Kedy muž prestáva milovať ženu?

Láska medzi mužom a ženou môže trvať večne, ale i nemusí. Sú veci, ktoré vzťah môžu pomaly oslabovať, až spôsobiť jeho rozpad.
Láska medzi mužom a ženou môže trvať večne, ale i nemusí. Sú veci, ktoré vzťah môžu pomaly oslabovať, až spôsobiť jeho rozpad. / Zdroj: Bigstock

„Láska nie je len niečím spontánnym a inštinktívnym: je to rozhodnutie, ktoré treba neustále potvrdzovať. Keď muža a ženu spája pravá láska, každý z nich berie na seba osud druhého ako svoj vlastný, aj za cenu námah a utrpení, aby ten druhý mal život a mal ho v hojnosti.“

- Ján Pavol II.

Aj keď sme všetci jedineční a každý človek prežíva aj lásku iným spôsobom, existujú určité signály, z ktorých môžete vydedukovať, že to vo vašom vzťahu už nie je ideálne  a že sa niečo deje. Mnoho žien môže vďaka svojim skúsenostiam potvrdiť, že to, že ich už ich láska nemiluje, si všimli na základe nasledujúcich signálov:

 

Muž sa prestáva ženy dotýkať

Ak vás zvykne muž sám od seba chytiť za ruku, objať okolo pliec či pása, môžete byť spokojná. Ak sa tomu ale začne vyhýbať, vyhovára sa, bočí od dotykov, je to signál, že nie je vo vzťahu spokojný.

 

Ignoruje sviatky

Ak ste opakovane k dôležitému dátumu nedostali darček ani sms-ku či elementárnu gratuláciu, láska naozaj vyhasína.

 

Často býva podráždený a nervózny

Máte skúsenosť s tým, že je váš partner vo vašej prítomnosti častejšie bezdôvodne podráždený? Aj to málu času, čo spolu trávite, býva mrzutý, unavený a vyhýba sa spoločným aktivitám? Začínajú mu vadiť maličkosti, ktoré pred tým ani neregistroval? Aj to sú signály, že vás už nemiluje.

 

Prednosť majú kamaráti

Ak je pred vami večer, ktorý by ste mohli stráviť spoločne a on príde za vami s tým, že by si chcel radšej skočiť s chalanmi na pivo, niečo asi nie je celkom v poriadku. A je to hlavne vtedy, ak sa to čoraz častejšie opakuje.

 

Chýba komunikácia a úcta

Ak ste si všimli, že váš partner už nemá taký záujem o čomkoľvek sa s vami rozprávať alebo že nemá ochotu vás počúvať, môže to znamenať, že o vás stráca záujem.

Skôr však, než sa tieto signály rozchodu začnú prejavovať, muselo prísť niečo, čo muža začalo odrádzať od lásky. Existujú určité skutočnosti, ktoré chlapom skutočne na ženách prekážajú, ktoré síce vo fáze veľkej zamilovanosti nevnímali, ale neskôr si ich všimnú. Mnohí odborníci tvrdia, že problémy medzi mužmi a ženami vznikajú preto, že nevedia spolu vzájomne jednať. Muži sú uzavretejší a ženy sa preto domnievajú, že sú príliš zložití a všetko je s nimi problematické. Dôležité je pochopiť, čo muži naozaj od žien chcú a potom je všetko oveľa jednoduchšie.

 

Prečítajte si tiež: Emocionálna nevera: Podvádzať nemusíte len fyzicky, no rozpad vzťahu riskujete rovnako

 

Čo najviac mužom na ženách prekáža a čo ich núti od žien utekať?

Keď žena neustále túži po mužovej pozornosti

Neodbytná a vtieravá žena, ktorá musí mať neustále svoju lásku nablízku, sa postupne stáva pre muža príťažou. Sú to tie ženy, ktoré keď nemajú muža pri sebe, neustále telefonujú, píšu sms, všade chcú s ním chodiť, nemajú svoje vlastné záujmy,  ciele a plány a očakávajú aj od muža, že bude robiť to isté. Ak to tak nie je, často sa urážajú.

Keď sa žena takto správa, muž dostáva signál, že je nesamostatná, nemá sebaistotu a toto sa mu nepáči. Je potrebné si uvedomiť, že osobný priestor má pre každého človeka veľký význam. Každý človek musí mať svoj vlastný život a osobnú nezávislosť. Takíto ľudia sú potom pre toho druhého príťažlivejší.

 

Keď žena neustále všetko dramatizuje

Podľa rôznych výskumov a zistení si muži najčastejšie vyberajú ženy, s ktorými im je veselo a cítia sa s nimi šťastní. Ak má žena sklony všetko preháňať, zveličovať, domýšľať si, stáva sa pre muža problémovou. Ak sa žena takto správa často, muž si ju začne spájať s niečím negatívnym. Problém je v tom, že muži často nevedia, ako sa majú v takýchto situáciách správať. Vzťah predstavuje pre muža dosť veľkú zodpovednosť a keď žena robí často scény, muž pociťuje ešte väčšiu záťaž, získava pocit, že už nevládze všetky tieto ženské problémy riešiť, a tak sa radšej začína vzďalovať.

 

Keď sa muž cíti nedocenený

Muži majú často z lásky strach preto, lebo sa boja odmietnutia. Keď má muž pocit, že je jeho úsilie veľmi málo oceňované, stráca elán.  Najväčšou ženskou chybou vo vzťahu je nútiť muža k pocitu viny a obviňovať ho z nešťastného vzťahu. Ženy by si mali čo najčastejšie všímať snaženie, a to v kajkoľvek oblasti, a často ich chváliť a ďakovať im za snahu. V takomto prípade sa muž snaží ešte viac a nemá dôvod zo vzťahu utekať.

 

Keď žena zabúda na potreby muža

Aj muži radi cítia lásku zo strany ženy. Oni sú ale väčšinou zdržanliví a neradi o svojich potrebách rozprávajú. Ale nemajú menej citov ako ženy. Potrebujú cítiť, že sú milovaní, túžia byť počúvaní, vnímaní, chválení, oceňovaní. Veľmi potrebujú podporu a určité nadšenie zo strany ženy. Vtedy sú veľmi šťastní.

 

Keď chce žena muža pripraviť o slobodu

Viete, čoho sa muži tiež boja a prečo neradi vstupujú do vzťahov? Jednoducho a obrazne povedané, boja sa, že sa nebudú môcť stretávať s kamarátmi a robiť to, čo majú veľmi radi. Že prídu o možnosť rozvíjať svoje záľuby a kamarátske vzťahy. Akonáhle muž začne strácať svoj osobný priestor, žena ho začne strácať. Preto je veľmi dôležité, aby aj ženy mali svoje záľuby a kamarátky.

Vzťahy sú vždy veľmi krehká záležitosť. Vždy sa musia snažiť obidve strany. Niektoré ženy sa upokoja, keď vzťah nadobudne určitú stabilitu, začnú ho brať ako niečo samozrejmé a nemenné. Prestanú sa akoby o vzťah starať. Ale na udržanie vzťahu nie je potrebné robiť nič mimoriadne. Stačí muža poriadne počúvať, čo hovorí. Ak muž povie, že sa mu niečo nepáči, netreba za tým hľadať niečo iné a skryté.  Muži  sú priamočiari, nehľadajte za ich slovami nejaké ťažké metafory. Jedonoducho sa im len nejaká vec vo vzťahu nepáči. A keď už o tom viete, môžete kedykoľvek urobiť nápravu. Ak vám, samozrejme, na vzťahu záleží.

 

„Ľudia si občas naivne myslia, že láska je plodom dlhodobého zväzku muža a ženy a dlhodobého dvorenia. Láska je však skôr dcérou duševného súladu. Ak sa dve blízke duše stretnú, vzniká láska v jednom okamihu. Ak láska nevznikne odrazu a nečakane, nevznikne ani po rokoch, ba ani po stáročiach.“

(Chalíl Džibrán)

Čítajte viac o téme: Manželstvo
Zdieľať na facebooku