Ako prežiť prvé strihanie vlasov bez traumy?

Strihanie vláskov u najmenších detí môže sprevádzať veľký strach.
Strihanie vláskov u najmenších detí môže sprevádzať veľký strach. / Foto: Maria Sbytova

Mnohé deti majú z prvého strihania v kaderníctve doslova traumatický zážitok. Ak viete, že je vaše dieťa citlivé a mohla by takáto situácia nastať, skúste sa na ňu spoločne pripraviť.

 

Máloktoré dieťa obľubuje strihanie vlasov, a preto je dobré ho na tento proces dostatočne pripraviť, dopriať čas a využiť všetky možné prostriedky, ktoré mu  strihanie pomôžu prekonať. Pre dieťa tento úkon naozaj nie je jednoduchý. Doteraz ste mu stále opakovali, že nožnice sú nebezpečný nástroj, ktorý ho môže poraniť. A zrazu má ísť do kresla a má sa k nemu priblížiť cudzia osoba s nožnicami. Ako teda pripraviť dieťa na strihanie tak, aby sa necítilo nepríjemne?

 

Navštívte kaderníctvo bez strihania dieťaťa

Dovoľte dieťatku kaderníctvo si  prezrieť a doprajte mu, aby mohlo pozorovať, čo teta kaderníčka robí. V zahraničí, ale už aj v niektorých mestách u nás,  existujú detské kaderníctva. Deťom je v nich všetko prispôsobené. K dispozícii sú špeciálne kreslá v podobe áut, rakiet, lietadiel a podobne. Deti si do nich sadnú, do rúk dostanú hračky alebo časopis a často si ani nevšimnú, že ich kaderníčka strihá. Je dobré, keď vaše dieťa bude najprv sledovať iné deti, ako ich strihajú. Môžete ho nechať sledovať aj to, ako vám strihajú vlasy. Môže takto zistiť, že strihanie nie je až taká tragédia.

 

Zistite si, v ktorom kaderníctve strihajú aj deti

V niektorých mestách ešte neexistujú detské kaderníctva, a preto je dobré si voprad zistiť, v ktorom kaderníctve vaše dieťa ostrihajú. Totiž nie v každom kaderníctve pre dospelých strihajú aj malé deti.

 

Zahrajte sa na kaderníctvo doma

Posaďte dieťa do kresla, okolo jeho ramien obtočte uterák, namočte mu vlasy a celú hru doplňte vetami: „Zajtra sa ti podobným spôsobom bude venovať teta kaderníčka v salóne.“Ak chcete dieťa ostrihať doma a nechcete riskovať návštevu kaderníctva, mali by ste dodržať tieto pravidlá:

  • poproste niekoho aby vám pomohol dieťa podržať,
  • vyberte si vhodné miesto v kúpeľni, v lete na balkóne alebo v obývačke pred televízorom,
  • pripravte si niečo na odpústanie pozornosti ( hračky, knižky, pesničky...),
  • sľúbte dieťaťu nejakú odmenu,
  • pripravte si zásteru na zachytávanie strihaných vláskov, nožnice, hrebeň, vodu na  lepšie rozčesávanie.

 

Strihanie správne načasujte

Dieťa musí byť pred strihaním hlavne pokojné. A tak návštevu kaderníctva načasujte po jedle a po prebudení. Nikdy nie tesne pred. Ak dieťa strihanie vníma naozaj veľmi ťažko a už vopred viete, že by to určite nezvládlo, stiahnite si obľúbenú rozprávku do mobilu. Dovoľte mu počas strihania sa na ňu pozerať. Niektorým deťom pomáha zase to, že ich rodičia počas strihania odpútajú tým, že im ponúknu nejaké obľúbené jedlo. Súčasťou prípravy na strihanie v kaderníctve by malo byť aj to, že dieťaťu niekoľko dní dopredu poviete, že pôjdete do kaderníctva. V opačnom prípade môže byť trauma ešte väčšia. Ubezpečte dieťa, že ho to nebude bolieť.

 

Čoho sa deti boja najviac?

Jedným z najčastejších pocitov, ktorý  deti sprevádza pri strihaní, je strach. Dieťa vie, že nožnice pichajú, nesmú sa brať a zrazu ich má dospelý človek v rukách a chce s nimi niečo robiť. To v deťoch vzbudzuje veľký nepokoj. Niektoré deti majú nepríjemné pocity zase zo strojčeka na strihanie. Niektorým deťom jeho zvuk neprestane prekážať ani vo veku 10 rokov a viac. V takomto prípade sa s tým treba zmieriť, rešpektovať pocity a nájsť inú možnosť. Napríklad vymyslieť dieťaťu účes, ktorý nevyžaduje strihanie strojčekom.

 

Strihať bábätkám vlásky?

Prvé jemné vlásky novorodeniatok postupne samy vypadajú. Často sa vzadu na hlávke aj zošúchajú. Neskôr ich nahradia trvalé  vlásky, ktoré bývajú už o niečo pevnejšie, silnejšie aj keď sú ešte stále detsky jemné. Z tohto dôvodu preto nie je potrebné novorodeniatko strihať. Lekári neodporúčajú do jedného roka strihať vôbec. Záleží to skutočne od typu detských vláskov, ich hustoty, ako rýchlo rastú a či nezavadzajú pri bežnej starostlivosti. Ak siahajú až k očkám, prípadne si ich dieťa vkladá do ústočiek, je potrebné ich pristrihnúť. Každý z nás sa narodí s určitým typom vlasov, kvalitou, hustotou a ovplyvniť sa to takmer vôbec nedá. Neočakávajte, že častým strihaním vlásky zhustnú či zosilnejú. Rodíme sa s presne daným počtom vlasových folikulov, takže častým strihaním nedosiahneme ich namnoženie.

 

Ako sa čo najlepšie starať o detské vlásky?

  1. Detské vlásky netreba umývať každý deň. Možno len  v horúcom lete, keď sa potia, lepia a zachytáva sa v nich viac prachu.
  2. V zimnom období stačí umývať vlasy raz do týždňa čistou vodou. Neskôr detským šampónom na prírodnej báze s čo najmenším obsahom chémie.
  3. Vlásky nechajte voľne vysušiť. Nepoužívajte fén.
  4. Keď sa vytvoria odlupujúce sa mastné šupinky,  je dôležité ich jemne z pokožky pravidelne odstraňovať. Potrite túto časť hlávky vhodným olejom z lekárne, nechajte ho  pôsobiť 15 – 20 minút a potom šupinky opatrne vyčešte detským hrebienkom. Tento prebytočný maz sa prestáva tvoriť približne v prvom roku života.
  5. Na česanie stačí jemný hrebienok alebo kefka. Raz denne rovnomerne prečešte celú hlavičku, aby sa pokožka prekrvila, čo stimuluje aj vlasové folikuly.

 

V súčasnosti zoženiete mnohé variácie čeleniek, gumičiek či pukačiek pre bábätká, no pamätajte, že na bežné nosenie nie sú vhodné. Môžu deformovať hlavičku, dieťa si môže vyšklbnúť vlásky, nehovoriac o alergii. Tieto ozdoby by sa mali používať len vtedy, keď si chcete urobiť zaujímavé fotografie vášho bábätka.

Zdieľať na facebooku