Aaron Ben-Ze'ev: Prečo iba láska pre trvalý vzťah nestačí?

K rozchodom dochádza hlavne vtedy, keď romantické predstavy nie sú skĺbené s realitou.
K rozchodom dochádza hlavne vtedy, keď romantické predstavy nie sú skĺbené s realitou. / Foto: Pexels

Filozof Aaron Ben-Ze'ev upozorňuje na to, že romantické predstavy nestačia na fungovanie dlhodobého vzťahu a založenie rodiny. Partneri si musia vedieť aj pomáhať, rešpektovať sa a navzájom tolerovať.


Láska je najkrajší cit, všetci po láske túžia, ale často sa rozchádzajú aj tí, ktorí sa milovali tou najsilnejšou láskou. Aaron Ben-Ze'ev , významný súčasný filozof, ktorý pôsobí na Univerzite v Haife a je považovaný za jedného z najväčších odborníkov v oblasti skúmania citov, je presvedčený, že k rozchodom dochádza hlavne vtedy, keď romantické predstavy nie sú skĺbené s realitou.Tento profesor filozofie zdôrazňuje, že k rozchodom docháza hlavne z dvoch dôvodov. Prvým je samotná povaha lásky a druhým je rozkvet vzájomného života partnerov.

 

Existuje viacej druhov lásky

Existujú rôzne druhy lások. Niekto vás miluje tak, že by pre vás urobil čokoľvek, aby si vás udržal. A ďalší to berie tak, ako to je. Je rád, že vás má, ale nie je z toho úplne paf. Hovorí sa, že ak vás niekto nemiluje tak, ako si predstavujete, neznamená to, že vás nemiluje, ako najviac dokáže. Rovnako tiež platí, že niekedy v živote milujeme viac, inokedy menej. Málokto dokáže milovať jedného partnera počas celého života rovnakou intenzitou. A tiež málokto dokáže milovať rovnako dvoch rôznych ľudí.

 

Keď niekto prežíva romantickú lásku, tak na začiatku je to veľmi silné a niekedy až neuveriteľne krásne. Ale dokedy taká intenzita vzťahu vydrží? Výskumy ukazujú, že väčšinou nie veľmi dlho. Dôkazom toho je aj to, že mnoho ľudí počas života vystrieda viacerých milencov alebo milenky, ale aj napriek tomu zostávajú s manželoum alebo manželkou. Prečo je to tak? Pretože sa jedná o iný druh lásky.

„Dlhodobé romantické vzťahy by mali brať do úvahy aj neromantické faktory, ktoré súvisia so životom obidvoch partnerov,“ tvrdí Aaron Ben-Ze'ev. Niekedy práve obyčajné veci súvisiace s bežným životom, a teda aj rôzne malé nedostatky a chyby, sú dôvodom rozchodu. Je to preto, lebo v čase zamilovanosti si ich partneri nevšímali a neskôr im to začína prekážať. „Keď niekoho milujeme, nie je to vždy dostatočné rozhodnutie na to, aby sme s ním žili. Spoločne žiť a založiť si rodinu predpokladá viac než lásku. Partneri si musia vedieť aj pomáhať, rešpektovať sa a tolerovať,“ upozorňuje Aaron Ben-Ze'ev.

 

Dôvody rozchodov

Aaron Ben-Ze'ev vysvetľuje, že medzi najčastejšie vety, ktoré doprevádzajú rozchody, v ktorých ešte láska pretrváva,  patria tieto:

  • Nepomáhaš mi v mojom rozvoji, pretože neprebúdzaš vo mne to najlepšie.
  • Nedokážeme dlhodobo budovať spoločný život, pretože máme odlišný názor na veľa vecí.
  • Si skvelý milenec, ale nebudeš dobrý otec.

 

V uvedených vetách je vyjadrené, že láska vo vzťahu je síce v poriadku, ale  vo vzťahu chýba ešte niečo, čo by pomohlo vytvoriť pokojný spoločný život. Túžba je obvykle krátka a časom klesá. Život má však tendenciu trvať. Ukončenie vzťahu nemusí mať sebecký podtext, môže tiež prameniť zo strachu, že v dlhodobom horizonte milovaného človeka zničíme alebo mu nedokážeme dať to, čo naozaj potrebuje.

 

Koniec romantických predstáv?

Keď človek povie vetu: „Milujem ťa, ale opúšťam ťa,“ vždy sa jedná o situáciu, keď dochádza k zrážke lásky so životom, romantických predstáv s realitou. Lásku totiž charakterizujú nielen romantické chvíle, ale aj starosti, povinnosti, strachy a obavy. Sú to tiež spoločné nákupy, riešenie financií, zariaďovanie spoločného bytu, vzájomná starostlivosť a výchova detí. Kolobeh každodenných povinností môže romantické predstavy udusiť natoľko, že ani to posledné semienko lásky nemôže vzklíčiť. A deje sa to hlavne vtedy, keď palivom romantickej lásky bola zo začiatku predovšetkým túžba.

 

Na základe čoho môže vzťah trvať dlhodobo?

„ Keď partneri rozvíjajú vzťah robením takých vecí, ktoré im umožňujú vzájomne rozkvitať nielen vo vzťahu, ale aj v bežnom živote. Práve tým je láska posilňovaná a zachovávaná. Takáto láska vydrží aj konflikt so životom,“ radí Aaron Ben-Ze'ev.

 

Túžba je obvykle krátka a časom klesá. Život má však tendenciu trvať. Zamilovaný človek nemôže byť slepý a nevidieť reálny život. Ak neberie do úvahy aj realitu všedných dní, vzťah môže skončiť a láska prehráva. 

- Aaron Ben-Ze'ev

Čítajte viac o téme: Manželstvo
Zdieľať na facebooku