Hry a aktivity pre choré deti do postieľky

Ak potrebujete choré deti udržať v posteli a nemajú už horúčky, môžete sa zabaviť aj spoločnými hrami.
Ak potrebujete choré deti udržať v posteli a nemajú už horúčky, môžete sa zabaviť aj spoločnými hrami. / Foto: Bigstock

Ak má dieťa horúčku a je mu zle, nemá náladu hrať sa alebo rozprávať. Zo všetkého najviac potrebuje pokoj, spánok a vašu pozornosť. Ale keď horúčka pominie, mnohé deti sa začnú v posteli nudiť. Viaceré  si pustia televízor alebo zoberú do ruky tablet či mobil a sú to celé hodiny, čo do nich pozerajú. Mnohým rodičom sa to nepáči, ale zároveň nevedia, čo iné vymyslieť, aby dieťa nebehalo po izbe a udržali ho v posteli. Možno vám pomôžu nasledujúce hry a aktivity.

 

Bunker

Pokúste sa obyčajnú posteľ zmeniť na bunker. Okolo postele postavte stoličky a cez ne prehoďte deku alebo starú záclonu. Možno sa dieťa v „bunkri“ zabaví.

 

Schovávačka v posteli

Vyberte nejakú menšiu hračku a schovajte ju v posteli, v pyžame, pod vankúšom...Dieťa hračku hľadá a vy ho povzbudzujte známymi vetami z detstva: „Zima, zima, teplejšie, teplo, horíš!“


Hra s baterkou

Zatiahnite žalúzie a zábava môže začať. Môžete pozorovať svetlo na stene, môžete si určiť dráhu, po ktorej by malo dieťa s baterkou chodiť, môžete vytvárať pomocou svetla tiene na stene.

 

Hra na lekára

Každé dieťa má svojho obľúbeného plyšáka. No a ten tiež môže ochorieť, a tak sa vaše dieťa môže o neho starať. Môže mu merať teplotu, dávať vitamíny, môže mu obviazať hlavu či krk.

 

Plastelína

Pri modelovaní rôznych postavičiek, zvieratiek či iných predmetov ujde čas a dieťa sa zabaví. S vymodelovanými postavičkami si opäť môžete zahrať krátke scénky alebo vymýšľajte o nich rozličné príbehy.

 

Omaľovanky

Takmer každé dieťa rado vymaľováva obrázky. Omaľovanky sú preto ideálnym prostriedkom na to, ako využiť kopec času, keď je dieťa choré. Stačí mu zabezpečiť dostatok omaľovaniek. Môžete si ich kúpiť alebo vytlačiť z internetu.

 

Koráliky

Je dobré mať doma v zásobe veľké koráliky a tenké gumičky. Náramky a náhrdelníky sa isto zídu celej rodine, takže väčšie dieťa ich môže aj celý deň vyrábať.

 

Čítanie kníh

Keď je dieťa choré a musí mať pokojový režim, je to ideálny čas na čítanie knižiek. Ak ide už o školáka, ktorý si dokáže čítať sám, podporte ho v tom, aby tak urobil. Zabezpečte mu zaujímavé knižky, napríklad z knižnice alebo mu nakúpte časopisy určené pre jeho vekovú kategóriu. Pri menších deťoch bude potrebná aj vaša pomoc. Môžete použiť aj magnetické knižky, knihy so samolepkami, s rôznymi nálepkami alebo obrázkami a podobne. Môžete využiť aj rôzne časopisy pre deti. Môžete vyrábať spolu aj farebné leporelá alebo vlastné obrázkové knižky.

 

Vymýšľanie príbehov

Niekedy sa dieťa zabaví aj tak, že mu rozprávate príbehy, v ktorých vystupuje samotné dieťa. Rozprávajte mu o tom, čo rado robí a podobne. Potom mu môžete povedať, aby o príbehu nakreslilo obrázok. Ak je dieťa väčšie, môžete si spolu vymýšľať básničky, rýmovačky alebo nonsensové či iné  príbehy.

 

Hrajte divadielko

Dieťa môžete zbaviť aj tak, že si zoberiete jeho obľúbené plyšové hračky a začnete mu hrať divadielko. Vymyslite si jednoduchý príbeh a hrajte ho s plyšákmi.

 

Spoločenské hry a skladačky

Výber je dnes bohatý, takže  nebudete mať problém nájsť vhodnú hru. Medzi tie najznámejšie patrí napríklad pexeso, detské karty, domino, Človeče, nehnevaj sa. Ďalšou alternatívou sú puzzle. Ak dieťa môže sedieť, nanoste mu do postele obľúbené skladačky alebo stavebnice a môže tvoriť. Určite sa poteší, ak mu pomôžete a spoločne vytvoríte nejaký zaujímavý objekt.

 

Nahrávajte sa

Môžete si spievať alebo recitovať a nahrávajte sa na mobil alebo tablet. Potom si nahrávku vypočujte. Zažijete veľa zábavy. Môžete vyskúšať aj karaoke.

 

Staré fotografie

Deti milujú prehliadanie starých fotografií a poznávanie ľudí na černobielych fotografiách. Nájdite preto  fotky svojich rodičov, starých rodičov a ukážte vašim deťom fotografie, keď ste boli malí. Deti budú mať množstvo otázok, a tak môžete rozprávať príbehy o vašej rodine.

 

Staré knihy, časopisy, noviny

Ak máte doma staré noviny a časopisy, môžete ich využiť aj tak, že deťom dovolíte do nich čmárať, trhať ich, dokreslovať obrázky, vystrihovať obrázky, robiť koláže, obťahovať písmenká a podobne.

 

 

 

Čítajte viac o téme: Hry pre deti
Zdieľať na facebooku