Prečo je vo vzťahu potrebná úprimnosť?

Vždy je lepšie rozhodnúť sa pre úprimnosť.
Vždy je lepšie rozhodnúť sa pre úprimnosť. / Zdroj: Pexels

Radšej počúvať pravdu aj keď je bolestivá,
ako keby nám mal niekto klamať, lebo úprimnosť má väčšiu cenu ako klamstvo.

Najhoršie je, keď si dvaja vo vzťahu navzájom klamú alebo niečo predstierajú. Skôr či neskôr ich to začne unavovať. A tak mnohí partneri preferujú radšej úprimnosť i keď sa môže stať, že niekedy zabolí. A vám, ktorí sa ešte stále rozhodujete medzi klamstvom, pretvárkou a pravdou či úprimnosťou, možno pomôžu nasledujúce dôvody, prečo je lepšie rozhodnúť sa pre úprimnosť.

 

1. Byť úprimný je jednoduchšie ako klamať

Dnes sa mnoho ľudí na niečo hrá a k týmto hrám často pridávajú aj rôzne klamstvá a pretvárku. Jednoducho, chcú zastierať skutočnosť tak, aby získali dôveru u druhých. Neuvedomujú si však, že dôveru iných ľudí si získajú oveľa skôr práve úprimnosťou a bezprostrednosťou. A to sa týka aj partnerských vzťahov. Veď dokedy vás bude baviť pretvarovať sa na spoločných stretnutiach. Budete z toho len unavení a partner/partnerka skôr či neskôr na to príde.

 

2. Ak ste úprimní, nemáte zo seba zlý pocit

Predstavte si, ako sa asi musia cítiť ľudia, ktorí svojho partnera podvádzajú alebo mu niečo dôležité  zatajujú. Ak je tých klamstiev príliš veľa, môžu sa do nich tak zamotať, že si už časom ani nepamätajú, čo povedali. Títo ľudia nechápu, že vzťah nie je o tom, koľko razy za deň povedia milujem ťa, ale o tom, ako úprimne a vážne to myslia. Sú však aj takí  ľudia, ktorí  pre úprimnosť obetujú všetko a sú radšej nenávidení za to, akí sú a v čo veria, než aby pôsobili ako falošní ľudia, ktorí klamú a podvádzajú. Dobrý pocit, ktorý majú sami zo seba je pre nich oveľa dôležitejší ako čokoľvek iné.

 

3. Úprimní ľudia majú jednoduchší život

Vyspelosť partnerov sa prejavuje aj tak, že ich súkromný a verejný život sa nelíši. Správajú sa rovnako, keď sú doma aj na verejnosti. Úprimnosť by mala existovať aj vtedy, keď ju nevidíme. Správame sa rovnako, keď partnera máme pri sebe, ale aj keď sme od neho vzdialení. Keď sa takto správame neustále, sme čitateľnejší a partner/partnerka nám lepšie rozumie. Sme tak ušetrení mnohých pochybností, nereálnych domnienok a zbytočných trápení. Nemusíme ustavične premýšľať nad tým, ako to partner/partnerka s nami vlastne myslí.

 

4. Úprimní ľudia majú dobrý spánok

Azda mi dáte za pravdu, že ak niekoho hryzie svedomie, stáva sa tak najmä večer, či v noci. A viete prečo? Pretože sme zrazu v tichu.  Veď aj Arturo Graf hovorí: „Kto chce počuť úprimný hlas svedomia, musí vôkol seba a v sebe vytvoriť ticho." Svedomie nám nezabráni nejaký nesprávny čin vykonať a nebráni nám ani v tom, aby sme boli falošní alebo klamali. Znemožní nám ale cítiť sa dobre, uvoľnene, radostne, šťastne pri takomto konaní a správaní. A tak sa stáva, že v noci nespíme a premýšľame o tom zvláštnom hlase, ktorý rezonuje v našej mysli. A práve preto úprimní a čestní ľudia spia pokojne a na druhý deň majú dobrú náladu.

 

5. Úprimní ľudia majú čas tvorivo premýšľať

Keď hovoríme pravdu, nemusíme ju donekonečna nosiť v hlave, ale môže voľne plynúť ďalej do priestoru. Ale keď klamame, musíme nad klamstvom premýšľať a naše myšlienky nie sú čisté. Klamstvo nosíme stále v hlave. A často musíme vymýšľať ešte ďalšie klamstvá. Keď sme úprimní, máme čistú hlavu, a tak si vytvárame dostatočný priestor na premýšľanie nad tým, čo nás môže posúvať dopredu. Celkove máme radostnejšiu myseľ a tá je takto pripravená aj na produkciu kreatívnych myšlienok. Ak je myseľ znečistená, je blokovaná a premýšľa sa nám ťažko.

 

6. Úprimní ľudia si šetria čas

Keď prestaneme druhým klamať, šetríme tým svoj aj ich čas. Napríklad partner partnerku už nemiluje, je neúprimný a nevie jej to povedať. Nechce ju raniť. Ale tým, že jej klame, zraňuje ju ešte viac. Veď skôr či neskôr jej to aj tak bude musieť povedať. Ak je úprimný čo najskôr, nepredlžuje tak čas utrpenia. Kto falošne márni náš čas, márni náš život a čas je veľmi vzácny. Keď sa dozvieme pravdu, je potrebné myslieť hlavne na budúcnosť a na čas, ktorý chceme ešte krásne a múdro prežiť. Niekedy sa musíme zmieriť aj s tým, že existujú ľudia, ktorí nedokážu byť úprimní a prijať ich takých, akí sú. Neberme si ich slabosť osobne. Je to ich problém.

Skryté vyjde skôr či neskôr najavo a môže ublížiť. Preto je vždy lepšia úprimnosť ako klamstvo. Treba si však uvedomiť, že úprimnosť neznamená surovosť. Každý človek by mal mať možnosť vyjadriť svoje city bez zábran, s úctou a láskou. Úprimnosť je tiež pocit, pri ktorom ste si istí, že nielen môžete, ale aj musíte byť sami sebou a nemusíte sa hrať na niekoho iného a lepšieho. Partneri, ktorí sú dôvernými priateľmi, vedia obojstranne prijímať aj komplikované aspekty svojich osobností. V dôvernom vzťahu musí mať každý z partnerov pocit, že jeho city, pocity a názory sú dôležité a že sa im venuje maximálna pozornosť. Len tak sa dajú položiť základy vzájomnej úcty.

 


Zdroj: Nancy van Peltová: Umenie komunikovať bez zábran
Zdieľať na facebooku