8 dôvodov, prečo je plač pre batoľa dôležitý

Plač má pre deti aj pozitívne účinky.
Plač má pre deti aj pozitívne účinky. / Foto: Bigstock

Existujú dôvody, kedy je dobré zatnúť zuby a hoci detský plač nemáte radi, chvíľu to vydržať a byť pritom deťom nablízku. Plač má pre deti aj pozitívne účinky.

 

Maličké deti plačú preto, lebo si nevedia zabezpečiť svoje základné potreby ako jedlo, pitie, upokojenie, zníženie intenzity podnetov a podobne. Plačom si vedia privolať aj pomoc. Najčastejšie túžia po rodičoch. Postupne sa rodičia naučia rozoznávať jednotlivé typy plaču ich potomka a aj  to, čoho sa ním dožaduje. Podľa mnohých odborníkov  je však najvýznamnejšou príčinou plaču osamotenie dieťaťa. Kým je dieťa maličké, na plač by mali rodičia reagovať ihneď a nemali by ho nechať dlho plakať.

Keď je dieťa staršie, plače už aj z iných dôvodov. Okolo veku 10 mesiacov deti často získavajú pozornosť rodičov aj z iných dôvodov, ako sme spomínali. Niektorí odborníci sa domnievajú, že sa začína prejavovať začiatok manipulatívneho plaču. V každej rodine majú deti hranice nastavené ináč. A už v období batoľaťa môže prichádzať plač ako nástroj, ktorým sa pokúša tieto hranice rozšíriť alebo úplne zrušiť. Plač by vás preto pri vašich nastvených pravidlách nemal obmäkčiť. Práve vaša dôslednosť dá vašim deťom pocit dôvery vo vás, budú si vás časom vážiť a rešpektovať. Takto im dáte do života oveľa viac a  vy nestratíte všetku svoju rodičovskú autoritu a moc. Až časom zistíte, ako dobre ste deti vychovali, keď uvidíte, že sa v 10 rokoch nehádžu o zem, nekričia po vás, nie sú agresívne voči deťom a podobne. Vtedy oceníte dôslednosť svojej výchovy, že ste nepristúpili na všetko, čo si dieťa plačom vynucovalo. Kate Orson, autorka knihy Tears Heal: How to Listen to Our Children, hovorí o viacerých dôvodoch, prečo sú slzy pre deti potrebné.

 

1. Dieťa sa vďaka plaču upokojí

Slzy obsahujú kortizol, stresový hormón. Keď dieťa plače, uvoľňuje sa jeho stres z tela. Slzy zlepšujú aj emocionálnu pohodu, a to za predpokladu, že rodičia sú nablízku. Plaču často predchádza zlá nálada dieťaťa. Je nahnevané, frustrované alebo mrnčí. Keď sa vyplače, jeho nálada sa zlepší. Na základe tohto sa zistilo, že je niekedy lepšie nechať batoľa vyplakať, aby proces vyplavovania negatívnych pocitov nebol zastavený.

 

2. Plač pomáha dieťaťu pri učení

Veľa detí sa rozplače vtedy, keď sa im napríklad niečo nepodarí. Napríklad pri stavaní z Lega. Dieťa pri neúspechu plačom vyjadruje svoju frustráciu. Vďaka plaču si však dokáže prečistiť myseľ a po upokojení sa dokáže naučiť aj niečo nové. Keď sa dieťa nedokáže sústrediť a je emocionálne rozrušené, práve táto skutočnosť ho blokuje v učení. Keď sa po plači uvoľní a zmizne emocionálne rozrušenie, lepšie sa mu aj učí. Dnes už je veľmi dobre známe, že deťom sa najlepšie učí vtedy, keď sú šťastné.

 

3. Po plači sa deťom lepšie spí

Ak má dieťa nevyriešený alebo potláčaný nejaký problém, často nemôže zaspať. Niekedy rodičia hlavne večer pred spaním nechcú, aby sa dieťa rozrušovalo plačom a robia všetko preto, aby sa plaču vyhlo. Potom v postielke, keď je v tichu a v pokoji, problém vypláva ešte viac na povrch. Odborníci tvrdia, že je lepšie, keď sa s dieťaťom ešte pred spaním o probléme porozprávate a tiež mu dovoľte, nech sa vyplače, pretože skôr zaspí.

 

4. Netrápte sa, keď dieťa plače po vašom povedaní NIE

Je pravda, že ak poviete svojmu dieťaťu NIE, spočiatku môže byť sklamané. No naučí sa niečo dôležité. Zistí,  že v živote existujú určité hranice, ktorým sa človek musí podriadiť. Ak sa však poddáte, oslabujete svoju autoritu a učíte ho, že s vami môže manipulovať a že si fňukaním vždy získa to, čo chce. Takýmto prístupom si ho po čase aj tak pohneváte. Veď ako si môže dieťa vážiť rodiča, s ktorým môže ľahko manipulovať? Vaše NIE pripravuje dieťa na dospievanie a dospelosť. Učí ho to, že niekedy je dobré niečo si aj odoprieť.

 

5. Dieťa plačom niekedy chce len povedať, ako sa cíti

Deti vedia rodičov plačom nielen manipulovať, ale často ním aj vyjadrujú, ako sa v skutočnosti cítia. Možno sú len smutné alebo pre niečo nespokojné, nevedia vám to povedať, a tak plačú. Rodičia tento plač často chápu ako bezdôvodný. V takejto chvíli dieťa potrebuje objatie, pozornosť alebo bezpodmienečné prijatie. Najhoršie, čo môže rodič pri hneve dieťaťa urobiť, je mu hnev opätovať. Aj keď je to niekedy náročné, pokúste sa v danej situácií upokojiť a následne sa zamerajte na to, prečo sa dieťa hnevá, nie na to, ako hnev prejavuje. Hneď, ako sa trošku upokojí, staňte sa jeho sprievodcom vo svete emócií, pomenujte ich, porozprávajte sa s ním o tom, čo cítia, čo sa stalo a tiež o tom, ako inak by sa dalo v danej situácii zareagovať. Detské emócie nikdy nepotláčajte! Nepoužívajte výroky typu: „Neplač, už si veľká (veľký).“ Pocity je dôležité dostať von a nie ich izolovať alebo sa snažiť ich odstrániť. Každou emóciou sa vám dieťa snaží niečo naznačiť či povedať. Buďte preto voči svojim deťom vnímaví a pokúste sa s nimi o danej situácii porozprávať a ponúknuť im iné riešenia.

 

6. Ak sa vaše dieťa vyplače doma, je menšia šanca, že tak urobí na verejnosti

Deti častejšie plačú doma, lebo majú pocit, že rodičia majú viac času na vnímanie ich starostí a na počúvanie toho, čo chcú povedať. Práve preto je dôležité nájsť si dostatok času na vypočutie svojich detí. Čím viac ich budete aktívne počúvať, tým menej budú plakať, pretože plač postupne stratí pre ne význam. Nahradia ho dôverné rozhovory. Samozrejme, nestane sa tak zo dňa na deň, ale pri dobrej snahe, sa postupne spoločne k tomu dopracujete.

 

7. Potreba plaču sa vekom mení

Ako dieťa dozrieva, začína aj lepšie regulovať svoje emócie. To, že ste sa mu dovolili vyplakať a neskôr ste sa aj o pocitoch rozprávali, pripravili ste mu dobrý základ do dospelosti, ako pracovať s emóciami. Vedci sa domnievajú, že na konci detstva plačú dievčatá a chlapci približne v rovnakom množstve, kým nepríde ku hormonálnym zmenám. U chlapcov prudko vzrastie hladina testosterónu a klesne množstvo plaču. Opak je u dievčat, u ktorých hladina estrogénu začína výrazne stúpať počas prvých rokov dospievania. Možno tu je dôvod, prečo ženy plačú zhruba štyrikrát viac ako muži.

 

8. Plač batoliat formuje aj život rodičov

Plač dieťaťa vyvoláva u rodičov spomienky na vlastné detstvo. Mnohí spomínajú na to, ako sa oni cítili v podobnej situácii. Možno sa objavia aj spomienky na to, na čo už dávno zabudli. Rodičovstvo môže byť liečebnou cestou aj pre emocionálne problémy rodičov. Možno výchova vlastného dieťaťa vám pomôže lepšie pochopiť samých seba. Niektorí rodičia sa vďaka tomu, že sa musia naučiť pracovať s plačom vlastného dieťaťa, stanú trpezlivejšími, vnímavejšími či empatickejšími.

Vedci veria, že plač je prospešný. Väčšina psychológov verí, že držanie svojich emócií na uzde môže byť v dlhodobom horizonte nebezpečné. Niektoré výskumy ukazujú, že potláčanie emocionálnych sĺz môže spôsobiť zvýšené riziko srdcových ochorení a hypertenzie. Iné štúdie ukázali, že ľudia, ktorí trpia kolitídou alebo vredmi majú tendenciu mať menej pozitívny postoj k plaču ako tí, ktorí si občas aj poplačú.

Čítajte viac o téme: Plač
Zdieľať na facebooku