Ako sa naučiť vnímať kritiku pozitívne?

Ak aj vy patríte k ľuďom, ktorí nezvládajú kritiku, skúste sa na ňu pozrieť inak.
Ak aj vy patríte k ľuďom, ktorí nezvládajú kritiku, skúste sa na ňu pozrieť inak. / Foto: Pexels

Dokonalí ľudia neexistujú, čo je dôvod, prečo sa vždy nájde niekto, to vás bude odsudzovať alebo kritizovať za to, čo urobíte. Žiaľ, asi sa kritike nikdy úplne nevyhnete, ale môžete z nej získať cenné poznatky.


Každý z nás sa môže rozhodnúť, či bude považovať kritiku za pozitívnu, alebo naopak, negatívnu záležitosť. Môžeme sa nechať strhnúť nepríjemnými emóciami, vnímať ich ako osobný útok, utápať sa v sebaľútosti či hodiť vinu na niekoho iného, aby sme sa zbavili nepríjemných pocitov. Je tu však aj druhá možnosť. Naučiť sa pozerať na kritiku bez ohľadu na to, akým spôsobom je podávaná, ako na nástroj, ktorý nám pomôže osobnostne rásť. Hovorí sa, že kritika nás predovšetkým posúva ďalej a motivuje nás k tomu, aby sme mohli na sebe ešte viac pracovať. Niekedy však kritika dokáže aj raniť. Ako ju vedieť dobre zniesť a zobrať si z nej len to pozitívne? Ak sa niekto rozhodol kritizovať vaše činy, reagujte tak, aby ste z toho mali prospech.

 

POČÚVAJTE

Málokto vie naozaj počúvať, zvyčajne hovoríme alebo premýšľame, čo povieme. Skúste naozaj počúvať. Sledujte slová, intonáciu, reč tela toho, kto vás kritizuje.

 

PÝTAJTE SA

Pýtajte sa na konkrétne veci a na fakty. Takto sa dá eliminovať aj neoprávnená kritika. Ak som niečo urobil nesprávne, čo konkrétne to bolo? Ako inak som to mal v danej chvíli urobiť? Aká je predstava nadriadeného, ako presne by to malo vyzerať nabudúce? Čo ešte môžem zlepšiť? Dokedy konkrétne je potrebné odstrániť nedostatky?

 

POĎAKUJTE

Keď vás niekto kritizuje, prvá vec, ktorú musíte urobiť, je ovládnuť svoje emócie a uznať, že daná osoba má právo na vlastný názor. Ak našla guráž povedať vám niečo, čo ju neteší, mali by ste sa do konverzácie zapojiť. Snažte sa vidieť veci z pohľadu druhého. Keď osoba, ktorá vás kritizuje, začuje slovo ďakujem namiesto odporu, bude pozitívne zmätená. Je lepšie si priznať chybu, ako sa neustále tváriť, že sme neomylní.

 

POSKYTNITE AJ SVOJE VYSVETLENIE

Kritika sa nie vždy zhoduje s tým, ako chápete situáciu vy. Z tohto dôvodu je dôležité, aby ste vyjadrili svoj vlastný názor a zamerali sa na objektívne informácie, nie na ospravedlňovanie sa. Týmto spôsobom kritizujúci človek uvidí, že sa snažíte pochopiť, čo sa stalo. Ľudia sú schopní toho prijať veľa, ak sa im situácia vysvetlí s rešpektom. To pomôže uvidieť veci v inom svetle a vziať do úvahy iné názory. Keď použijete slovo ALE a poskytnete aj svoje vysvetlenie, situácia bude pokojnejšia. Nemusíte priznať všetko, čo na vás kritizujú, za stopercentnú pravdu.

 

KAŽDÝ MÁ PRÁVO MÝLIŤ SA

Je zrejmé, že počúvať niekoho, ako vás kritizuje, nie je jednoduché. Čím je však človek vyzretejší, uvedomuje si, že môže robiť chyby. Čím menej sa bude báť toho sa mýliť, tým menej bude v strese a dosiahne väčšie úspechy. Ak sa otvorí možnostiam kritiky, otvorí si obzory. V konečnom dôsledku to znamená, že sa dokáže pohnúť dopredu a rásť ako jednotlivec.

 

NADHĽAD MAJÚ TÍ DRUHÍ

Niekedy hľadáme správnu cestu a nevieme ju nájsť. Tak občas vyzerá náš život. Práve v takejto situácii môžeme byť radi, keď nám niekto povie pravdu a možno aj ostrú kritiku. Toto je situácia, kedy by sme mali úprimne poďakovať. Veď možno práve kvôli kritike v takejto situácii môžeme začať žiť nový a lepší život. Veď iní ľudia majú vždy odstup a nadhľad. Vidia veci ináč ako my. Na druhej strane je však dôležité si uvedomiť aj to, že iní ľudia nebudú kráčať po našej ceste. Nemôžu presne vedieť, čo je pre nás dobré a únosné. Nevedia o nás všetko, čo by nám pomohlo. Čiže rady iných je potrebné vždy zvážiť a porovnať s tým, čo v skutočnosti chceme aj my. A preto je dobré iných vypočuť a zvážiť, čo je z ich slov pre nás užitočné. To, čo sa vám hodí, využite a zvyšok nemusíte riešiť. Ale vždy za rady poďakujte. Tí, ktorí vás chvália, vám nepomôžu tak, ako tí, ktorí si dajú námahu a povedia vám pravdu.

 

NEMYSLITE SI, ŽE STE DOKONALÍ

Najhoršie je, keď si človek myslí, že nerobí žiadne chyby. Takéto myslenie neposúva vpred. Často sa potom stretávame s tými istými lekciami a tie pretrvávajú dovtedy, kým sa z nich nepoučíme a neurobíme zmenu. Nie je dobré žiť v bubline neomylnosti a opakovať stále tie isté chyby. A tí, ktorí nás kritizujú, sa už pravdepodobne nemôžu pozerať na opakujúce sa chyby. A aj kvôli tomu je dobré prijať kritiku s pokorou. Opakovaná chyba totiž už nie je chyba, ale dobrovoľné a úmyselné rozhodnutie, že nechcete so svojím životom nič urobiť. Prijať pravdu je veľmi ťažké, ale prijatím pravdy sa stávate silnejším človekom. Je dobré si uvedomiť, že ste niekomu stáli za to, že bol k vám úprimný a povedal vám pravdu. Takémuto človeku na vás záleží. Od prádznych ľudí takýto postoj nemôžete čakať.

 


ZDROJ: Elliot Aronson: Sociálna psychológia
Zdieľať na facebooku