Webové stránky škôl: Ako by mali vyzerať a čo im nesmie chýbať?

Webová stránka vypovedá o každej firme veľa. Rovnako tak aj o škole, ktorá poskytuje vzdelávacie služby.
Webová stránka vypovedá o každej firme veľa. Rovnako tak aj o škole, ktorá poskytuje vzdelávacie služby. / Zdroj: whitebear.k12.mn.us

Bez webovej stránky sa dnes žiadna škola nezaobíde. Ako vytvoriť správny a funkčný web, ktorý sa bude páčiť a  zároveň bude ponúkať to, čo je potrebné? Čo by mal obsahovať, aby tam našiel každý to svoje?

 

Je dobré si dopredu rozmyslieť, aké funkcie má mať web stránka a čo by mala vedieť robiť. Ak sa jedná o jednoduchú internetovú prezentáciu s pár článkami, fotkami a kontaktným formulárom, nie je to nič zložité. Ak však chceme, aby na stránke bola možná registrácia užívateľov, fórum, či platená sekcia, nemali by sme to brať na ľahkú váhu. Okrem typizovaných web stránok existuje aj množstvo unikátnych projektov, ktoré by školy mohli využiť. Preto je nesmierne dôležité vedieť, čo chceme, a to úplne do najmenších detailov skôr, ako s tvorbou stránky začneme. Ak problematike nerozumieme, je potrebné konzultovať s expertmi.

„Školské weby by mali byť tvorené tak, aby boli otvorené voči verejnosti, mali by byť bezpečné, pre používateľov jednoduché a prehľadné, ľahko použiteľné, prístupné a zrozumiteľné. Nemali by urážať starších a zároveň by mali byť príťažlivé pre mladých,“ upozornil Miroslav Hřebecký, manažér vzdelávania a služieb z informačného centra o vzdelávaní EDUin v relácii Českého rozhlasu.

 

Časté chyby školských webových stránok

Niekedy sú podľa Hřebeckého stránky graficky krásne, neprehliadnuteľné a lahodiace očiam, ale zabúda sa v nich aj na tie najpodstatnejšie veci:

  • neobsahujú informácie pre rodičov žiakov,
  • neobsahujú informácie pre žiakov,
  • neobsahujú informácie pre učiteľov,
  • často chýbajú aj základné informácie, a to rozvrhy hodín, jedálne lístky, informácie o udalostiach, súťažiach, projektoch, aktivitách a podobne,
  • informácie sú na webe zoradené neprehľadne a nelogicky,
  • sú napísané nezrozumiteľným jazykom, je použitých veľa cudzích slov, ktorým veľa ľudí nerozumie.

 

Ako by mala vyzerať kvalitná webová stránka školy?

„V prvom rade si treba uvedomiť, že školstvo je taktiež služba, ktorú si platíme a je otázne či sa hlavný zákazník škôl v nich naozaj cíti ako zákazník,“ povedal Hřebecký počas pražskej konferencie Rodiče vítaní. Odporúča učiteľom a riaditeľom škôl, aby si dôsledne uvedomovali, kto je ich zákazník a aj podľa toho vnímali, čo mu vlastne ponúkajú a aký dojem ich škola vytvára. Najlepšie si to podľa neho uvedomia, ak vstúpia do inej školy. Ako to robia v nej? Čo robia lepšie, ak sa s ňou po prvý krát dostanú do konataktu? Dobrý web dnes k dobrým službám neodmysliteľne patrí a pomáha dotvárať spokojnosť zákazníka. Aký by teda mal byť?

 

1. Otvorenosť školy voči svojim zákazníkom

Informácie je potrebné na stránke formulovať tak, aby pôsobili na rodičov a žiakov zrozumiteľne, priateľsky a ľudsky, bez zbytočného odstupu, ktorý ľudí väčšinou odrádza. Nové informácie je potrebné dávať na stránku priebežne, aby rodičia a žiaci nemali pocit, že sa na nich zabúda a aby sa necítili neinformovaní. Tvorcovia kvalitných webových stránok musia pri pridávaní informácií myslieť aj na:

  • budúcich žiakov školy,
  • budúcich rodičov školy,
  • absolventov školy,
  • budúcich učiteľov školy,
  • bývalých učiteľov školy, ktorí sú už na dôchodku,
  • sponzorov,
  • zriaďovateľa,
  • školskú radu,
  • združenie rodičov,
  • kontrolné orgány,
  • iné školy.

Každá škola by mala mať jasno vo svojej vízii a cieľoch. Webová stránka by potom mala byť dopĺňaná aj v tomto duchu. Tí, ktorí robia webové stránky, by neustále mali myslieť na tieto otázky: „Kto sme? Čo robíme? Prečo by vás práve naša škola mala zaujímať?“

 

2. Užívateľská prívetivosť

Stránka by mala byť urobená tak, aby sa dala ľahko používať, bola ľahko prístupná a zrozumiteľná. Orientácia na webe musí byť bezproblémová a logická. Dôležitá je štruktúra a previazanosť logických celkov, ktorá zlepšuje orientáciu v prostredí webu. Informácie majú byť napísané, jasne, stručne, výstižne a príťažlivo. Niektoré texty by mali byť napísané vo forme reklamy. Web je okrem informačnej platformy aj forma reklamy. V dnešnej dobe je potrebné nezabúdať na to, aby sa webová stránka školy kvalitne dala znázorniť aj na mobile či tablete, pretože zistenia ukazujú, že ľudia vo veľkej miere využívajú práve mobily a tablety na prezeranie webových stránok. Rodičia a žiaci najčastejšie pozerajú rozvrhy a jedálny lístok.

 

3. Bezpečnosť webu

V tomto prípade máme na mysli predovšetkým bezpečné využívanie technických prostriedkov, ale aj bezpečné zabezpečenie citlivých údajov. Je potrebné si premyslieť, či je nutné prepojiť web školy s Facebookom, lebo na Facebooku môžu byť žiaci zaregistrovaní až od 13 rokov. Taktiež je potrebné mať súhlas rodičov na zverejňovanie fotiek detí.

 

4. Grafické zpracovanie

Dôležitá je aj grafika, dizajn a estetický dojem. Ak je toto všetko doplnené aj o kvalitný obsah, všetko je v poriadku.

Čítajte viac o téme: IT, Dizajn | Moderné školy
Zdieľať na facebooku