Ako sa pripraviť na nový vzťah?

Doba očistného procesu po rozchode je u každého odlišná, doprajete si toľko času, koľko potrebujete na to, aby ste sa uzdravili a preniesli cez rozchod.Až potom budete pripravení na nový vzťah.
Doba očistného procesu po rozchode je u každého odlišná, doprajete si toľko času, koľko potrebujete na to, aby ste sa uzdravili a preniesli cez rozchod.Až potom budete pripravení na nový vzťah. / Foto: Bigstock

Nie každý túži po vzťahu. Najmä vtedy, ak prežil niekoľko sklamaní a partnerských kríz. A nie každý, kto po vzťahu túži, je naň aj pripravený. Dôležitým predpokladom pripravenosti na vzťah je určitá emocionálna zrelosť.

 

Ak ste po rozchode, po určitej dobe vám možno víri v hlave otázka, že čo ďalej. Možno sa snažíte vysporiadať so zlým rozchodom alebo ste sa sústredili na iné veci. Možno premýšľate nad tým, či hľadať partnera/partnerku, alebo nie. A  možno sa cítite neisto a neviete, čo by bolo vhodné urobiť. Ako teda  spoznáte, že ste pripravení začať nový vzťah? Možno vám pomôže, keď sa zamyslíte nad nasledujúcimi skutočnosťami.

 

Mám ukončený predchádzajúci vzťah?

V tomto prípade sa nemyslí len formálne prerušenie vzťahu so všetkými predchádzajúcimi partnermi, ale skutočné myšlienkové opustenie vzťahu a tiež odpustenie partnerovi. Zapracujte najprv na svojom hneve a smútku, až potom premýšľajte nad novým vzťahom. Ak ste sa zlých pocitov ešte nezbavili  a krivdy a sklamanie sa s vami stále ťahajú, nie je vhodné nadväzovať nový vzťah. Je to preto, lebo tieto staré problémy budú stáť v ceste novému citu a riešiť ich budete aj v novom vzťahu. Spomienky na minulé krivdy vám budú brániť v tom, aby ste energiu venovali novému vzťahu. A to by bola škoda. Ako dlho by ste teda mali čakať? S určitosťou sa nedá povedať, ako dlho by ste mali počkať, pretože ide o individuálnu vec. Doba trvania tohto procesu je pre každého odlišná, uistite sa však, že si doprajete toľko času, koľko potrebujete na to, aby ste sa uzdravili a preniesli cez rozchod.

 

Minulosť nespájam s prítomnosťou a neporovnávam svoje vzťahy

V živote človek stretáva viac ľudí a väčšinou prežije i viac vzťahov. Každý človek je iný, a preto aj každý vzťah je iný. Ak sa vo vzťahu opakujú tie isté problémy, tak to nesúvisí s partnerom, ale s nami. Platí, že kto opakuje rovnaké chyby, dostáva rovnaké výsledky. Ak máme sklon prepájať minulosť s prítomnosťou, tak sme sa ešte nevyliečili z predchádzajúceho vzťahu. Až keď sa zahoja staré rany a keď všetko zlé odpustíte predchádzajúcemu partnerovi, až potom ste pripravení na nový vzťah. Odpustenie je veľmi dôležité. Ale to chvíľku trvá, kým dokážete urobiť tento krok. Dôležité je však uvedomiť si aj to, že každý vzťah nám prináša nielen zlé, ale aj dobré momenty a práve tieto sa snažte si zapamätať. Keď si uvedomíte, ako vám predchádzajúca skúsenosť pomohla k tomu, že ste opäť v niečom múdrejší, až vtedy ste pripravení na nový vzťah. Na svete neexistujú dvaja rovnakí ľudia. A preto nemôžu existovať ani dva rovnaké vzťahy. Ak sa opakujú vo vzťahoch tie isté problémy, tak to obyčajne nie je spôsobené partnerom, ale nami. Ako už bolo spoemenuté, kto opakuje rovnaké chyby, dostáva sa stále do tých istých problémov. Nie je dobré prepájať minulosť s prítomnosťou. Staré rany sa musia zahojiť.

 

Mám premyslené, čo očakávam od partnera/partnerky

Potrebné je poriadne si premyslieť, čo vlastne od partnera/ partnerky očakávate. Naozaj nezáleží len na kráse. Ak sa niekto zameriava len na vonkajšie znaky, toto kritérium ho môže skôr či neskôr zradiť. Dôležité je premyslieť si hlavne otázku hodnôt, spoločné partnerské smerovanie, približne rovnaké záujmy, pohľad na svet a dobré je mať premyslené aj to, akým spôsobom vychovávať deti. Uvedomte si tiež, že nehľadáte  partnera, aby ste:

  • sa necítil/necítila osamelo,
  • bol/a finančne zabezpečený/zabezpečená,
  • pretože sa bojíte starnutia,
  • chcete niekoho, kto sa o vás bude starať,
  • potrebujete mať spoločensky prijateľný status: vydatá/ženatý.

 

Musíte si tiež uvedomiť, že váš nový partner/partnerka nebude stopercentným ideálom, ktorý ste si vysnívali. Človek sa počas života neustále zdokonaľuje. Ideálne je, keď sa vaše cesty pretnú s takým človekom, vďaka ktorému budete môcť neustále duchovne i intelektuálne rásť. Úplne dokonalý človek neexistuje. Každému niečo chýba, nikto nie je stopercentný. Keď sa však stretnú dvaja ľudia, ktorí si to uvedomujú, môžu vytvoriť vzťah, v ktorom sa môžu pozitívne rozvíjať a navzájom sa v mnohých veciach podporovať. Podstata dobrého vzťahu totiž spočíva v tom, že dvaja ľudia neustále na sebe pracujú, a tak sa spolu posúvajú k vysnívanej dokonalosti. Ľudia, ktorí hľadajú už na začiatku vzťahu dokonalého partnera, sami seba odsudzujú k hľadaniu na celý život. A tak nie je nutné hľadať dokonalého človeka, ale takého, ktorý sa hodí k nám a ktorý kráča aspoň približne podobným smerom ako my.

 

Som pripravený/á na zoznámenie a som schopný/á prinášať kompromisy

Život vo dvojici  vyžaduje určité zmeny. Jednou z hlavných predností tu môže byť práve flexibilita a umenie rýchlo sa prispôsobiť okolnostiam. Pre niektorých ľudí, ktorí dlhú dobu boli sami, je práve táto skutočnosť veľmi problematická. Veď, komu by sa chceli meniť zaužívané steretypy? Lenže vzťah prináša so sebou aj schopnosť robiť kompromisy, vedieť tolerovať, pochopiť, prispôsobiť sa. Ak to nedokážete, nie ste ešte pripravení na vzťah. Vytvorenie skutočného emočného spojenia znamená, že pri zoznamovaní by ste mali byť otvorení a úprimní v tom, kto ste a ako sa cítite. Je to kľúčovým krokom pri vytváraní hlbokého spojenia s niekým iným. K tomu je potrebné dať tomu druhému najavo pravdu o sebe, čo by mohlo byť nepríjemné, ale je to odvážna a zásadná vec. Uistite sa, že ste pripravení na to, sa takto odkryť a byť na chvíľu aj zraniteľní. Ak existuje ešte niečo, čo by ste ešte chceli zažiť, čo zároveň vyžaduje, aby ste boli single, urobte všetko preto, aby ste to zažili. Prečo by ste mali usilovať o to sa s niekým usadiť, keď máte ešte stále pocit, že potrebujete ešte niečo urobiť, kým ste sami? Mali by ste sa rozhodnúť, čo je dôležité a nevyhnutné pre vás, ako začnete hľadať svoju spriaznenú dušu. Týmto spôsobom sa budete cítiť pripravení a spokojní. A ak nedokážete dosiahnuť vaše ciele, môže vás to neustále lákať. Avšak v prípade, že vaše priania a sny zahŕňajú ďalšiu osobu, potom nie je čo riešiť.

 

Viem si nastaviť hranice

Rovnako ako musíte byť ochotní vo vzťahu dávať, musíte si tiež byť istí svojimi vlastnými hranicami. Sú nevyhnutné pre udržanie zdravého vzťahu. Je oveľa lepšie byť single, v príjemnom vzťahu so sebou, ako v pasci dysfunkčného toxického vzťahu s niekým iným. Ak máte tendenciu dávať svojmu partnerovi/partnerke všetko na úkor zdravia alebo šťastia, musíte sa zamyslieť nad svojimi hranicami.

 

Som nezávislý/á od rodičov

Hlavne u mladších ľudí sa často ako problém javí to, že sa nevedia odpútať od rodičov. Nejde tu o žiadne ukončenie vzťahov s rodičmi. Ide však o schopnosť cítiť sa samostatným, na rodičoch nezávislým človekom. Rodičovská skúsenosť veľmi často formuje našu budúcnosť, ale v určitom momente je potrebné odísť z rodičovského hniezda a začať písať príbeh svojho vlastného života. Vo vzťahoch sa budete musieť meniť a naučiť sa prejavovať aj to, čo vám nie je dané.

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy
Zdieľať na facebooku