku, dokonalú príležitosť, aby ste sa do niečoho pustili. Nikdy nie ste so sebou alebo svojou prácou spokojní. Nič, čo ste vytvorili, nie je dosť dobré. Ak chcete žiť pokojnejší život, skúste sa odpútať od maximálneho perfekcionizmu. Vôbec nič sa nestane, keď nebudete stále na výslní iba vy. Skúste sa naučiť radovať z úspechov aj iných. Sami po čase zistíte, ako sa vám uľaví a začnete sa viac zo všetkého tešiť.

 

Nezriekajte sa svojich snov

Možno práve tento rok nastane tá chvíľa, keď sa vám splní ten najtajnejší sen. Snívate o tom, že namaľujete obraz? Tak sa pustite do práce! Chcete vybudovať vlastný podnik? Spočítajte základné riziká a dajte sa do toho! Možno, že to nevyjde, ale keď sa ani nepokúsite, nevyjde to určite. A tak sa netreba báť neustále skúšať nové veci. Prestaňte si hovoriť, že ste nanič alebo že sa vám aj tak nepodarí dosiahnuť to, po čom túžite. Ste tým jediným, kto vás dokáže motivovať a najviac podporiť. Zmeňte prístup k samému sebe. Podporujte sa a opakujte si, že ste šikovní a že všetko zvládnete. Verte vo svoje vlastné schopnosti. Nežite podľa očakávaní iných ľudí, takto šťastní nebudete. Je to váš život, preto si ho spravte takým, aby ste s ním boli spokojní predovšetkým vy.
 

Neanalyzujte správanie iných ľudí

Prijmite ako fakt, že nikdy nedokážete objasniť všetky motívy akýchkoľvek činov iných ľudí. Niektorí ľudia dlhé hodiny dokážu analyzovať správanie iných. Verte, je to len zbytočná strata času. Ľudí nezmeníte. Len oni sami môžu zmeniť samých seba. Nechajte každého byť takým, akým je. Ušetríte si tým množstvo energie pre seba a keď sa nebudete zaťažovať životmi iných, budete šťastnejší a vašu myseľ budete môcť zaplniť pozitívnejšími myšlienkami. Naozaj nie je potrebné nachádzať vysvetlenie pre všetko, čo robia iní ľudia.
 

Vzdajte sa potreby mať všetko pod kontrolou

Niektoré veci sa proste vyvíjajú sami a nedokážete ich ovplyvniť. Budete sa cítiť lepšie a spokojnejšie, ak jednoducho akceptujete, že život si niekedy razí inú cestu než tú, ktorú by ste si predstavovali.
 

Menej kritizujte

V poslednej dobe vo výraznejšej miere sú ľudia kritickí. Aj v situáciách, kde by sme sa mali poďakovať, radšej kritizujeme. Sme nároční, vyžadujeme veľa, a to hlavne od iných. Neustála kritika potom spôsobuje ochladenie vzťahov, hnev, apatiu. Každý človek má však v sebe dobré aj zlé stránky. Každý občas urobí niečo, čo si zaslúži obdiv a pochvalu. Ale koľkokrát sme zámerne prehliadali tieto situácie? Možno zo závisti a možno z ľahostajnosti. A aká je to škoda! Veď vďaka adekvátnej pochvale sme mohli získať nové priateľstvo, mohli sa zlepšiť vzťahy na pracovisku, zavládla by lepšia nálada. A preto, nenechajte si v novom roku utiecť momenty hodné pochvaly. Po čase zistíte, že ste šťastnejší a aj do práce chodíte radšej.
 

Pokúste sa viac radovať

Človek sa môže sám rozhodnúť, či bude vyžarovať viac hnevu alebo radosti. Je len na ňom, či si bude všímať negatívne veci alebo tie pozitívne. Niekedy to vyzerá tak, že nás obklopuje viac zla, ale to je len uhol pohľadu. Sami sa rozhodujete, čo budete čítať, pozerať, akými ľuďmi sa budete obklopovať. Ak sa teda chcete cítiť lepšie, pozitívnejšie, ak sa chcete viac usmievať a byť spokojnejší, nájdite si viac spôsobov na to, ako mať radosť. Začnite si všímať príjemné veci, čítajte pozitívnu literatúru, pozerajte obohacujúce programy, športujte a hlavne niečo tvorte. Zlo na svete existuje, existovalo a bude existovať. Ale popri ňom, síce dnes nenápadne, ale predsa, kráča aj dobro. Skúste ho vyhľadávať. Bude vám krajšie na svete. Vaša radosť vám pritiahne do života aj nových ľudí.
 

Prestaňte myslieť na to, čo povedia iní

Nevzdávajte sa svojich zámerov len preto, že niekomu sa nepáčia. Neexistuje žiadny zákon, ktorý by vám prikazoval žiť podľa toho, ako si to predstavujú iní ľudia. Najlepšie zo všetkého je, keď sa dokážete zariadiť podľa svojho svedomia a keď robíte to, čo považujete za správne. Ak vy necítite, že máte niečo urobiť, nemusíte to urobiť len preto, že to niekto očakáva. Mám na mysli vážnejšie rozhodnutia a nie bežné každodenné záležitosti.
 

Neporovnávajte sa s inými

Aby bol človek šťastný, musí robiť to, čo ho šťastným robí. Aby dostal zo seba to najlepšie, musí svoju súčasnú situáciu porovnávať so včerajšou. Aby ste nestrácali smer, nezaoberajte sa životmi iných ľudí. A hlavne sa zbytočne neporovnávajte. Prečo? Pretože, ako už bolo povedané, nikdy nepoznáme celú pravdu o druhom človeku. Preto premýšľajte hlavne sami nad sebou. Samozrejme, pomáhajte aj druhým. To je krásna a prirodzená vec. Ale ak chcete pomáhať iným, musíte byť v pohode hlavne vy.
 

Prijmite zodpovednosť za seba

„Za kvalitu vášho života je zodpovedná iba jedna jediná osoba. Tou osobou ste vy. Väčšina z nás je zvyknutá za tie stránky nášho života, ktoré sa nám nepáčia, obviňovať nejaký subjekt mimo nás. Obviňujeme každého a všetko, na čo môžeme zvaliť vinu. Nechceme vidieť, že skutočný problém spočíva inde, ako by sme si želali - nespočíva v okolí, ale v nás.“ (Jack Canfield) Možno práve teraz  dozrel čas na to, aby ste si uvedomili, že je načase  prestať hľadať odpovede na to, prečo máte problémy, tam kde nie sú, t.j. mimo seba. Samozrejme, máte dve možnosti. Môžete naďalej zostávať v presvedčení, že niekto iný môže za vaše pocity alebo sa odpútate od tohto sebaklamu a začnete preberať zodpovednosť za seba a riešiť svoju situáciu. Ak zodpovednosť za seba preberiete, stanete sa oveľa šťastnejším človekom.
 

Buďte vďační

Ľudia sú zvyknutí na mnoho vecí, ktoré sú potrebné pre každodenný život a často k nim nepristupujú s ocenením a vďačnosťou. Skôr každý myslí na to, čo by chcel a na to, čo ešte nemá, ale skutočnú hodnotu toho, čo už má, nepozná a neuvedomuje si ju. Človek je vďačný vtedy, keď sa prestane zaoberať vecami, ktoré mu v živote chýbajú a zameria sa na veci, ktoré má. Zrazu vzniká úplne nový pohľad na život. Vďačnosť má ešte jednu úžasnú vlastnosť, a tou je premena našej pozornosti a energie. Keď sa s vďakou sústredíte na to, čo máte, začnete prelaďovať svoje myšlienky. Myseľ vďačného človeka býva pokojná a harmonická. Taký človek dokáže prijímať i dávať. Skúste si v tomto roku viac vychutnávať to, čo už máte a sami zistíte, koľko radosti vám vkĺzne do duše. Vymeňte neustále túžby po niečom za úprimnú vďaku za to, čo už máte. Ak ste schopní oceniť to, čo máte, získate jeden z kľúčov k životnému uspokojeniu. Pocit vďačnosti prináša skutočnú radosť.

 


Zdroje:
Dale Carnegie: Život je krátky. Žite tak, aby bol úžasný
Věra Capponi – Tomáš Novák: Sám sobě psychologem
Čítajte viac o téme: Šťastie, Nastavenie mysle
Zdieľať na facebooku