Prečo je dôležité poznať hodnoty ľudí okolo nás?

Ak poznáte vaše najvyššie hodnoty a konáte podľa nich, tak toho zrazu dokončíte viac. Ideálne je však, keď poznáte aj hodnoty ľudí, s ktorými najčastejšie prichádzate do kontaktu. Má to veľa výhod.
Ak poznáte vaše najvyššie hodnoty a konáte podľa nich, tak toho zrazu dokončíte viac. Ideálne je však, keď poznáte aj hodnoty ľudí, s ktorými najčastejšie prichádzate do kontaktu. Má to veľa výhod. / Zdroj: Pexels

Hodnoty človeka rovnako ako potreby tvoria základ našej životnej motivácie. Ak chceme poznať dokonale nejakého človeka, musíme poznať jeho vlastnosti i schopnosti. Potreby (spánok, jedlo, sex, pocit bezpečia, láska atď.) sú spoločné všetkým ľuďom, ale hodnoty má každý človek iné.

Hodnoty sú základné postoje k všetkým oblastiam života, k ľuďom, predmetom, situáciám a činnostiam, ktoré sa neustále premietajú do našich aktivít, pocitov a myšlienok. Tvoria základnú zložku našej motivácie.

Hodnoty sú  tie životné postoje, ktoré hovoria o tom, čo si v živote najviac ceníme, vážime, čo považujeme v živote za najpodstatnejšie a čo nás nejsilnejšie motivuje v dosahovaní našich cieľov. Každý človek si cení niečo iné, každý má inú hodnotovú orientáciu. Ak poznáte vaše najvyššie hodnoty a konáte podľa nich, tak toho zrazu dokončíte viac, pretože robíte veci, ktoré chcete robiť, cítite sa lepšie, život je oveľa zmysluplnejší, môžete si určiť ciele, ktoré sú v súlade s vašimi najvyššími hodnotami.

Ideálne je však aj to, keď poznáte aj hodnoty ľudí, s ktorými najčastejšie prichádzate do kontaktu. Má to veľa výhod, pretože si s nimi nielen lepšie rozumiete, ale dokážete aj predchádzať zbytočným nedorozumeniam. Poznanie hodnôt iných ľudí má ešte aj ďalšie výhody.

 

Kto pozná hodnoty iných, dokáže lepšie s nimi komunikovať

Akonáhle poznáte, aké sú skutočné najvyššie hodnoty druhej osoby, môžete s ňou ihneď začať komunikovať v jazyku jej hodnôt. Akonáhle viete s ľuďmi komunikovať v jazyku ich hodnôt, okamžite sa stávate lepším v komunikácii. Pretože teraz viete zobrať vec, ktorá je pre vás dôležitá a napojiť to na vec, ktorá je dôležitá pre nich. Vďaka tomu vás ľudia začnú počúvať, pretože hovoríte o tom, čo ich zaujíma a začnú vás mať oveľa radšej.

 

Lepšie pochopíte správanie iných ľudí

Určite sa často zamýšľate nad tým, prečo niektorí ľudia robia to, čo robia. Možno sa vám to zdá občas aj na hlavu postavené a možno máte týchto ľudí tendenciu súdiť či ohovárať. A najviac vás určite vie prekvapiť situácia, keď ľudia hovoria jedno a robia niečo úplne iné. Kedykoľvek, kedy vidíte konflikt medzi tým, čo ľudia hovoria a tým, čo robia, dostávate jednoznačnú odpoveď. To, čo robia, je pre nich oveľa dôležitejšie, ako to, čo hovoria. Skutky a činy odzrkadľujú to, čo je pre človeka skutočne dôležité. Nie slová a sľuby. Takže ak niekto iba hovorí, že chce byť štíhlejší, chce viac čítať, chce na sebe pracovať alebo chce zlepšiť svoje vzťahy, ale nie sú za tým žiadne činy, je to signál, že to pre neho nie je skutočne dôležité. Pozrite sa na to, čo ten človek robí namiesto toho, čo hovorí, a tak zistíte, čo sú jeho najvyššie hodnoty. Vďaka tomuto uvedomeniu viete veľmi jednoducho začať lepšie chápať správanie každého jedného človeka.

 

Keď poznáte hodnoty iných ľudí, nemáte nereálne očakávania

Ďalšia veľká výhoda, ktorá prichádza s rozpoznaním najvyšších hodnôt druhých ľudí je, že teraz už nebudete mať nereálne očakávania, že sa druhí ľudia budú správať podľa vašich hodnôt. Práve toto očakávanie spôsobuje problémy vo vzťahoch. Často si myslíme, že keď my sa správame podľa uritých hodnôt, tak to automaticky budú robiť všetci okolo nás. Ak sa tak nedeje, bývame nahnevaní, mrzutí, smutní alebo sa uzavrieme do seba. Lenže to, čo je dôležité pre jedného človeka, nemusí toho druhého vôbec zaujímať. Nezhody potom pramenia z nereálnych očakávaní, ale tiež zo sebectva, keď si myslíme, že len to, čo robíme my, je správne.

Napríklad:

Partnerka sa snaží presvedčiť svojho partnera o tom, čo by pre neho malo byť dôležité, že by mal byť častejšie s deťmi a s rodinou. Ona však nechápe, že pre neho je dôležitejšia práca. A potom je partnerka urazená a vznikajú hádky, pretože jej partner sa nechová podľa jej najvyšších hodnôt, ale podľa tých svojich.

V takomto prípade pomôže komunikácia v jazyku hodnôt partnera. Partnerka mu môže vysvetliť, že keď bude viac času prežívať s rodinou, môže si tak oddýchnuť, nabrať nové sily a bude úspešnejší aj v práci.

Je naozaj potrebné si uvedomiť, že ľudia sa vždy budú správať podľa svojich najvyšších hodnôt a  nie podľa toho, čo je dôležité pre vás.

A toto  pochopenie vám nielen umožní nastaviť vaše očakávania oveľa realistickejšie, ale vďaka tomu si môžete vybudovať aj kvalitnejšie vzťahy.

 


Zdroj: Oldřich Mikšík: Psychologická charakteristika osobnosti
Zdieľať na facebooku