Japonská technika, ktorá vás dokáže zbaviť lenivosti

Lenivosť ničí ešte v zárodku mnohé skvelé veci, ktoré by ste v živote dokázali.
Lenivosť ničí ešte v zárodku mnohé skvelé veci, ktoré by ste v živote dokázali. / Foto: Bigstock

Z času na čas je každý z nás lenivý. Nechce sa nám vstať z postele a najradšej by sme celý deň len tak preležali. Možno ste aj vy  prepracovaní, unavení po nejakej športovej aktivite alebo vyčerpaní z náročného dňa. A možno vás iba prepadla lenivosť.

 

Prečo je človek lenivý?

Príčiny sú rôzne, môže ísť o spomalený metabolizmus, nedostatok vitamínov alebo nejakých minerálov. K lenivosti môže dopomôcť aj prepracovanosť. Pocit únavy a následnej lenivosti môže navodiť tiež zlé okysličenie pracovnej miestnosti, preto treba pravidelne vetrať. Dôvodov na to, že sa nám nič nechce, je veľa. Lenivci potrebujú motiváciu. A tá nemusí prísť zákonite len od niekoho iného. Skúste sa motivovať sami. Zaprite sa a dokážte si, že to dokážete. Ono sa to nezdá, ale ak niečo dlhšie odkladáte, stále vám to blúdi podvedome v myšlienkach s akýmsi výkričníkom, že ešte to alebo ono na vás čaká. To znamená, že ak to spravíte, oslobodíte svoje myšlienky a zároveň sa budete cítiť omnoho uvoľnenejšie.

Ak chcete prekonať lenivosť, najťažším krokom je odhodlať sa opustiť svoju zónu komfortu. Dôležitá je pritom vaša vôľa. Zotrvávanie v lenivosti predstavuje začarovaný kruh. Niekedy stačí naozaj málo. Existuje veľa rôznych techník a stratégií, ktoré vám môžu pomôcť prekonať lenivosť. My sa dnes pozrieme na tú najjednoduchšiu, ktorá možno existuje. Je to japonská technika Kaizen, ktorá je založená na formovaní trpezlivost a postupnosti.

 

Nezabúdajme na trpezlivosť

V našej kultúre je úplne bežné, že keď začíname s niečím novým, očakávame výsledky čo najskôr, najlepšie hneď. A keď zistíme, že cesta k cieľu možno nie je taká jednoduchá ako sa nám na začiatku zdalo, tak to vzdáme. Lebo vlastne sme spokojnejší, keď sú veci po starom a načo sa zbytočne namáhať. Je to tak preto, lebo na to ideme príliš rýchlo. Nie sme trpezliví.

 

Pomôcť môže metóda Kaizen - jednominútové pravidlo

V japonskej kultúre však existuje jednoduchý spôsob pre osvojenie nových návykov alebo precvičovanie novej zručnosti. Ide  o metódu Kaizen, inak známu aj ako jednominútové pravidlo. Podstata tejto metódy je jednoduchá. Vyberieme  si činnosť, ktorú budeme precvičovať jednu minútu, každý deň v tom istom čase. Je jedno, či sa rozhodneme čítať knihu v cudzom jazyku, meditovať alebo cvičiť.

 

Podstatou tejto metódy je jej jednoduchosť

Okrem dodržiavania jednominútového intervalu nemusíme dodržiavať nič iné. Ak prekonáme  prvých pár týždňov, vytvoríme si návyk a jedna minúta pri našej  činnosti nám už  nebude stačiť. Interval môžeme  zvyšovať podľa toho, ako nám to bude vyhovovať. Z jednej minúty sa stane desať minút, neskôr pol hodina, potom hodina a možno si svoju novú záľubu zamilujeme natoľko, že sa jej budeme venovať aj dlhšie.

 

Úspech tejto metódy je postavený na postupnosti

Pre osvojenie nového návyku nemusíme urobiť žiadne zásadné zmeny vo svojom dennom režime. Sme naučení, že zmena býva väčšinou veľká a zásadná vec, ktorej sa musíme prispôsobovať. Metóda Kaizen je zasa dôkazom, že sa to dá aj inak. Podstatné je, aby sme boli trpezliví a dodržiavať pravidelnosť. Aj z psychologického hľadiska máme väčšiu šancu zotrvať pri návykoch, ktoré sme si osvojovali postupne.

Lenivosť je hlúposť tela, hlúposť je lenivosť ducha.
- Seneca

Zdroj: brightside.me
Zdieľať na facebooku