Ako prekonať odpor k učeniu?

Pocit odporu k učeniu je potrebné prekonať, inak učenie ide ešte horšie.
Pocit odporu k učeniu je potrebné prekonať, inak učenie ide ešte horšie. / Foto: Bigstock

Každý deň zažijeme niečo nové a učíme sa nové veci. A nejde vždy len o učenie v škole. Človek sa učí denne na každom kroku. Niektorí ľudia však majú obrovský odpor k učeniu. Často vznikne už v detstve. Naša zážitková pamäť je veľmi obsiahla, vďaka nej si pamätáme veľa vecí z detstva a nie nadarmo sa hovorí, že práve zážitky  robia náš život jedinečným. Ak sa neradi učíte, tak je to asi preto, lebo na vás v detstve veľmi tlačili, aby ste sa učili a pradepodobne u vás takto vypestovali odpor. Spomienky z detstva pôsobia na študentov ešte aj na vysokej škole alebo v dospelosti. Napríklad si robíte vodičský preukaz. Tešíte sa z každej novej jazdy. Cítite nadšenie z toho, ako dobre vám to ide. Akonáhle však učiteľ povie slovo skúšky, stŕpnete, objaví strach alebo nechuť. Dávate si možno otázku, prečo sa musíte zase učiť. To sa vracajú spomienky na detstvo, keď ste zažili niečo nepríjemné v škole. Čo urobiť v takejto situácii?

V takomto prípade je najlepšie  zabudnúť na to, že sa vám nechce a snažte si spomenúť na to, ako ste sa tešili z prvých jázd. Vizualizujte si tie situácie. Dôležité je mať v sebe radosť. Táto vízia vám pomôže potlačiť nechuť k učeniu a bude vám neustále pripomínať, prečo sa musíte naučiť odpovede na testy. A nezabúdajte tiež, že odmena v podobe vodičského preukazu je predsa sladká.

Najlepšie zo všetkého je naučiť sa vnímať učenie ako samozrejmú súčasť nášho života. Ľudia, ktorí sa neustále vzdelávajú, často využívajú vo svojom živote nové veci, majú väčší prehľad a vedia sa prispôsobovať novým okolnostiam v práci i v osobnom živote.

 

Najdôležitejšia je vnútorná motivácia

Vnútorná motivácia študovať je kľúčová. Úspešná realizácia vyžaduje silnú emocionálnu väzbu na výsledok, ktorý chceme dosiahnuť. Vnútorne motivovaný človek podáva špičkové výkony. Snaží sa zo všetkých síl a naplňuje kritéria kvality, ktoré si sám stanovil. Čiastkový neúspech ho nedokáže zabrzdiť a jeho učenie  sa stáva pohodovým. Úspech môže ovplyvniť aj pozitívne myslenie. Ak sa vyberiete do školy s myšlienkami, že to nezvládnete, že nič neviete a že to nedokážete, môže sa vám to ľahko stať. Úzkosť vám bráni zamyslieť sa nad danou situáciou a prísť s riešením, pretože pochybujete sami o sebe. Výskumy  v oblasti psychológie už v minulom storočí naznačovali, že sme viac úspešnejší, keď pristupujeme k svojej činnosti s otvorenou a radostnou mysľou. Ale aby ste  dlhodobo  pri učení vytrvali, musíte mať jasno PREČO je to pre vás dôležité. Môžete si urobiť malé cvičenie. Vezmite si  pero a papier a napíšte 3 dôvody, prečo sa musíte prinútiť učiť. Napríklad:

  • Musím sa prinútiť učiť, pretože musím spraviť skúšku.
  • Musím sa prinútiť učiť, pretože toto učivo je dôležité.
  • Musím sa prinútiť učiť, pretože bez nej sa nedostanem do ďalšieho ročníka.
  • Chcem úspešne absolvovať štúdium.
  • Chcem získať titul.
  • Chcem zarábať veľa peňazí.

 

Motivácia prichádza vďaka samotnej činnosti a nie sama od seba. Chuť na učenie sa vytvorí len vďaka tomu, že sa touto myšlienkou v mysli zaoberáte.

 

Kedy sa začať učiť?

Perfektný okamih, kedy začať s učením, neexistuje. Musíte si ho vytvoriť. Vždy budú existovať veci, ktoré vás budú odrádzať od učenia. Budete si chcieť niečo prečítať na internete, prezrieť si e-maily, nakuknúť na sociálnu sieť. Nedajte sa nalákať! Všetkým týmto činnostiam sa môžete venovať až vtedy, keď sa naučíte to, čo ste sa naučiť chceli.

 

Trik s desiatimi minútami

Nečakajte, kým budete mať všetko upratané na stole, kým si uvaríte kávu a nakŕmite psa. Najlepšie sú žiadne výhovorky. Ak sa vám vôbec nechce, povedzte si, že budete pracovať aspoň 10 minút. Ak sa to ani po 10 nezlepší, tak si radšej urobte dlhšiu prestávku. Choďte do kina, vyvenčite psa alebo si zabehajte. Väčšinou však po 10 minútach študenti dostávajú chuť na učenie.

 

Ďalšie triky na naštartovanie procesu učenia

Najlepšie je, keď začnete s vecami, ktoré veľmi nebolia:

  • Napíšte si najdôležitejšie otázky, aby ste sa skoncetrovali.
  • Urobte si zoznam toho, čo sa máte naučiť.
  • Zamyslite sa nad tým, ktoré témy sa chcete dnes naučiť.
  • Nájdite si k téme všetko, čo máte a čo potrebujete.
  • Nájdite si nejaký zaujímavý začiatok k téme. Niekoho upúta obrázok, niekoho graf alebo video k téme.

 

Ako sa pri učení rozmaznávať?

  • Rozmaznávajte sa novými druhmi čaju, kávy, ovocím alebo kvalitnou čiernou čokoládou.
  • Oddýchnite si vo vani. Kúpte si nové prísady do kúpeľa.
  • Kúpte si pekné fixy a zvýrazňovače.
  • Vyrábajte si farebné plagáty s kľúčovými pojmami a zaveste si ich napríklad na dvere.
  • Urobte si odpočinkový kútik s krásnymi vankúšmi, kvetmi a sviečkami.
  • Nájdite si miesto v parku, kde si budete môcť opakovať učivo.
  • Kúpte si kvalitný stolík a stoličku.
  • Cvičte, prechádzajte sa, polievajte kvety...
  • Učivo si môžete opakovať aj pri pokojnej hudbe a pri voňavých sviečkach.

 

Snažte sa učiť iných

Viete, ako sa najlepšie učivo naučíte? Keď ho poviete niekomu inému. Môžete prednášať rodičom, súrodencom, kamarátom, spolužiakom. Uistite sa, že na vysvetlenie používate jednoduchú slová. Nebojte sa hovoriť nahlas.  Táto technika je skvelá, keď sa potrebujete naučiť nové témy, zlepšiť pochopenie alebo si kvalitnejšie zapamätať fakty či pripraviť sa na skúšku.

 

Doprajte si kvalitné jedlo, vitamíny a minerály

Zdravé jedlá, ktoré zlepšujú pamäť a dodávajú energiu na učenie sú čučoriedky, brokolica, karfiol, hlávková kapusta, vlašské orechy, cícer, červené mäso, zeler, ryby, vajcia, tuniak, losos, sardinky, sója, pečienka, mrkva, čučoriedky, rozmarín, čierna čokoláda, paradajky, tekvicové semienka, avokádo, figy. Môžete tiež striedať kávu, zelený čaj, mätový čaj a ešte nejaký ďalší bylinkový čaj. A čo je tiež veľmi dôležité, odporúča sa veľa pohybu, strava bohatá na bielkoviny a vitamíny B1, B6, B12, gingo biloba a lecitín.

 

Vytvorte si silný pocit naliehavosti

Ďalšia technika, vďaka ktorej sa prinútite učiť,  je vytvorenie silného pocitu naliehavosti. Prečo a ako to funguje? Nič nás nemotivuje tak, ako blížiaci sa konečný termín. Naliehavosť spôsobuje, že času je stále menej a menej a čoskoro definitívne vyprší. Tlak na dosiahnutie cieľa vyvolaný blížiacim sa konečným termínom sa prelína všetkým. Je neustále všadeprítomný. Zlozvyk odkladať na neskôr a ničnerobiť bude tlakom času úplne vytlačený. Obdobie, na ktoré sa vzťahujú výsledky, sa čoskoro uzavrie. A rozhodne sa, či sme alebo nie sme úspešní.

 

Ako môžete vyvolať pocit naliehavosti?

Existuje na to trik s časovým limitom. Táto technika  spočíva v rozdelení  učenia na 25 minút sústredenej práce, ktoré striedajú 5 minútové prestávky. Takto to opakujte štyrikrát. Po štvrtom raze nasleduje veľká 15-20 minútová prestávka.

Počas pracovného bloku sa maximálne koncentrujete iba na jednu vec. Počas prestávky regenerujete myseľ, uvolňujete napätie a nechávate ukladať poznatky do dlhodovej pamäti. Krátke pracovné bloky sú vlastne umelo stanovené konečné termíny.

 


Zdroj: Martin Krengel: Tajemství efektívního učení
Čítajte viac o téme: Efektívne učenie
Zdieľať na facebooku