Aktivity, ktoré môžete robiť s deťmi v jeseni

Jesenné aktivity s deťmi
Jesenné aktivity s deťmi / Foto: Pexels

Jeseň patrí medzi zaujímavé ročné obdobia. Príroda zmení svoje farby  do pestrých odtieňov. Deťom sa začínajú povinnosti v škôlke a v škole. Ale určite sa nekončí čas hier a spoznávania. Práve naopak. Jeseň ponúka príležitosť rozšíriť si vedomosti a využiť zmeny v  prírode na mnohé zaujímavé hry a aktivity.

 

Hry s lístím

Vyberte sa s deťmi do lesa a nazbierajte rôznofarebné listy rôznych tvarov. Doma môžete urobiť koláž. Nakreslite korunu stromu. Dieťa bude na konáre naliepať listy, ktoré nazbieralo v lese. Druhá možnosť je robiť z listov farebné odtlačky. Dieťa natrie lístok vodovými alebo temperovými farbami a odtlačí ho na papier.

 

 

Aj pri hrabaní lístia môže byť zábava. Pohrabte lístie na jedno miesto a urobte na záhrade deťom bunker.

 

Foto: Pexels

Jesenné plody

Na jeseň nám príroda ponúka aj rôzne jesenné plody. Či už sú to šípky, gaštany, krásne farebné tekvičky, no a toto všetko môžete využiť aj na rôzne aktivity s deťmi. Z gaštanov sa dajú vytvárať rôzne postavičky, zvieratká a iné predmety. Šípky si zasa môžete nasušiť a variť z nich zdravý a chutný čaj, prípadne z nich uvarte šípkový džem. Môžete si tiež z nich urobiť náhrdelník.

 

Šarkany

Dnes sa dajú kúpiť naozaj nádherné šarkany, ale môžete si ich vyrobiť aj doma. Nemusíte ísť na vysoký kopec. Stačí aj menší, k tomu dobrý vietor a o zábavu s deťmi máte postarané.

 

Foto: Pexels

 

Hry so zemiakmi

V jeseni sa väčšinou kopú zemiaky. Menšie zemiaky odložte. Rozkrojte ich na polovicu. Urobte pečiatku tak, že do zemiaku vyrežte nejaký tvar. Napríklad  hviezdu, srdce, kruh, obdĺžnik, štvorec. Pripravte dieťaťu vodové farby a štetec. Pečiatku môže dieťa natrieť farbou, ktorú si zvolí a môže robiť odtlačky rôznych farieb a tvarov na papier.

 

 

Jednoduché jesenné dekorácie

Ak už máte doma zopár jesenných drobností, nechajte deti vymyslieť si vlastnú výzdobu. Dekorácie nemusia byť vôbec zložité. Vystrihnite napríklad kruh z papiera, ktorý nahradí klasický venček z polystyrénu. Deti ho môžu oblepiť lístím, sušenými kvetmi, šípkami, orechovými škrupinami či pridať vlastný nápad. Alebo si urobte dekoráciu zo šišiek. Pozbierajte zopár pekných šišiek. Očistite ich a nastriekajte farbami  zlatou, červenou, oranžovou. Niektoré nechajte v prírodnom prevedení. Potom urobte z drôtu malé krúžky a pripevnite ich na šišky. Pripravte si pekné stuhy, na ktoré zavesíte šišky. A ozdoba na dvere je hotová.

Obkresľovanie

Toto je obľúbená výtvarná technika, ktorá nevyžaduje zvláštne výtvarné nadanie. Nazbierajte listy rôznych druhov a veľkostí. Položte ich medzi dva tenšie papiere, aby sa nešmýkali. Potom stačí vziať do ruky ceruzku alebo pastelku a začať tieňovať jemné ryhy a detaily listu.

 

Vyrezávame tekvicu

Ideálna tekvica na vyrezávanie by teda mala byť dostatočne veľká a mať pravidelný tvar. Tiež nemôže byť veľmi tvrdá, aby ste do nej mohli jednoducho vyrezať otvory. Výrazná oranžová farba je výhodou a bonusom pravidelný reliéf na povrchu. Pri vyrezávaní tekvice je dôležité, aby ste zvolili ostrý nôž. Dobré je použiť aj lyžicu s ostrým okrajom, vďaka ktorej tekvicu bez problémov vydlabete. Pripravte si fixky, ktorými si motív načrtnete. Vyberte také, ktoré v prípade omylu poľahky zmažete pretretím.

Najprv vyrežte poklop šikmo tak, aby sa dal pekne nasadiť späť a nevpadol dovnútra. Tekvicu vydlabte lyžicou. Hrúbka steny by mala ostať asi 1,5 – 2 cm. Pomocou fixky načrtnite motív a následne ho vyrežte. Použite malý, tenký a najmä poriadne ostrý nôž.

 

Foto: Pexels

 

Jesenný herbár

Krásne listy, suché byľky kvetov a rastlín či rôzne plody napríklad lieskovca sú ideálne na založenie herbára. Úplne na to postačí bežný školský zošit  a encyklopédia z knižnice, kde si o rastlinke môže dieťa  prečítať viac.

 

Práca na záhrade

Ak máte doma záhradu, zapojte deti každého veku do spoločnej pomoci a jesenného upratovania. Zbieranie orechov, jabĺk, hrabanie lístia, uskladňovanie koreňovej zeleniny, všetky tieto veci zvládne už aj malý predškolák.

 

Turistika

Jeseň je obzvlášť vhodným ročným obdobím na turistiku. Či už sa vyberiete niekde do blízkosti vášho bydliska na jesennú prechádzku alebo si zvolíte náročnejšie turistické chodníky, je len na vás. Samozrejme, túry treba prispôsobovať aj veku detí.

 

Foto: Shutterstock

 

Labyrint z listov

Ak máte väčší dvor alebo v parku narazíte na kopu popadaného lístia, vytvorte si s deťmi labyrint. Uvidíte, ako ich bude baviť chodiť hore dole, dnu a von. Ak nenájdete dosť lístia, využite aj kamene.

 

Jesenný lampášik

Na výrobu lampášika budete potrebovať:

  • poháre od zavaranín,
  • lepidlo, ktoré spriesvitnie (napr. Herkules),
  • špongiu na nanášanie lepidla,
  • nazbierané lístie,
  • špagát či prírodnú šnúrku.

 

Postup:

  • V parku alebo v lese si nazbierajte lístie, vysušte a vylisujte ho.
  • Na celú plochu pohára pomocou špongie naneste lepidlo.
  • Následne priložte listy a poriadne ich pritlačte, aby dobre držali.
  • Celú plochu pohára ešte raz natrite lepidlom a nechajte zaschnúť.
  • Okolo hrdla previažte špagátik.
  • Vložte čajovú sviečku a môžete svietiť.

 

Jesenná víla

Na papier sme si nakreslite  postavu. Povedzte deťom, aby začali prilepovať listy na hlavu i na šaty. Potom dokreslite tvár a prsty.

 

Šarkan – vrecúško na sladkosti

Vytlačte si predlohu na tvrdý papier. Vyfarbite si šarkana. Zošívačkou alebo lepiacou páskou spojte dlhšie strany šarkana. Vrchná časť šarkana bude slúžiť ako otvor na vkladanie sladkostí. Šarkana dozdobte krepovým papierom podľa vlastnej fantázie.

 

Gaštanový petang

Hra je úplne jednoduchá a zvládnu ju aj tie najmenšie deti. Na hru vám postačí zopár gaštanov a jedna malá ozdobná tekvica.

Pravidlá hry:

  • Urobte si zo švihadla štartovaciu čiaru.
  • Tekvicu si postavte do vzdialenosti približne 2 – 3 metre od tejto čiary. Čím máte menšie deti, tým by mala byť vzdialenosť menšia.
  • Hráči sa postavia na štartovaciu čiaru a postupne sa snažia hádzať gaštanmi čo najbližšie k tekvici.
  • Hráč, ktorému sa podarí hodiť gaštan najbližšie k tekvici, vyhráva.

 

Foto: Pexels

Zdieľať na facebooku