Deti už Facebook nebaví. Momentálne fičí TikTok

V roku 2018 sa práve aplikácia TikTok stala najviac sťahovanou na App Store.
V roku 2018 sa práve aplikácia TikTok stala najviac sťahovanou na App Store. / Foto: Bigstock

TikTok je čínska aplikácia na zdielanie pätnásťsekundového videa, kde deti predvádzajú väčšinou svoje tanečné alebo hudobné schopnosti. Ale nielen to.

 

V roku 2018 sa práve aplikácia TikTok sa stala najviac sťahovanou na App Store. Sú to oveľa kratšie videá ako videá na YouTube.„Napríklad v Českej republike využívajú túto aplikáciu už aj žiaci štvrtého ročníka základných škôl, a to hlavne dievčatá, lebo chlapcov spievať a tancovať veľmi nebaví ,“ upozorňuje  odborník na sociálne siete Daniel Dočekal. Uvádza tiež, že tanečné videá sú často verejne dostupné a tancujúce deti si vôbec žiadne riziká neuvedomujú.

 

Rodičia často o tejto sociálnej sieti ani netušia a vôbec by im ani nenapadlo, že ich dcéra predvádza tanečné pohyby prostredníctvom videa. Je však dôležité si uvedomiť, že táto na prvý pohľad nevinná zábava sa môže zmeniť na šikanovanie prostredníctvom nenávistných komentárov ostatných užívateľov. Toto je prvá vec, na ktorú by mali byť pripravené všetky deti, ktoré sa chcú pustiť do používania tejto sociálnej siete. "Tiež je potrebné si dávať pozor na rôznych pedofilov a sexuálnych predátorov, ktorí si s veľkou obľubou práve tieto videá pozerajú,“ radí Daniel Dočekal. Mnohé deti sa stali obeťami kyberšikany kvôli nadváhe, zlým tanečným pohybom alebo nevhodnému oblečeniu. Na záznamoch sa často objavujú i obnažené časti tela dieťaťa, ktoré priťahujú sexuálnych deviantov. Práve tieto videá priťahujú najväčšiu pozornosť, sú najviac vyhľadávané, zdieľané a rozširované. Deti sa takto stávajú sledovaným cieľom a často sú oslovované dospelými užívateľmi TikToku. No okrem tanca a spevu sa na TikTok deti môžu stretnúť aj s videami, ktoré nabádajú k sebapoškodzovaniu, k spáchaniu samovraždy, k anorexii, k morbidnej obezite, vzájomnému týraniu a podobne. Niektoré videá zase obsahujú rôzne adrenalínové výzvy.

 

Sociálna sieť je obmedzená vekovo, ale málokto to dodržuje

Podobne ako Instagram či YouTube, tak aj TikTok má milióny užívateľov a sledovateľov. Videá sú dostupné nielen na TikTok, ale aj voľne na kdekoľvek na webe. Sú masívne kopírované aj mimo tejto siete a nachádzajú  sa aj na YouTube. Niekedy sa z pôvodných videí vyrábajú ponižujúce a zosmiešňujúce imitácie, ktorými tvorcovia znevažujú pôvodného tvorcu videa. Sociálna sieť je vekovo obmedzená, užívateľ by mal mať aspoň 13 rokov, ale nikto to nedokáže skontrolovať a ani nikto to nerieši.Vlastníkovi aplikácie nejde o bezpečnosť, ale predovšetkým o rast množstva užívateľov. Takže rodičia sú jediní, ktorí môžu v tomto smere zasiahnuť.

 

Problémom je aj čas

Odborníci zistili, že celosvetovo užívatelia denne pozerajú videá 52 minút. Je to vysoko návyková zábava, a tak spoločnosť, ktorá TikTok vlastní, pridala novú funkciu, ktorou sa dá doba obmedziť. Nie je to však  jediná možnosť, ako sa dajú riziká spojené s používaním znížiť. Da sa tiež obmedziť prístup cudzích ľudí k profilu dieťaťa alebo sa dá zamedziť tomu, aby aplikácia všetkým na internete ukazovala, odkiaľ sa dieťa pripája. Lenže tieto obmedzenia by dieťa muselo vo svojom profile samo nastaviť. Ak to neurobí, tak po prihlásení je automaticky prístupné každému, kto má záujem sa dívať na jeho videá.

 

Pozornosť udržuje robot

Umelá inteligencia určuje, ako najlepšie ovplyvniť a udržať užívateľov a ako čo najviac na internete rozšíriť ich obsah. Užívateľ nemusí nič výnimočné robiť, ba dokonca nemusí hľadať obsah. Stačí spustiť aplikáciu a dívať sa na nikdy nekončiaci tok krátkych videí. Cieľ je už dobre známy, a to užívateľov čo najdlhšie udržať pri novej aplikácii a vytvoriť novú závislosť.

 

Čo môžu robiť rodičia?

Predovšetkým je potrebné neustále kontrolovať mobil dieťaťa a pozorne si všímajte, čo má v ňom  nainštalované. Ak nájdete TikTok, prezrite si, koho vaše dieťa sleduje, s kým si píše správy a ak natáča videá, tak na čo sú zamerané. Potom nastavte súkromie  dieťaťa v mobile tak, aby bolo čo najbezpečnejšie. Vypnite hlavne lokalizačnú službu, aby sa nedalo zistiť, odkiaľ sa dieťa pripája. Nainštalujte si aj vy TikTok a sledujte, čo vaše dieťa robí. Neustále sa rozprávajte, a to nielen o tejto aplikácii, ale o sociálnych sieťach vo všeobecnosti. Dohodnite si čas, ktorý bude dieťa venovať TikToku. Ak nemá primeraný vek a vy sa rozhodnete, že aplikácia nie je pre vaše dieťa vhodná, zrušte ju. Dieťaťu uveďte dôvody, prečo ste sa tak rozhodli.

Zdieľať na facebooku