Peter Diamandis: Hojnosť je naša budúcnosť

Peter H. Diamandis hovorí, že žijeme vo výnimočnej dobe, len si to neuvedomujeme.
Peter H. Diamandis hovorí, že žijeme vo výnimočnej dobe, len si to neuvedomujeme. / Foto: Pexels

Podnikateľ a vizionár Peter H. Diamandis tvrdí, že žijeme vo výnimočnej dobe a len médiá nám podsúvajú hlavne negatívne veci.

 

Dr. Peter H. Diamandis je americký podnikateľ a vizionár, považovaný za kľúčovú osobnosť pri vývoji vesmírnych letov pre súkromné osoby. Je zakladateľom a predsedom nadácie X PRIZE, vzdelávacej neziskovej inštitúcie, ktorej cieľom je vytvoriť radikálny prielom v prínose pre ľudstvo. Vyštudoval medicínu na Harvardovej univerzite.V roku 2008 spolu s Rayom Kurzweilom založil Univerzitu singularity (Singularity University), ktorá má sídlo v Sillicon Valley a je zameraná na výučbu v oblasti pokročilých technológií. V roku 2012 spolu s publicistom Stevenom Kotlerom publikoval knihu Hojnosť - Budúcnosť je lepšia ako si myslíte, v ktorej načrtol víziu zabezpečenia základných životných potrieb pre všetkých obyvateľov sveta, a to prostredníctvom využitia pokročilých technológií, ktoré rastú exponenciálne a zvyšujú potenciál riešenia súčasných problémov ľudstva.

Dr. Peter H. Diamandis je večný optimista a tvrdí, že v správach sú prezentované hlavne negatívne veci, lebo tie ľudské myseľ veľmi dobre absorbuje. Mozog je totiž usporiadaný tak, že prioritne reaguje hlavne na negatívne správy. Je to tým, že človek je zameraný vo svojom živote na prežitie.  A pretože médiá chŕlia predovšetkým negatívne správy, stávame sa pesimistami.  Myslíme si, že svet sa zhoršuje. Ale svet nie je len negatívny. Čo ak je to všetko naopak? Čo ak máme len skreslené informácie?  „V skutočnosti je  pokrok veľmi rýchly a my sme do 30 rokov schopní vytvoriť svet hojnosti. Nevravím, že Zem nemá svoje problémy, ale v súčasnosti ľudia vedia predvídať problémy s veľkým predstihom a napokon ich aj zdoláme,“ hovorí vo svojej prednáške Dr. Peter H. Diamandis. Uvádza tiež, čo sa za posledných 100 rokov zlepšilo:

  • predĺžila sa dĺžka ľudského života,
  • príjem ľudí sa zdvojnásobil,
  • úmrtnosť detí sa znížila desaťkrát,
  • cena jedla, dopravy, elektriky a iných vecí klesla 10 až 1000 krát,
  • žijeme v najpokojnejšej ére v ľudskej histórii,
  • svetová gramotnosť sa zvýšila z 25 percent na 80 percent za posledných 130 rokov.

 

Žijeme vo výnimočnej dobe

Peter H. Diamandis hovorí, že žijeme vo výnimočnej dobe, lebo napríklad v niektorých krajinách aj ľudia, ktorí sú na hranici chudoby, majú elektrinu, vodu, mobil a často aj auto. Hovorí tiež, že najbohatší ľudia v minulom storočí mohli o tomto len snívať. Za tento rozvoj môže hlavne rozkvet technológií. Neustále sa zdokonaľujú, a preto staršie modely sú lacné a takmer každý si ich môže kúpiť. Technológie sa dokážu zdokonaľovať aj počas kríz. Nič nezastaví ich rast. Podstatné je aj to, aby sa študenti v školách učili, ako kvalitné technológie využívať v prospech ľudstva. Samotný Peter H. Diamandis v Singularity University, teda v škole, ktorú založil, vyzýva každý rok svojich študentov, aby vytvorili spoločnosť, produkt alebo službu, ktorá dokáže pozitívne ovplyvniť miliardy ľudí v priebehu desaťročia. V súčasnosti už desiatky spoločností toto dokázali urobiť. „Keď uvažujem o vytváraní hojnosti, nie je to o tvorení luxusného života pre každého na tejto planéte, je to o vytváraní sveta možností. Je to o tom, vziať niečo, čoho bolo nedostatok a spraviť to dostupným pre každého,“ hovorí Peter H. Diamandis. Ide o to, že technológie dokážu urobiť zdroje dostupnejšími.

 

Na našej planéte máme viac zdrojov energie, ako si myslíme

Napríklad v súčasnosti máme na planéte Zem päťtisíckrát viac energie, ako spotrebujeme za rok. 16 terawatov energie dopadne na zemský povrch každých 88 minút. Nie je to o nedostatku, ale o dostupnosti. A začína sa to už aj prejavovať. Napríklad v Indii je cena elektriny, ktorá je zo solárnych panelov o polovicu lacnejšia ako elektrina generovaná naftou. Takýto trend má byť postupne vo všetkých krajinách. Peter H. Diamandis tiež hovorí, že je to podobné s vodou. Veď Zem je vlastne vodná planéta. Žijeme na planéte, ktorá je na 70 percent pokrytá vodou. Síce z tej vody je 97,5 percent slanej vody, ale je to nádej. Dnes už existuje technológia s názvom Slingshot, ktorá má veľkosť malej chladničky. Dokáže vyrobiť 1000 litrov pitnej vody denne z akéhokoľvek zdroja, teda z akejkoľvek znečistenej, ale aj slanej vody, a to za menej ako 2 centy za liter.

 

Do roku 2020 má byť 5 miliárd ľudí pripojených k internetu

Hojnosť sa však netýka len vody a energií. Peter H. Diamandis hovorí, že sa týka aj mobilov a internetu: „Masaiský bojovník uprostred Kene má v súčasnosti lepšie mobilné spojenie než americký prezidnet pred 25 rokmi. Ak má v mobile aj internet, tak má viac informácií ako americký prezident pred 15 rokmi. Žijeme vo svete komunikačnej a informačnej hojnosti. Do roku 2020 má byť 5 miliárd ľudí pripojených k internetu.“

 

Zmeny v oblasti zdravotníctva

Najväčšie zmeny nás čakajú však v zdravotnej oblasti. Mnohé tímy na svete sa snažia vyrobiť také mobilné zariadenia, s ktorými sa bude dať rozprávať, a to vďaka umelej inteligencii. Tieto mobily budú vedieť odobrať  vzorku krvi z prsta. Na základe krvi bude mobil vedieť určiť diagnózu. Keď takéto zariadenie v rozvojom svete, kde je málo lekárov, narazí na vírus RNA alebo DNA, ihneď kontaktuje Centrum pre kontrolu a  prevenciu chorôb, a tak sa okamžite zabráni pandémii.

Prečo je Peter H. Diamandis smerom do budúcnosti veľký optimista a čo mu dáva najväčšiu nádej a dôveru? On sám hovorí: „Je to fakt, že sme ako jednotlivci lepšie vybavení, aby sme sa vysporiadali s veľkými výzvami tejto planéty. Máme na to nástroje vďaka exponenciálnej technológii a vďaka internetu je tu stále viac a viac kreatívnych mozgov, ktoré sú pripravené pomôcť v napredovaní planéty.“

Zdieľať na facebooku