Hráme sa s malými deťmi vonku

Dobrá a zároveň jednoduchá hra, je vždy dobrou pomôckou pre rodičov, ako deti vonku udržať čo najdlhšie a pritom sa zabaviť.
Dobrá a zároveň jednoduchá hra, je vždy dobrou pomôckou pre rodičov, ako deti vonku udržať čo najdlhšie a pritom sa zabaviť. / Foto: Bigstock

Vonku existuje veľa možností, podnetov, predmetov, ktoré nás motivujú k tomu, aby sme dokázali zabaviť aj malé deti. Ale aj keď je možností veľa, dobrá a zároveň jednoduchá hra, je vždy dobrou pomôckou pre rodičov. Ideálne je, keď hra dokáže zaujať aj dieťa, aj rodičov. Ako si užiť s deťmi pobyt vonku?

 

Skôr, ako sa s deťmi vyberiete von, myslite aj na tieto veci, aby ste si všetci hry vonku naozaj užili:

  • Keď idete s deťmi von, oblečte im také veci, na ktoroých až tak nezáleží.
  • Dovoľte deťom, aby sa mohli aj zašpiniť. Na pieskovisku im dovoľte experimentovať aj s vodou.
  • Keď je dieťa aj úplne špinavé, nehnevajte sa na neho. Hra pre dieťa znamená dôležitú prácu.
  • Doprajte dieťaťu primeranú slobodu.
  • Dovoľte mu skúšať nové veci a objavovať nepreskúmané terény.
  • Zoberte si so sebou vonku viac hračiek. Malé deti potrebujú činnosti striedať.
  • Využívajte možnosti, ktoré vám poskytujú striedajúce sa ročné obdobia.

 

A teraz sa pozrieme na niekoľko jednoduchých hier, ktoré sa môžete hrať už aj  s dvoj alebo trojročnými deťmi.

 

Snehové jaskyne

Okrem snehuliakov si môžete s deťmi postaviť aj snehové jaskyne. Nahrňte väčšie množstvo snehu na jedno miesto. Dieťa vám môže pomáhať a sneh hádzať malou plastovou lopatkou. Do kopčeka potom vyhrabte otvor. Takýchto jaskyniek si môžete vyrobiť aj viac. Potom vložte do sklenených pohárov sviečky a zapáľte ich. Môžete to urobiť hlavne vtedy, keď je už vonku tma. Svetlo sviečok vytvorí v jaskyniach príjemnú atmosféru a vy sa môžete s deťmi rozprávať o tom, ako tam v noci prídu nejaké zvieratká alebo trpaslíci a prežijú pekné dobrodružstvá.

 

Snehový labyrint

Keď napadne čerstvý sneh, môžete si spolu s dieťaťom vyšľapať labyrint. Potrebujete k tomu väčšiu zasneženú plochu a malými krokmi si vyšľapte zamotanú cestičku. Robte rôzne odbočky a slepé uličky. Labyrint sa dá rýchlo urobiť aj tak, že si zoberiete boby, na ktorých ťaháte dieťa. Zaťažené boby vytvoria rovnomernú cestičku.V pripravenom lybyrinte sa potom môžete hrať naháňačku.

 

Foto: Pinterest

Malý archeológ

Táto hra sa dobre hrá hlavne vtedy, keď napadne čerstvý sypký sneh. Do vrstvy snehu zahrabte hračky a povedzte deťom, nech ich hľadajú. Hračky môžu vyhrabávať lopatkami.

 

Skoč na slniečko

Na asfalt alebo na rovný chodník nakreslite kriedami rôzne obrázky. Napríklad slniečko, kvietok, mačičku, strom, jablko, pre staršie deti geometrické tvary. Každý obrázok nakreslite viackrát. Vzdialenosti medzi obrázkami sú približne pol metra. Hra je veľmi jednoduchá. Rodič povie: „Skoč na slniečko!“ Dieťa nájde slniečko a postaví sa naň. Takto striedajte obrázky dovtedy, kým hra dieťa zaujíma.

 

Postav sa na svoj tieň

Túto hru hrajte s deťmi na poludnie, keď slnko najlepšie vytvára tiene. Najprv deťom vysvetlite, čo je tieň a ako sa tvorí. Vyskúšajte pohybovať rukami, nohami. Potom sa môžete zahrať tieňovú naháňačku. Tá spočíva v tom, že dieťaťu poviete, aby sa postavilo na váš tieň. Potom mu pomaly uhýbajte, neutejte moc rýchlo, aby dieťa zažilo aj pocit úspechu. Keď šliapne ná váš tieň, uskočte a dieťa začne naháňať ďalší tieň. Potom sa môžete vymeniť a rodič šliape na tieň dieťaťa.

 

Foto: Pinterest

Kľukatá cestička

Nájdite si voľnú asfaltovú plochu a nekreslite kriedou kľukatú cestičku. Mala by sa vlniť a byť rôzne zatočená. Prerušte ju tromi vlnovkami, ktoré znázorňujú vodu. Potom naznačte štart a cieľ. Deťom vysvetlite, že musia bežať od začiatku až po koniec a tam kde je potôčik, je potrebné ho preskočiť.

 

Lesné domčeky

Deti v lese rady stavajú aj rôzne domčeky a príbytky pre zvieratká alebo iné rozprávkové bytosti. Záleží len od fantázie, čo si spoločne vymyslíte. Najprv pozbierajte lesný materiál: vetvičky, kamienky, mach, listy, šišky... Nájdite pekné miesto, ktoré by sa zvieratkám mohli páčiť. Spoločne s dieťaťom sa pustite do stavby „ domčeka“ podľa vlastnej fantázie. Vôbec nezáleží na tom, ako bude vyzerať, dôležité je, že spoločne s dieťaťom niečo robíte. S chlapcami sa môžete hrať aj tak, že postavíte v lese garáž pre autíčka a dieťa sa potom môže hrať v lese s autíčkami.

 

Čo má rovnakú farbu ako papier?

Túto hru sa môžete hrať na bežnej prechádzke. Pomáha trénovať farby. Dieťaťu dajte do ruky tvrdý papier určitej farby. Úlohou dieťaťa je hľadať, čo všetko má vonku takú istú farbu ako papier, ktorý má v ruke.

 

Zbieranie lesných pokladov

V lese môže dieťa skúmať veľa vecí. Toto jeho nadšenie je vhodné  správne využiť. Vyberte sa do lesa s tým, že do košíčka si môže dieťa nazbierať to, čo ho zaujme. Väčšinou sú to kamienky, kôra, listy... Doma si urobte spoločne výstavu, napríklad na veľkých papieroch. Výstavu môžete ukázať i ďalším členom rodiny. Po určitom čase je vhodné vrátiť predmety do lesa. Aj takto učíte dieťa láske k prírode.

 

Hľadáme plyšové hračky

Túto hru môžete hrať v lete v záhrade. Pri tejto hre môžete využiť všetky plyšáky, ktoré sa počas rokov v dome nazhromaždili. Princíp hry je jednoduchý. Rodič schová v záhrade plyšáky. Dbajte na to, aby boli umiestnené v dohľade. Dieťaťu dajte taštičku, do ktorej môže nájdených plyšákov ukladať. Keď dieťa nájde všetkých plyšákov, môže ich v záhrade schovať a rodičia ich môžu hľadať.

 

Kto dobehne ku stromu?

Na prechádzke po parku alebo po lese môže rodič povedať: „Kto prvý dobehne ku stromu?“ Deti sa poobzerajú po okolí a snažia sa dobehnúť k prvému stromu, ktorý uvidia. Keď dobehnú ku stromu, rodič môže úlohu zmeniť tak, že povie: „Kto prvý dobehne ku lampe, lavičke, k zábradliu...?“

 

Hľadáme strieborný poklad

Nájdite niekoľko kameňov a zabaľte ich do alobalu. Môžete ich aj postriekať strieborným alebo zlatým sprejom. Vyrobené strieborné poklady zahrabte do pieskoviska. S dieťaťom sa potom hrajte na hľadačov pokladov. Deti majú väčšinou obrovskú radosť, keď „poklad“ nájdu.

 

Prechádzka spojená s hľadaním pexesa

Táto hra je vhodná pre väčšiu skupinu detí a rodičov. Zoberte si do lesa pexeso. Jeden rodič ide pred skupinou detí trošku skôr a nenápadne umiestňuje obrázky z pexesa po lese. Musia byť však dobre viditeľné. Deti sa snažia obrázky nájsť a vytvárať jednotlivé dvojice z pexesa.

 


Zdroje a odporúčaná literatúra:
Dušan Bartůněk: Hry v přírodě s malými dětmi
Jana Hanšpachová: Veselé hry s malými dětmi
Jana Němečková: Hrajeme si s dětmi na rodičovské dovolené
Jana Hanšpachová: Hry pro maminky s dětmi
Zdieľať na facebooku