Nie je láska ako láska. Aké sú najčastejšie druhy lások ?

  Foto: Pexels

Láska s požiadavkami

Tento typ lásky pozná  veľké množstvo ľudí.  Túto lásku dávame alebo prijímame vtedy, keď sú splnené určité požiadavky. Ak  pôjdeš so mnou na dovolenku, ktorú vyberiem ja, budem  ťa mať rád. Ak  budeme bývať v mojom meste, budem ťa mať rád. Ak vyhovieš mojim predstavám, tak.. Ale ono to takto nemusí fungovať len pri dospelých. Aj samotní rodičia veľmi často  učia svoje deti tomuto druhu lásky. Ak budeš mať dobré vysvedčenie... Ak sa budeš kamarátiť s týmto chlapcom, tak...Ak zješ túto polievku, budeme ťa mať veľmi radi.

V týchto prípadoch je láska ponúkané výmenou za niečo, čo si praje druhá strana. Motivácia pri tomto druhu lásky je sebecká. Jej účelom je získať niečo výmenou za lásku. Ak sú plnené podmienky, všetko je v poriadku. Ak všetko nejde podľa predstáv, láska sa vytráca. Väčšinou je to však tak, že láska, v ktorej existujú nejaké podmienky, sa postupom stráca, pretože jeden z partnerov nebude môcť alebo nebude chcieť plniť podmienky toho druhého. Mnohé manželstvá sa rozpadajú práve preto, lebo boli založené  na tomto druhu lásky. Manžel alebo manželka po rokoch zisťujú, že neboli zamilovaní do svojho skutočného partnera, ale do vysnenej, neskutočnej a romantickej predstavy. Keď po čase zistia, aký partner v skutočnosti naozaj je, láska sa často premení na hnev a ostatní ľudia sa možno ani nikdy nedozvedia, prečo sa dvojica rozišla.

 

Láska s dôvodmi

Druhým druhom lásky je láska, ktorú voláme aj láska s dôvodmi. Touto láskou je človek milovaný pre niečo, čím je, čo má alebo čo robí. Inými slovami, táto láska vzniká na základe určitých hodnôt alebo kvalít partnera. Milujem ťa, lebo si krásna. Milujem ťa, lebo máš krásne svaly. Milujem ťa, lebo sa môžem na teba spoľahnúť. Milujem ťa, lebo si slávna. Milujem ťa, lebo si výborný športovec. Ak je žena zamilovaná do slávneho športovca a na iného muža ako na vynikajúceho športovca by sa nikdy ani nepozrela, je zamilovaná nie do chlapa, ale do jeho postavenia a popularity. Tento druh lásky je pohodlnejší  ako prvý druh lásky. Lásku s požiadavkami si musíme zaslúžiť, a to vyžaduje veľa úsilia. Keď nás niekto miluje za to, čo sme už dokázali, kým sme, je to predsa len menej namáhavé. Ale ani tento druh nepredstavuje pevný základ do manželstva.  Ak ženu muž miluje kvôli jej kráse, čo sa stane, ak sa na scéne objaví mladšia a krajšia žena? Ak žena miluje muža len preto, že má dobrý finančný príjem, čo sa stane, ak stratí lukratívne zamestnanie? Alebo čo sa stane, ak sa objaví niekto, kto zarába ešte viac?

 

Láska bez podmienok

Našťastie však existuje čistá láska bez podmienok. Táto láska hovorí: „Jednoducho ťa milujem a ani neviem prečo. Budem ťa milovať aj keď sa s tebou stane čokoľvek. Nič neohrozí našu lásku, vždy ťa budem milovať.“

Na prvý pohľad sa možno zdá, že ide o slepú lásku. Ale k tomu má ďaleko. Je to väčšinou naopak. Pri tomto druhu lásky sa ľudia väčšinou poznajú veľmi dobre. Poznajú aj svoje nedostatky či chyby a prijímajú sa aj s nimi. Táto láska nie je na nič viazaná. Jednoducho existuje, plynie v čase a v priestore. Pri tomto druhu lásky môžeme niekoho milovať aj vtedy, keď si to ničím výnimočným nezaslúžil a tiež vtedy, keď pre nás nič výnimočné neurobil. Osobu milujeme preto, lebo existuje. Pri tejto láske má pre nás človek mimoriadnu hodnotu len preto, že sme ho mali šťastie stretnúť.  Túto lásku prežívajú zrelé osobnosti, ktoré do vzťahu veľa dávajú a nič nevyžadujú. Práve tento druh lásky je pre človeka dôležitejší, ako si možno myslíme. Každý v kútiku duše dúfa, že takúto lásku prežije. Takáto láska mení beznádej na nádej. V takomto vzťahu neexistujú dôvody na obavy, neistotu, nátlak, závisť alebo žiarlivosť. Je taká neodolateľná, že dokáže  motivovať k najlepším skutkom a dokáže naštartovať tvorivú energiu, ktorá je odpoveďou na nepodmienečnú lásku.  Niekto povie, že je to vlastne Božia láska pôsobiaca v človeku. Každý človek ju má ukrytú hlboko v srdci a jej brány sa otvoria vtedy, keď po nej úprimne túži a zbaví sa zbytočnej pýchy. Práve tento druh lásky tvorí pevné základy partnerských vzťahov.

 


ZDROJ: Josh McDowell a Paul Lewis: Lásku dát, lásku brát

Zdieľať na facebooku