Michael Labkovsky: 6 rád na problémy v rodine, vo vzťahoch a v osobnom živote

V dôsledku zdravých emócií sa postupne formuje osobnosť s vysokým sebavedomím, ktorá miluje seba a čo je najdôležitejšie, má aj radosť zo života.
V dôsledku zdravých emócií sa postupne formuje osobnosť s vysokým sebavedomím, ktorá miluje seba a čo je najdôležitejšie, má aj radosť zo života. / Foto: Unsplash

Chcete prežívať pekné vzťahy a dobrý život? Psychológ Michael Labkovsky radí, ako si nastaviť myseľ, aby sa vám to podarilo.

 

V detstve sa u každého človeka vytvárajú stereotypné reakcie na opakujúce sa podnety. Napríklad ak rodičia neustále vytvárajú konflikty, rozprávajú zvýšeným hlasom,  dieťa cíti strach a uzatvára sa do seba a keďže sa to neustále opakuje, môže byť neustále v strachu alebo môže cítiť úzkosť.  Ako dieťa rastie, jeho správanie sa stále viac a viac fixuje. A tak môže vyrásť dopelý človek, ktorého potom charakterizuje nedostatok iniciatívy, apatia, neschopnosť prevziať zodpovednosť, neschopnosť sebarealizácie a čo je najhoršie, nedokáže si ani užívať život. Počas tejto doby sa v mozgu vytvárajú silné neurónové spojenia, ktoré spôsobujú, že reagujú striktne a stále rovnako na akýkoľvek podobný stimul. Ak chceme pomôcť človeku prekonať strach, úzkosť, neistotu, nízke sebavedomie, tak musíme prerušiť tieto vzniknuté neurónové spojenia a vytvoriť nové. Zmena musí nastať aj na biochemickej úrovni. Keď sa vytvoria nové neurónové spojenia v mozgu, postupne vzniknú aj nové emócie, a to  dôvera, pokoj, pocit stability. V dôsledku týchto emócií sa postupne formuje osobnosť osoby s vysokým sebavedomím, ktorá miluje seba a čo je najdôležitejšie, má aj radosť zo života. Michael Labkovsky upozorňuje, že si máme budovať zdravé reakcie hlavne vo vzťahu k blízkym a okoliu. Všetci vieme, že je niekedy veľmi ťažké priznať si vlastnú chybu. Niekedy nemáme pravdu a aj napriek tomu sa hneváme a sme v odpore. Výsledkom môže byť narastenie hnevu a potom nahnevane reagujeme hlavne na našich blízkych. A tak hádky a konflikty sú na svete. Ale môžeme im predchádzať, len je potrebné poznať stratégie, ktoré nám pomôžu týmto situáciám predchádzať.

 

Psychológ Michael Labkovsky zhromaždil 6 najlepších odporúčaní a rád na problémy v rodine, vo vzťahoch a v osobnom živote. On sám hovorí, že je potrebné si vytvoriť hlavne zdravé reakcie, vďaka ktorým dokážeme reagovať na jednotlivé situácie.

 

1 | Blaho človeka spočíva v každom jednom z nás

Existujú šťastlivci, na ktorých je už z diaľky vidieť, že sú šťastní. Vedú usporiadaný život, majú dobrú prácu a milujúceho partnera. Závidia? Nie! Všetko je to o vnímaní reality  a citovom nastavení. A preto psychológ odporúča, aby sme sa naučili byť šťastnými a tešili sa z maličkostí. Ak to dokážeme aj naše okolie sa radikálne zmení.

 

2 | Ženy majú priamo pomenovať svoje potreby a túžby

Psychológ Michael Labkovsky hovorí, že ženy potrebujú veľa nehy a lásky. Odporúča im, aby s manželom veľa komunikovali  a vysvetľovali, čo chcú, čo sa im páči alebo nepáči. Možno sa stane, že vďaka tomu sa vzťah výrazne zlepší.

 

3 | Hľadajte príčiny problémov

Prečo niekto má stále problémy a iní ľudia nie? Prečo sa niektoré ženy počas svojho života niekoľkokrát vydajú alebo rozvedú, zatiaľ čo iná si nevie nájsť toho pravého? Psychológ hovorí, že všetko súvisí so psychikou, hodnotami a celkovým naladením. Nesúvisí to so vzhľadom ani charakterom, ako si mnohí ľudia myslia. Michael Labkovsky tvrdí, že všetci dokážu žiť šťastne, len musia chcieť.

 

4 | Neexistuje žiadna norma

Michael Labkovsky hovorí: „Ak ste sama, nevadí! Užívajte si život, cestujte, skúšajte nové veci, spoznávajte nových ľudí či rôzne kultúry. Nikdy neviete, kde a kedy stretnete toho pravého. Báť sa toho, že zostanete do konca života sama, vám určite nepomôže.“ Je potrebné sa tešiť z toho, čo život prináša.

 

5 | Stabilná psychika je kľúčom ku šťastiu

Podľa psychológa by mala existovať akási harmónia v kompromisoch. „Áno, niekedy je potrebné, aby ste ustúpili buď vy, alebo váš partner. Vďaka tomu bude atmosféra u vás doma pozitívne naladená. Pevné vzťahy sa môžu vybudovať iba vtedy, ak jeden druhého skutočne milujete,“ upozorňuje Michael Labkovsky. 

 

6 | Komunikujte často s partnerom

Michael Labkovsky hovorí, že keď príde žena domov z práce, nemala by mať pocit, že rodina je jej druhou a ešte k tomu neplatenou prácou. Preto je dobré, ak sa vždy vedia manželia dohodnúť a naplánovať kto a čo urobí tak, aby sa nikto necítil ako otrok. Ak v tejto oblasti pociťujete nerovnováhu, konzultujte to s vaším partnerom. V opačnom prípade sa môže stať, že mu to neskôr poviete nie príliš príjemným spôsobom.

Na záver psychológ Michael Labkovsky  radí: „Ak by  sme to zhrnuli, všetko závisí od vás, pretože dokážete k sebe pritiahnuť negatívne i pozitívne emócie. Snažte sa vidieť vo veciach vždy niečo dobré aj keď to na prvý pohľad vyzerá zle. A v neposlednom rade komunikujte! Budete prekvapení, ako sa váš život zmení.“

Čítajte viac o téme: Manželstvo, Komunikácia
Zdieľať na facebooku