Ako vplývajú na človeka šťastné spomienky? Neurovedci tvrdia, že majú pre nás veľký význam

Existuje mnoho spôsobov, ako zvládnuť stres. Medzi tie najznámejšie patrí správne dýchanie, relaxácia či pobyt v prírode.
Existuje mnoho spôsobov, ako zvládnuť stres. Medzi tie najznámejšie patrí správne dýchanie, relaxácia či pobyt v prírode. / Foto: Bigstock

Existuje mnoho spôsobov, ako zvládnuť stres. Medzi tie najznámejšie patrí správne dýchanie, relaxácia či pobyt v prírode. Vedci však zistili, že pomáha aj to, na čo v takých chvíľach myslíte.

 

Dýchanie

Pri obzvlášť stresujúcich situáciách pomáha správne dýchanie. Jednoducho sa skúste na chvíľu zastaviť a zhlboka sa nadýchnuť. Hlboké dýchanie pomáha okysličovať krv a zlepšuje krvný obeh v končatinách. Pomoc vo forme správneho dýchania upokojí našu myseľ a zmierni svalové napätie. Vedci dokázali, že pokiaľ sa zameriate na správne dychové cvičenia, dokážete zmierniť stresovú situáciu.

 

Relaxácia

Keď máte pocit, že vás stres premáha, skúste zapojiť svoju predstavivosť. Pomyslite si v tej chvíli na miesto, kde sa cítite dobre. Pri odbúravaní stresu pomáhajú aj naše ďalšie zmysly. Predstavte si napríklad obľúbenú vôňu alebo zvuk. Je dokázané, že ľudom relaxačné formy pomáhajú zmierniť stres.

 

Vôňa citrusov

Skúste rozkrojiť pomaranč a privoňať si k nemu. Vôňa citrusu pomáha zvyšovať produkciu noradrenalínu, hormónu, ktorý pomáha nášmu telu zvýšiť aktivitu. Zároveň urýchľuje srdcový tep a tiež zvyšuje rozklad glykogénu na jednoduchšie monosacharidy.

 

Choďte na prechádzku do prírody

Výhody čerstvého vzduchu v kombinácii s chôdzou sú nenahraditeľné. Všetky elektrospotrebiče nechajte doma a choďte na chvíľku do lesa. Uvidíte, ako sa budete cítiť fantasticky.

 

Rozcvička

Ak nemáte čas na prechádzky a pohyb, skúste sa aspoň rozcvičiť a ponaťahovať svaly strečingom. Keď trávite napríklad celý pracovný čas pred počítačom, krátky strečing vám určite pomôže.

 

Čokoláda

Kvalitná tmavá čokoláda dokáže zázraky. Dokáže znížiť hodnoty kortizolu, tzv. stresového hormónu.

 

Zelený čaj

Práve tento druh čaju obsahuje rastlinné antioxidanty polyfenoly. Má prospešné účinky vo viacerých smeroch, podľa výskumov dokonca znižuje riziko viacerých druhov rakoviny. Zároveň zlepšuje pamäť.

 

Nechajte oči oddychovať

Dlhé pozeranie do monitora, prípadne čítanie rôznych písomností naše oči unavuje. Skúste na pár minút pozerať von oknom. Jednoducho dajte čas svojim očiam, nech sa opäť zregenerujú.

 

Jóga - meditácia

V Európe je jóga chápaná väčšinou len ako telesné cvičenie. No nie je to tak. Ide aj o meditáciu, pomáha nám  sa zdokonaľovať i premýšľať. Cvičenia techník jógy pomáha pri získavaní schopnosti neznervózňovať sa a prijímať veci také, aké sú.

Niekedy to však vyzerá tak, že sa o zvládaní stresu ľahšie hovorí a píše, ako sa to praktizuje. Spomínané činnosti proti stresu sú vysoko účinné, no vyžadujú si dosť času. A práve nedostatok času je častým dôvodom, prečo sa ľuďom nepodarí zmeniť  prežívanie stresu.

No aj pre tých najviac zaneprázdnených je tu spôsob, ako vyrovnávať neprimeraný stres. Podľa štúdie z Rutgers University všetko, čo potrebujete na odbúranie stresu, sú šťastné spomienky.

 

Dôležité je, na čo myslíte pri strese

Vedci  Mauricio Delgado a Megan Speer sledovali celkovo 134 dobrovoľníkov. Požiadali ich, aby si namočili ruky do ľadovej vody, čo je stresujúci podnet. V tomto momente pridali do výskumu jednu premennú. Niektorým ľuďom povedali, aby si spomenuli na emočne neutrálnu situáciu – napríklad balenie batožiny. Iným povedali, aby si spomenuli na pozitívnu situáciu – napríklad nejaký zážitok z dovolenky.

Účastníci výskumu, ktorí si mali vyvolať pozitívne spomienky, sa po ľadovom kúpeli cítili lepšie. Dokonca v ich telách bol zaznamenaný nižší nárast kortizolu, hormónu, ktorý sa vyplavuje pri prežívaní stresu ako u ľudí z druhej skupiny.

 

Ako fungujú šťastné spomienky

Vedci prišli na to, že vyvolanie šťastných spomienok sa prejavuje vo zvýšenej aktivite v prefrontálnych oblastiach mozgu.Tieto oblasti sú tiež aktívne, keď majú ľudia pod kontrolou svoju pozornosť a vyhodnocujú svoje emocionálne rozpoloženie. Toto všetko sú procesy, ktoré podľa odborníkov pomáhajú ľuďom zvládať stres.

Takže, keď budete mať ťažký deň, budete sa v strese naháňať za termínmi, zastavte sa. Na pár sekúnd si spomeňte na niečo príjemné, čo ste zažili, na nejakú veselú spomienku. Určite vám to pozdvihne náladu a možno zistíte, ako ste vďační za tie prežité okamihy.

Zdieľať na facebooku