Relaxačné hry pre malé deti

Pri relaxačných hrách s malými deťmi je dôležitý fyzický kontakt, ktorý na deti pôsobí upokojujúco.
Pri relaxačných hrách s malými deťmi je dôležitý fyzický kontakt, ktorý na deti pôsobí upokojujúco. / Foto: Bigstock

Nielen dospelí, ale aj deti potrebujú občas relaxovať. Cieľom relaxácie je zníženie napätia a obnova duševnej i fyzickej rovnováhy. Ako na to s tými najmenšími?

 

U detí je možno vidieť výsledky pravidelnej relaxácie v celkovom uvoľnení, odbúraní dôsledkov stresu, lepšej koncentrácii pozornosti a kvalitnejšej vnímavosti. Relaxácia im pomáha zvýšiť sebadôveru, zlepšiť pamäť a celkovo skvalitňuje proces učenia. Možno povedať, že pravidelná relaxácia prispieva k celkovej pohode. Relaxovať môžete začať aj s maličkými deťmi. Nemusí čakať, kým začnú chodiť do školy. Dôležité je pokojné prostredie a pravidelnosť. V ideálnom prípade by ste mali so svojím dieťaťom relaxovať aspoň 20 minút denne. Tú istú relaxačnú hru opakujte niekoľko dní po sebe, aby si dieťa na ňu zvyklo. Ak ste sa doteraz relaxačné hry s deťmi nehrali, môžete s nimi začať práve teraz, keď tu máme Vianoce, ktoré sú ideálnym časom aj práve na také hry, ktoré prinášajú pokoj, radosť a vzájomnú spolupatričnosť.

 

Relaxačné hry pre najmenšie deti  sú väčšinou spojené s hovoreným slovom a telesným kontaktom. Po narodení je pre dieťa hmat jedným z najdôležitejších zmyslov. Keď sa začne pohybovať, klesá množstvo fyzického kontaktu, ale dieťa ho napriek tomu potrebuje. Rodičia väčšinou s dieťaťom komunikujú pomocou slov a zabúdajú na fyzický kontakt. Niektoré deti vedia samy od seba vyjadriť, že ho potrebujú, ale niektoré nie. Ale aj tie deti, ktoré neprejavujú tento záujem, fyzický kontakt pre zdravé napredovanie potrebujú. A preto rodičia by mali popremýšľať nad tým, ako deťom v tomto smere pomôcť. V tomto prípade môžu pomôcť aj hry a aktivity relaxačného charakteru, ktoré v sebe obsahujú aj prvky telesného kontaktu s dieťaťom. Hlavne vtedy, keď je dieťa mrzuté a má zlú náladu, môžete využiť niektorú z relaxačných hier a dieťa si tak môže oddýchnuť a preladiť sa.

 

Ako si vytvoriť dobré podmienky na hry a aktivity?

  • Nájdite si príjemné miesto v byte.
  • Vytvorte si príjemnú atmosféru.
  • Hrajte sa len vtedy, keď má dieťa na hry náladu.
  • Môžete do hier zapojiť aj humor.
  • Relaxačné hry sa hrajte v priebehu dňa vtedy, keď je dieťa unavenejšie a potrebuje povzbudenie vo forme intenzívnejšieho telesného kontaktu, napríklad večer pred kúpaním.

 

Hry, ktoré sa môžete s deťmi zahrať

Domáca hojdačka

Batoľatá sa rady zabaľujú do deky alebo sa pod ňu ukrývajú. Ak sa vaše dieťa rado schováva pod deku, môžete mu z nej urobiť domácu hojdačku. Deku klasického rozmeru položte na podlahu. Budete potrebovať pomoc ďalšieho dospelého človeka. Chytíte  každý roh deky. Keď sa takto postavíte a držíte všetky štyri rohy, deka vytvorí uzavrený, chránený a trochu tajomný priestor. Deku aj s dieťaťom môžete zdvihnúť a začnete ho kolísať.  Kolísanie môžete spojiť so spievaním nejakej pesničky. Pesnička vám určuje aj čas kolísania.

 

Mravček a hrad z piesku

Cieľom hry je upokojenie dieťaťa. Ak je to možné, stlmte osvetlenie. Dieťaťu  hru vysvetlite a predveďte mu potrebné pohyby. Povedzte mu: „Budeme sa hrať hru na mravčeka v pieskovom hrade. Na začiatku hry sedíme. Keď poviem hráme, napodobníme telom hrad z piesku.“ Potom si kľaknite, skloňte hlavu dopredu a môžete si ju oprieť o vankúš. Chrbtom a rukami napodobnite podľa svojej predstavy hrad z piesku. Potom povedzte: „Keď uvidíme krásny, pokojný hrad, pustíme do neho mravčeka.Toho bude predstavovať moja ruka.“ Prsty vám budú pochodovať po chrbte až k ramenám. Keď mravček prejde celým hradom, budete sa môcť postaviť. V priebehu hry deťom opakujte inštrukcie, ktoré ste im vysvetlili na začiatku.

 

Na robota

Hrajte sa tak, že sa vám dieťa postaví na nohy, tvárou k telu rodiča a chytí vás okolo pásu. Rodič dieťa pridŕža. Začnite takto spolu chodiť. Keď sa vám skoordinujú pohyby, spýtajte sa dieťaťa, do ktorej izby chce ísť. Keď prídete do izby, do ktorej si dieťa prialo ísť, opýtajte sa dieťaťa, do ktorej ďalšej izby by chcelo ísť. A tak spolu chodíte po dome.

 

Kto to chodí pro chrbte?

Dieťa si ľahne pohodlne na bruško.Vysvetlite mu, že sa zahráte hru, pri ktorej bude hádať, ktoré zvieratko mu chodí po chrbte. Najprv mu však musíte ukázať, ktoré zvieratká mu môžu po chrbte chodiť.

 

SLON

Rodič má ruku zovretú do päste a pomaly predvádza pevné a ťažké kroky na chrbte dieťaťa. Dieťaťu povie, že takto chodí slon.

 

MYŠKA

Rodič predvedie rýchly a ľahký krok pomocou všetkých prstov na ruke. Dieťaťu povie, že takto chodí myška. Môžete hlbokým hlasom hovoriť aj DUPY-DUPY.

 

HAD

Rodič položí celú dlaň s prstami pri sebe na chrbátik a celú ju posúva ľahko po chrbte. Naznačuje tak hadie plazenie. Môžete pri tom aj syčať.

 

BLCHA

Rodič naznačí prstami skoky blchy po chrbte a jemné štípanie.

Ďalšie zvieratká si môžete vymyslieť spolu s dieťaťom.

 

Dážď

Rodič rozpráva oríbeh o tom, ako sa raz na oblohe objavil mrak. Na chrbte môžete dieťaťu nakresliť mrak. Mrak sa stále zväčšoval a zväčšoval. Začalo pršať a pršalo stále viac a viac. Prstami môžete na chrbte naznačovať, ako prší. Už bola celá zem mokrá a zvieratká premýšľali, kde by sa mohli schovať. Malí vtáci poletovali a hľadali nejakú búdku. Ruka rodiča  prechádza po chrbátiku dieťaťa zo strany na stranu. Potom našli dobrý úkryt. Začali sa postupne ukrývať. Zrazu začal fútkať silný vietor. Rodič môže fúkať dieťaťu na chrbát. Potom začalo svietiť slniečko a vtáci začali opäť lietať po nebi. A rodič opäť rýchlo prstami prechádza po chrbátiku dieťaťa.

 

Výlet autíčkom

Dieťa leží na brušku a chrbátik predstavuje cestu, po ktorej jazdí autíčko. Jemne jazdite s autíčkom dieťaťu po chrbte a rozprávajte mu nejaký vymyslený príbeh. Deti majú rady také príbehy, v ktorých môžu vystupovať aj ony samy. Vymyslite si napríklad príbeh o tom, ako dieťa bolo šoférom v autíčku a viezlo celú rodinu na návštevu k babke alebo na nejaký pekný výlet.  Cestou sa zastavujte na rôznych miestach, ktoré dieťa pozná, a tak rozvíjajte aj vedľajšie dejové línie v príbehu.

 


Zdroj:J. Němečková: Hrajeme si s dětmi na rodičovské dovolené
Čítajte viac o téme: Hry pre deti
Zdieľať na facebooku