Filozofia Frugal: Každý cent otočia dvakrát, vyznávajú minimalizmus, no napriek tomu si chcú život užiť

Ľudia z komunity frugal otočia každé euro dvakrát. Chcú si užívať peniaze úplne inak ako to robí väčšina ľudí.
Ľudia z komunity frugal otočia každé euro dvakrát. Chcú si užívať peniaze úplne inak ako to robí väčšina ľudí. / Zdroj: Flickr.com/CC/Rafael J M Souza

Určite ste si všimli, že máme ľudí, ktorí neváhajú minúť posledné centy z výplaty na značkové oblečenie, drahé autá a neboja sa zadĺžiť hypotékami. Na druhej strane sa však začína vytvárať skupina ľudí, ktorí znížili svoje náklady na minimum. Hovoria si komunita frugal (poz. red.: v preklade šetrný, skromný). Premýšľajú nad každým eurom a do obchodu nechodia náhodne vo chvíľach, keď sa nudia, ale vždy len cielene. Osvojujú si maximálnu hospodárnosť, čo sa v praxi prejavuje mnohými spôsobmi. Tento trend zrejme musel nevyhnutne vzniknúť, aby vytvoril protipól k prílišnému konzumu.

Ide o pomerne nový trend, ktorý dnes vyznávajú najmä mladí ľudia po celom svete. Je to  premyslená stratégia, ako ušetriť čo najviac peňazí na budúcnosť. Nikto totiž nevie, kam sa ekonomika posunie a aké profesie budú žiadané. Mnohí mladí ľudia cítia, že budúcnosť môže byť neistá, a tak sa premyslene začínajú na ňu pripravovať už v mladosti. Nechcú mať neskôr alebo v starobe zbytočné problémy. A niekedy šetria kvôli tomu, že chcú čo najskôr odísť z frustrujúcej práce a venovať sa naozaj tomu, čo ich najviac baví a napĺňa. Väčšinou takto rozmýšľajú umelci, ktorí sa chcú neskôr len slobodne venovať svoje tvorbe.

 

Čo robia vyznávači filozofie Frugal?

  • Títo ľudia si vedú spodrobné štatistiky o príjmoch a výdavkoch na každú maličkosť.
  • Sledujú zľavy a nakupujú len to, čo skutočne potrebujú. Používajú vernostné karty.
  • Medzi výhody patrí, že tento štýl ide často ruka v ruke s ekologickosťou, recyklovaním, ktorý tvrdí, že takmer všetko sa dá použiť znova či premeniť na niečo nové.
  • Mnoho vecí si vedia urobiť sami.
  • Varia sami.
  • Ak žijú sami, chodia pešo, na bicykli alebo cestujú dopravnými prostriedkami. Kolegovia často cestujú spoločne len jedným autom do práce.
  • Rodina má len jedno auto, ak to nie je nutné, kupujú menšie a ekologickejšie autá.
  • Stavajú si menšie domy. Riadia sa názorom, že keby aj mali peniaze na väčší dom, stačí im menší, veď človek v podstate toho nepotrebuje veľa. Vyspať sa, umyť sa, niečo uvariť. Veď kým človek chodí do práce, v dome sa nachádza minimum času.
  • Snažia sa mať minimalistický šatník. Nie sú zástancami toho, že človek má nosiť deravé šaty. Preferujú názor, že stačí niekoľko naozaj kvalitných kúskov.
  • Pravidelne, napríklad na začiatku mesiaca, si robia zoznam vecí, ktoré budú potrebovať. Vedia plánovať.
  • Poznajú lacné spôsoby zábavy a cvičenia. Príroda pre nich znamená viac ako telocvičňa, bary či diskotéky.
  • Ak majú na to pdomienky, veľa plodín si dokážu vypestovať sami .
  • Vedia rozumne používať mobil a internet.
  • Poznajú princípy šetrenia elektrickej energie.
  • Poznajú výhody minimalistického životného štýlu.

 

S frugal lifestylom často súvisí aj zdravý životný štýl

Ten súvisí nielen s elimináciou škodlivých chemikálií vo svojom dome, s nakupovaním menej komerčných a zdravších potravín, ktoré sú často prekvapivo ekonomickejšie, s využívaním chôdze, bicykla či autobusu (vlaku) ako dopravného prostriedku, ale aj s psychologickými benefitmi. Takýto minimalistický život totiž môže priniesť viac pohody, čistejšiu myseľ a menej starostí. A samozrejme viac peňazí na účte.

 

Pozor však na zbytočné extrémy

Ak hovoríme o „frugal“ komunite, máme na mysli ľudí, ktorí nielen šetria, ale často robia  veci na extrémnej úrovni. Nebude prekvapením, ak sa aj tento trend čoskoro prehupne do novej psychologickej diagnózy, tak ako chorobné chudnutie či cvičenie. Vždy je to tak, že niektorí ľudia majú tendenciu zachádzať do extrémov, a tak to môže byť aj v tomto prípade.

Objavili sa prípady ľudí, ktorí šetria na veciach, na ktorých by skutočne nemali. Napríklad, aby ušetrili, konzumujú stále menej potravín a ochudobňujú sa o kalórie a živiny. Ani jeden extrém nie je dobrý, a tak si poriadne premyslite, čo je správne a čo nie. Určite je lepšie ušetriť na kozmetike a oblečení, ale nie na kvalitnom jedle.

Zástanci tohto štýlu však tvrdia, že frugal nie je o ochudobňovaní sa a o utrpení z nedostatku. Práve naopak, podľa nich sa im tým otvárajú neskutočné možnosti. Keď na niečom ušetria zopár eur, môžu ich následne investovať inde. Základom je vraj vytýčiť si svoje ciele a sny. Keď viete, čo chcete, nebojíte sa do toho vložiť svoje financie. Naopak ich však ušetríte niekde inde. Takže ak chcete cestovať, obmedzíte napríklad výdavky na inú zábavu a na oblečenie.

Keď sa nad týmto fenoménom zamyslia starší ľudia, nevidia v tom nič objavné. Veď v minulosti to bolo prirodzené, že keď sme niečo chceli mať, najprv sme si museli na to našetriť. Požičiavanie peňazí v takom veľkom rozsahu vnímame len posledných 20 rokov.

Dnes sa musíme učiť šetriť akoby nanovo. Naši predkovia s tým nemali až také veľké problémy. Bolo to však spôsobené aj tým, že neútočila na nich v takej veľkej miere reklama a nebolo ani toľko možností nakupovať. Dnes potrebujeme na sporenie oveľa väčšiu dávku sebaovládania.

Ale aj dnes sa sporivosť cení a môže nám priniesť množstvo benefitov. Ale aj šetriť je potrebné s rozvahou. Pretože riskovať zdravie kvôli svojim túžbam nie je múdra voľba. Určite aj v tomto prípade je najlepšie si zvoliť zlatú strednú cestu.

 


Zdroje: thebalance.com, zenhabits.net, backdoorsurvival.com
Čítajte viac o téme: Peniaze
Zdieľať na facebooku