Počas dospievania na chlapcov pôsobia hlavne ženy. Chlapci si mužnosť kompenzujú v počítačových hrách

Chlapci vyhľadávajú počítačové hry aj preto, lebo im chýba v bežnom živote
Chlapci vyhľadávajú počítačové hry aj preto, lebo im chýba v bežnom živote / Foto: Bigstock

Milan Studnička, psychológ, lektor a psychoterapeut, venoval jednu zo svojich prednášok na konferencii AKÝ OTEC, TAKÝ SYN aj problematike vplyvu počítačových hier na chlapcov.


Milan Studnička upozornil, že v súčasnosti na chlapcov počas dospievania pôsobia predovšetkým ženy a muži v životoch chlapcov veľmi chýbajú. Jednak sú to matky, ale aj učiteľky a vychovávateľky. Je to spôsobené tým, že muži sú málo doma, pretože sa musia venovať zarábaniu peňazí a v školstve je tiež mužov žalostne málo. A tak sú to hlavne ženy, ktoré hovoria chlapcom, čo je správne a čo nie, ako by mal svet fungovať. Chlapec odmalička počúva: „Nebehaj! Sadni si! Podeľ sa! Nekrič! Nebi sa! Ulož si hračky! Choď už spať!“ Je to veľké množstvo povelov a takmer všetky mu hovoria ženy. Chlapec časom začne bytostne odmietať všetky tieto povely plniť. „A deje sa to hlavne medzi 3 – 6 rokom života, keď si najviac uvedomuje, že je chlap a myslí si, že ani jedna žena by mu nemala rozkazovať,“ upozorňuje Milan Studnička.

 

Silný vplyv žien na chlapcov sa v dospelosti prejavuje tromi spôsobmi:

  1. Chlapec poslúcha každý príkaz bez rozmýšľania. Učí sa, neodvráva, vyštuduje. Keď sa ožení, tak doma aj upratuje, umýva riad, perie, vychováva deti. Jeho manželka si po určitej dobe uvedomí, že má namiesto chlapa doma ďalšie dieťa, pretože ju muž stále poslúcha. A nie je z toho šťastná.

  2. Z chlapca sa môže stať celoživotný rebel. Je mu všetko jedno. Je mu jedno, čo mu hovorí mama, učiteľka. Ženám sa bude veľmi páčiť, lebo on si robí to, čo chce. Platí to dovtedy, kým s ním nejaká nezačne žiť. Zrazu zistí, že s týmto chlapom sa nedá žiť v bežnom živote, pretože pre neho je zábava vždy dôležitejšia ako rodinný život a nevie sa na neho spoľahnúť.

  3. Tretia reakcia spočíva v tom, že chlap prestáva ženu vnímať. A tak, keď takéhoto chlapa žena o niečo požiada, on jej síce sľúbi, že danú vec urobí, ale často je to len sľub. A bežne sa stáva, že tieto sľuby vôbec neplní.

 

Takéto formy správania v rodine malí chlapci sledujú a denne majú pred očami podobné situácie. Žijú obklopení veľmi často práve takýmito typmi mužov. Cítia, že takýto svet nie je ideálny. Niečo im hovorí, že svet mužov by mal fungovať ináč.

 

Virtuálny svet chlapcov

A kedže v reálnom svete chlapci nemajú koho napodobňovať, väčšinou sa ponoria do počítačových hier, v ktorých často nachádzajú to, čo im chýba práve v reálnom živote. V počítačovej hre zažívajú dobrodružstvo, víťazstvo, zmenu, skúmanie, objavovanie. V PC hrách je výbušnosť, energia, môžu sa v nich pobiť, zvíťaziť, prehrať. V PC hrách nachádzajú dobrodružstvo, s ktorým sa v reálnom živote nemôžu stretnúť. A práve preto, keď pre chlapcov chceme vymyslieť nejakú inú aktivitu, tak ju odmietajú, lebo sa im zdá nudná.

 

Čo robiť, keď sa chlapci už nechcú nič iné hrať iba počítačové hry

„V takomto prípade sa snažte zblížiť s deťmi tak, že sa s nimi začnete hrať spolu ich hry,“ radí Milan Studnička. Keď po polroku  spoločného hrania pochopíte, ako strieľa nový tank a na čo je potrebné ďalšie brnenie, stúpne vaša autorita v očiach vášho syna. Ale nielen to. Po tejto spoločne prežitej dobe vám dieťa začne znovu dôverovať. Dieťa si získate hlavne tým, že nebudete súdiť jeho virtuálny svet, jeho priateľov a hry, ktoré hrá. Zblížite sa práve vďaka tomu, že vás dieťa vpustí do jeho krásneho a šťastného virtuálneho sveta. Postupne vám vysvetlí, ako sa jednotlivé hry hrajú a vy môžete hrať s ním. Trvá približne pol roka, kým si získate jeho dôveru, kým sa vám otvorí a porozpráva vám o svojom živote aj veľmi tajné veci. Postupne vám povie i to, čo ho najviac trápi. Do 6 rokov nechajte deti vyhrávať, od 6 rokov už môžu postupne začať aj prehrávať.

 

Chlapci túžia po dobrodružstve s otcami

Ak chcete dieťa uchrániť pred počítačovými hrami, musíte im poskytnúť dobrodružstvo aj v reálnom živote. Chodievajte často spolu do prírody, venujte sa športom, vyberte sa na stanovačku, urobte si vatru alebo si vymyslite program na prázdninový týždeň len sami pre seba.

 

Čo berú počítačové hry chlapcom?

  • sociálne vzťahy,
  • komunikáciu,
  • zdravie a fyzickú kondíciu,
  • motiváciu vykonávať činnosť v reálnom svete, pre takéto deti je virtuálny svet  v skutočnosti reálnym svetom.

 

Ak nechcete, aby sa vaše deti od vás vzdialili a rodinu vymenili za počítač, pokúste sa s nimi každý deň viac a viac zbližovať, veľa komunikujte a hľadajte si spoločné záujmy, ktoré vás budú spájať celý život.

 

Keď sa venujete svojim deťom, tak robia veci nielen preto,
lebo im to dáva zmysel, ale aj preto, lebo vás majú radi.

- Milan Studnička

Čítajte viac o téme: Počítačové hry a aplikácie
Zdieľať na facebooku