Ako zostať zvedavým človekom v akomkoľvek veku?

Na svojej zvedavosti môžete pracovať rôznymi spôsobmi.
Na svojej zvedavosti môžete pracovať rôznymi spôsobmi. / Foto: Pexels

Zostať aj v pokročilom veku zvedavým človekom má množstvo výhod. Ako si pestovať zvedavosť a záujem o okolitý svet v akomkoľvek veku?

 

Zvedavosť je podľa Iana Leslieho, novinára, spisovateľa a rečníka, spojenie inteligencie, vytrvalosti a hladu po novinkách. Leslie vo svojej knihe Curious: The Desire to Know and Why Your Future Depends On It odhaľuje silu zvedavosti pomocou kombinácie zábavných historiek a zhrnutia relevantného výskumu z mnohých odvetví. Autor zdôrazňuje, prečo je veľmi dôležité zostávať do neskorého veku intelektuálne zvedavým človekom. Ako si podľa neho môžete čo najlepšie rozvíjať zvedavosť?

 

1. Veľa čítajte, cestujte a zaujímajte sa o dianie okolo seba

Čítajte o všetkom, čo vás len trochu zaujíma. Sledujte dianie okolo seba, skúmajte všetko, čo sa len dá. Pocit, že vás niečo baví, môže fungovať ako neurologický signál, ktorý vás privedie k ďalšiemu skúmaniou. Dobré je mať široký okruh záujmov. Dobré je aj veľa cestovať do iných krajín, lebo to pomáha rozvíjať myslenie. A v zahraničí je dobré komunikovať čo najviac s domácimi.

 

2. Sledujte nápady iných

Nie je dobré uzatvárať sa len do svojho sveta a nikoho doň nevpúšťať. Je dobré sledovať nápady iných, rozprávať sa s nimi, motivovať sa.

 

3. Často sa prechádzajte v knižniciach a kníhkupectvách

Dnes sú takmer všetci zvyknutí využívať Google. Prechádzka v knižnici či kníhkupectve však dokáže podnietiť zvedavosť iným spôsobom. Možno vďaka knihe objavíte to, o čom ste ani netušili. Možno uvidíte knihu, o existencii ktorej ste ani nesnívali a možno zistíte podrobnejšie informácie o určitej problematike ako na internete. Kníhkupectvá a knižnice majú svoje čaro, len si na ne musíte nájsť dostatok času. Hlavne v období, keď ani dobre neviete, čo vlastne chcete, vás práve kniha môže motivovať k niečomu novému. Do priestorov plných kníh je občas dobré prísť aj s nejasnou predstavou a chvíľku počkať, na ktorú knihu vám padne zrak. Tú si potom vybrať a začítať sa do nej.

 

4. Veľa sa pýtajte

Veľa nedorozumení a problémov vzniká aj preto, lebo ľudia sa málo pýtajú. Mnohí ľudia vedia krásne rozprávať, ale málo ľudí sa vie pýtať. Používajte hlavne otázky s otvoreným koncom. Vyhýbajte sa otázkam, na ktoré sa dá odpovedať ÁNO a NIE.

 

Niekoľko príkladov otázok s otvoreným koncom, ktoré vedú k premýšľaniu:

Čo si myslíš?

Ako to vieš?

Prečo si to myslíš?

Máš na to dôvod? Ako si môžeš byť istý?

Je to tak vždy?

Existuje ešte nejaký iný dôvod/spôsob/možnosť?

A čo ak…? A čo ak nie…?

Kde ešte nájdeme iný príklad?

Čo myslíš, že sa stane teraz?

 

Dobrá otázka vyvolá nepokoj v mysli. Provokuje k premýšľaniu a k hľadaniu vysvetlenia. Takéto otázky bývajú ťažšie, málokedy sú založené na istote a vyžadujú uváženú odpoveď s otvoreným koncom. Sú produktívne, pretože vytvárajú niečo nové.

 

5. Nespoliehajte sa len na Google

Odborníci tvrdia, že väčšina nových nápadov je postavená na predchádzajúcich vedomostiach. Ak chce niekto vymyslieť chytrý telefón, musí vedieť niečo o počítačoch a telefónoch. Kreativita sa neobjaví len tak z ničoho nič. Úspešní inovátori a umelci sa veľa najprv učia, zhromažďujú množstvo poznatkov, ktoré môžu neskôr použiť. Až keď sa naučia všetko o odbore, ktorým sa zaoberajú, môžu sa sústrediť na jeho zmeny. Vytvárajú nové analógie, nachádzajú nové vzorce a niekedy vytvoria niečo úplne nové. Dnes sa už vie, že keď sa spoliehame len na Google a prestaneme sa učiť fakty, stávame sa hlúpejšími. Deti, ktoré nie sú podporované dospelými v tom, aby si zapisovali informácie do dlhodobej pamäti, ničia svoj potenciál a stráca sa u nich túžba po vzdelaní. Fakty kreativitu podporujú. Digitálna databáza zatiaľ nedokáže napodobniť náhodnosť, ktorá umožňuje ľudskej mysli podvedome vytvoriť nové vzorce a nachádzať nové analógie. Čím viac používame Google namiesto pamäti, tým menej podporujeme náhodnú kreativitu nášho podvedomia.

 

6. Nenechajte sa ovládať strachom

Väčšina ľudí sa drží stále tých istých vecí, toho istého každodenného stereotypu, pretože sa boja skúsiť niečo iné. Zmena môže byť desivá vec, keď sme sa si na tento spôsob života už zvykli. Čím viac budete zvedaví, tým menej budete mať strach. Vždy keď sa pokúsite o niečo nové, zamerajte sa na pozitívne výsledky.

 

7. Hľadajte pozitívne veci vo všetkých situáciách

Pozitívne myslenie vám umožní robiť všetko lepšie na rozdiel od negatívneho myslenia. Ak očakávate, že niečo bude nudné, tak sa ním aj stane. Namiesto rozčuľovania sa nastavte sa na pozitívnu náladu a očakávajte dobré veci. To vám pomôže rozvíjať pozitívnu myseľ, ktorá je viac otvorená novým myšlienkam.

Zdieľať na facebooku