10 najdôležitejších pravidiel, ktoré potrebujú deti poznať, aby mohli fungovať v online svete

Rodičia by mali odmalička upozorňovať deti na to, že internet je verejný priestor a že čokoľvek naň umiestnia, sa skôr či neskôr môže dostať aj do nesprávnych rúk.
Rodičia by mali odmalička upozorňovať deti na to, že internet je verejný priestor a že čokoľvek naň umiestnia, sa skôr či neskôr môže dostať aj do nesprávnych rúk. / Foto: Bigstock

Dnes takmer každý  rodič premýšľa nad tým, ako čo najlepšie informovať svoje dieťa o tom, ako sa čo najbezpečnejšie pohybovať v online svete. Nasledujúcich 10 pravidiel vám v tom môže pomôcť.

 

Daniel Dočekal je český internetový publicista, odborník na sociálne siete a autor knihy Bezpečnosť detí na internete. V jednej zo svojich prednášok sa venoval aj problematike fungovania detí v online svete, kde okrem iného uviedol aj 10 najdôležitejších pravidiel, ktoré by mali poznať všetci rodičia.

 


1 | Internet je verejný priestor

Rodičia by mali odmalička upozorňovať deti na to, že internet je verejný priestor a že čokoľvek naň umiestnia, sa skôr či neskôr môže dostať aj do nesprávnych rúk. Tiež je podstatné, aby vedeli, že v online svete sa nepohybujú len dobrí ľudia, ale aj pedofili, klamári alebo sexuálne úchylní ľudia. Často majú v profile nepravú fotku, neuvádzajú skutočný vek, vymýšľajú si rôzne prikrášlené informácie o sebe. Vo svete už prepuklo niekoľko škandálov v súvislosti s ochranou súkromia, unikli rôzne citlivé údaje. „V súčasnosti  sa hackeri dokážu nabúrať kdekoľvek a deti by mali o tejto skutočnosti vedieť,“ upozorňuje Daniel Dočekal.

 

2 | Deti by sa s cudzími ľuďmi na internete nemali baviť

Daniel Dočekal hovorí, že to najpodstatnejšie, čo by rodičia mali naučiť svoje deti, je to, že v internetovom priestore je cudzí človek nebezpečnejší ako ten, ktorý stojí pred domom. V reálnom svete deti dokážu skôr odhaliť klamára a podvodníka. Na internete je to ťažké preto, lebo neznámy človek môže mať meno žiaka zo školy či meno kamaráta od susedov. Nebezpečenstvo sa môže vyskytnúť nielen na sociálnych sieťach, ale aj v online hrách. Neznámi ľudia, ktorí sa môžu predstavviť ako známi, môžu od detí chcieť  napríklad rôzne fotografie, súkromné údaje a videá. Môžu im sľubovať lákavé odmeny a rôzne darčeky.

 

3 | Informácie sú na predaj

„Nastala doba, keď si už konečne musíme všetci uvedomiť, že sme len produkt. Na každom užívateľovi sa dajú zarobiť peniaze a o nič iné vlastne ani nejde. Takmer žiadna sociálna sieť či iná firma nemá záujem chrániť niekoho súkromie, oni sa snažia predovšetkým získať čo najviac informácií o vás i vašich deťoch. Ich presne zaujíma, koľko máte detí, peňazí, áut, telefónov, kde pracujete, čo nakupujete, čo čítate, s kým sa stretávate, kde chodíte na dovolenky. Musíte sa naučiť chrániť sami. A preto si poriadne premyslite, čo zverejníte na sociálnych sieťach,“ upozorňuje Daniel Dočekal.

 

4 | Upozornite deti, že s online svetom súvisia rôzne závislosti

Daniel Dočekal v prednáške uviedol, že 45 percent mladých ľudí je online neustále. Je to dvakrát toľko ako v roku 2015. Ďalších 44 percent je online niekoľkokrát denne. 95 percent mladých ľudí má chytrý telefón, pred tromi rokmi to bolo 75 percent. Rodičia by si mali neustále všímať, koľko času dieťa trávi s mobilným telefónom v ruke, na sociálnych sieťach, na YouTube a pri  počítačových hrách. Všetky sociálne siete a hry sú vytvorené s tým, aby v maximálnej miere udržiavali užívateľa vo virtuálnom prostredí. Ďalej Daniel Dočekal uviedol, že dnešné dvánasťročné deti môžu spotrebovať na mobile aj 9 GB mobilných dát a vyše 42 GB dát prostredníctvom Wi-Fi, pri čom 46 GB predstavuje sledovanie videí na YouTube a 5 GB na Instagrame. „Všetky sociálne siete a hry sú tvorené tak, že chcú v maximálnej miere udržať užívateľa v ich prostredí a nútia ho, aby sa neustále vracal a vyvolávajú v ňom toto silné nutkanie. Takto sa tvoria závislosti herné, internetové, na sociálnych sieťach, na videách,“ hovorí Daniel Dočekal.

 

5 | Pozor na okrádanie

Masívne zapojenie detí do hrania online hier (dnes je nejväčší fenomén Fortnite) drží v pozore aj zlodejov. Tí v hrách oslovujú deti s prísľubom vylepšenia hry a pýtajú od nich mobilné čísla. Potom im posielajú spoplatnené SMS alebo objednávky platené cez mobil. Dbajte na to, aby mobil vášho dieťaťa neumožňoval platby a zablokujte volania na spoplatnené čísla. A naučte dieťa, že číslo mobilu nesmie cudzím ľuďom prezrádzať.

 

Viac sa o zodpovednom používaní technológií deťmi dočítate aj v časti: Deti a technolgógie

 

6 | Sociálne siete môžu spôsobiť depresie

Už bolo niekoľkokrát dokázané, že sociálne siete spôsobujú depresie a negatívne pocity. Ľudia sa najhoršie cítia na Instagrame a najpozitívnejšie na YouTube. Deti dnes Facebook veľmi už nezaujíma, viac využívajú Instagram, Snapchat a TikTok. Upozornite ich, že nie všetko, čo vidia a počujú, je skutočne reálne. Svet často nie je taký ružový, ako sa prezentuje na sociálnych sieťach. Väčšinou je tam realita prikrášlená, a tak ju netreba porovnávať s tou, ktorú prežívajú ony. Vyhnú sa zbytočnému smútku a závisti.

 

7 | Z verejného priestoru sa nedá nič zmazať

Deti by mali vedieť, že keď niečo vložia na internet, že je to tam navždy. Všetko zostáva niekde uložené alebo to zostane u niekoho, kto to medzi časom zdieľal, vytlačil a ebo niekde uložil. „Je potrebné si dávať pozor na to, aké fotky nahrávate na fotoweby, lebo fotky holých detí, ktoré ste nafotili na dovolenke, môžu skončiť aj v pedofilných datábazach alebo na pornografických stránkach,“ radí rodičom Daniel Dočekal.

 

8 | Povedzte deťom, že práca youtubera má aj svoje negatíva

Chce se vaše dieťa stať youtuberom? Zo začiatku to vyzerá ako zajímavý nápad a zábavný koníček. „Skutočnost je však taká, že mnohí youtuberi dnes masívne končia v rukách lékarov. Často sú prepracovaní, majú zničené zdravie, mnohí prišli o mladosť,“ pripomína Daniel Dočekal. Nutnosť neustále produkovať nový a nový obsah a čelit online nenávisti väčšinou vedie k závažným psychickým problémom. Bude lepšie, keď z vášho dieťaťa youtuber nebude, ale môže skúsiť natočiť pár videí, zostrihať si ich, urobiť titulky a pohrať sa so zvukom. Aspoň zistí, koľko je s tým práce.

 

9 | Nič nie je zadarmo

Upozornite deti, aby si nevšímali inzeráty a ponuky vecí zadarmo. Deti sa rýchlo dajú nalákať na rôzne súťaže sľubujúce iPhone, dospelí zase na veľké peniaze, automobily či exotické dovolenky. Väčšina týchto ponúk je podvod. V lepšom prípade usporiadatelia získajú osobné údaje, ale môže sa stať, že niekto sa bude pokúšať aj okradnúť vaše deti. Väčšinou pomocou mobilného telefónu. Niekedy môže byť  cieľom hacknutie vášho počítača či mobilu.

 

10 | Základné pravidlo: Nikdy ničomu never!

„Najlepšie bude, keď naučíte svoje deti zásadné pravidlo na prežitie v online džungli, a to je, aby nikdy ničomu neverili,“ radí Daniel Dočekal. A tiež odporúča, aby dieťa vždy, keď sa mu bude zdať niečo podozrivé, prišlo za rodičmi a poradilo sa s nimi. Naučte deti sa zdôverovať dospelým ľuďom a nie ľuďom na sociálnych sieťach.

Čítajte viac o téme: Bezpečnosť na internete
Zdieľať na facebooku