Tipy na výlety s deťmi - Liptov

Liptov okrem zaujímavých túr v Nízkych Tatrách, jaskýň, cyklotrás či Liptovskej Mary ponúka aj množstvo atrakcií, ktoré sa určite vašim deťom zapáčia.
Liptov okrem zaujímavých túr v Nízkych Tatrách, jaskýň, cyklotrás či Liptovskej Mary ponúka aj množstvo atrakcií, ktoré sa určite vašim deťom zapáčia. / Zdroj: liptov.sk

Slniečko začína viac svietiť a vy  možno premýšľate nad tým, kde by ste mohli ísť s vašimi deťmi na výlet. Jednou z možností je aj návšteva Liptova. Liptov okrem zaujímavých túr v Nízkych Tatrách, jaskýň, cyklotrás či Liptovskej Mary ponúka aj množstvo atrakcií, ktoré sa určite vašim deťom zapáčia. Pozrite si prehľad tých najzaujímavejších.

 

1. Mini Slovensko

V Liptovskom Jáne otvorili minulý rok jednu z najnovších atrakcií Liptova - park Mini Slovensko so zmenšeninami našich historických pamiatok. V areáli s rozlohou necelého hektára nájdete štrnásť rôznych modelov v mierke 1:25. Nachádza sa tu zmenšený Bojnický zámok, hrad Strečno, radnica v Levoči, Urbanova veža a Kaplnka sv. Michala v Košiciach, renesančná zvonica v Kežmarku a v Spišskej Sobote, drevený Kostolík svätého Františka z Assisi v Hervartove, Kostol svätého Juraja v Kostoľanoch pod Tribečom, mauzóleum rodiny Migazziovcov v Zlatých Moravciach, ľudová architektúra z Tekova, drevený krytý most v Kluknave, železničná stanica v Červenej Skale a záhradná železnica. Park aktuálne pripravuje ďalšie modely, medzi ktorými by mali byť aj Bratislavský hrad, Oravský zámok či rotunda v Skalici. Modely sú skutočne vernými kópiami originálov, pri ich výrobe autor použil autentické stavebné materiály. Napríklad model levočskej radnice má na fasáde tú istú farbu ako originál. Najväčším a najnáročnejším modelom bola kópia Bojnického zámku, jej tvorca na nej pracoval neuveriteľných 3560 hodín.

 

 

2. Múzeum liptovskej dediny v Pribyline

Jeden z najnavštevovanejších skanzenov na Slovensku nájdete po ceste k Liptovskému Hrádku smerom na Podbanské. Múzeum dokumentuje tradičné bývanie v obciach, ktoré boli zatopené pri výstavbe vodného diela Liptovská Mara. Dozviete sa tam, ako žili kedysi rôzne spoločenské vrstvy liptovského obyvateľstva. V skanzene sa nachádzajú stavby rôznych spoločenských tried od zrubových domčekov chudobných želiarov až po kúriu bohatých zemanov. Spolu vytvárajú jedinečnú skladbu historického a kultúrneho prostredia dávneho Liptova.

Ďalším historickým skvostom na tomto mieste je goticko-renesančný kaštieľ z Parížoviec, ktorý je najstarším zachovaným zemianskym sídlom v Liptove. Jeho tri salóny - žltý, zelený a ružový sú pomenované podľa farieb, ktoré v nich prevládajú. Atraktívnou expozíciou je ranogotický Kostolík Panny Márie z obce Liptovská Mara s fragmentmi pôvodných nástenných malieb zo štrnásteho a pätnásteho storočia.

 

 

3. Vlkolínec

Vlkolínec je obývanou obcou so stálymi obyvateľmi a chalupármi, majiteľmi dreveníc, sezónne prebývajúcimi vo Vlkolínci. Môžete tu uvidieť napríklad:

  • Prírodné pamiatky: chránené prírodné výtvory od roku 1952.
  • Geologické útvary: Krkavá skala na východnom svahu vrchu Sidorovo. Vlčia skala predstavuje travertínové súvrstvie v podobe terasy strmo spadajúcej do Trlenskej doliny. Na vrchole terasy sa nachádza stavba zotavovne jezuitského kláštora v Ružomberku. Doggerské skaly nachádzajú sa v Trlenskej doline s rozlohou 0,17ha, tvoria kras prirodzeného odkryvu jurského súvrstvia rádiolaritového vývoja dogerského veku vo Veľkej Fatre.
  • Flóru v zastúpení cenných rastlinných spoločenstiev.
  • Faunu, ktorá je typická pre horské oblasti strednej Európy. Žije tu i medveď hnedý , vlk obyčajný a rys ostrovid.

 

 

4. Chopok

Milovníci turistiky by určíte nemali obísť druhý najvyšší kopec Liptova - Chopok. Niektorí ho zdolávajú pešo, tí menej zdatní môžu využiť na výstup zo severnej časti najmodernejšiu lanovku Funitel. Jej kabína má kapacitu dvadsaťštyri osôb. Z južnej strany sa dá na Chopok vyviezť pätnásťmiestnou kabínkovou lanovkou. Neďaleko vrcholu, ktorý počas pekného počasia ponuka nádherný výhľad na okolitú krajinu, sa nachádza meteorologická stanica, reštaurácia, konečná stanica oboch lanoviek a najvyššie položený hotel v strednej Európe. Na jeho terase si našiel miesto trojhlavý drak Demián, ktorý podľa povesti žil v Demänovskej jaskyni a je najväčšou atrakciou pre detských návštevníkov.

 

 

5. Villa Betula

Villa Betula je miesto, kde sa ubytujete, ale aj najete. Deti to tu milujú pre obrovské priestranné ihrisko, súčasťou ktorého sú preliezky, šmykľavky, tobogány, trampolíny, lanová pyramída, hojdačky, kolotoč, dráha pre šliapacie autíčka či vlek pre deti. Vonku je postavené indiánske tee pee s ohniskom uprostred a totemom pred vchodom. Nájdete tu aj jazdiareň, keďže v areáli sa nachádza aj jazdecký klub. Deťom sa páči aj miestna minifarma so zajačikmi, prasiatkami či rôznofarebnným vtáctvom. Vonku je tiež prírodný bazén a za poplatok si tu môžete vyskúšať aquazorbing. V prípade zlého počasia alebo cez zimu je tu pre deti k dispozícii vnútorné ihrisko.

 

 

6. Salaš Krajinka

Salaš bol založený pre chov 1000 oviec v roku 1983. Aj vy spolu s vašimi deťmi môžete byť súčasťou jedinečnej atmosféry starých bačov a pastierov, pretože môžete zblízka vidieť chov oviec, vrátane ich pasenia, dojenia a spracovania ovčieho mlieka tradičným ručným spôsobom.

Pri idylickom posedení na salaši môžete všetky výrobky ochutnať a zakúpiť si ich.

 

 

7. Vrbické pleso

Dĺžka Trasy: 1 km

Čas Trasy: 20 min

Od parkoviska za Wellness Hotelom Grand Jasná vedie chodník k Vrbickému plesu. Po pravej strane jazera vedie náučný chodník s informačnými tabuľami, ktorý pokračuje ďalej na Tri Vody. Pri plese si môžete oddýchnuť na lavičkách v tichu lesa a pokochať sa výhľadmi na okolité hrebene Nízkych Tatier. Táto trasa je vhodná aj na prechádzku s kočíkom.

 

 

8. Kontakt ZOO

Prvá a jediná ZOO na Liptove, v ktorej neplatí zákaz približovať sa k zvieratám. Kontakt so zvieratami je priam potrebný. V lete ( júl/august) si deti môžu zajazdiť na poníkovi (deti do 6 rokov) a na koni (6 a viac rokov). Jazda je zahrnutá v cene vstupenky. V pokladni si môžete kúpiť pripravené krmivo pre zvieratá, cena balíčka je 1€ . Kŕmiť zvieratá je povolené vždy pod dohľadom ošetrovateľa, ktorý vám vysvetlí, čo a akým spôsobom môžete zvieratko  nakŕmiť.

 

 

9. Rybáreň na háku

Rybáreň vám ponúka aktívne využitie voľného času  pre všetkých, ktorí milujú prírodu, čerstvý vzduch a hlavne ryby. Je  to ideálne miesto pre rodiny s deťmi a pre všetkých, ktorí sa chcú odpútať od starostí všedných dní. Rybáreň ponúka zážitkové chytanie rýb, ktoré vám tam aj hneď pripravia. Deti si môžu užiť rybačku a vyšantiť sa na detskom ihrisku.

 

 

10. Tatralandia

Tatralandia je najväčším celoročným parkom vodnej zábavy s ubytovaním na Slovensku. Je ideálnym miestom na letnú aj zimnú dovolenku pre všetky vekové kategórie. Počas letnej sezóny si na svoje prídu malí aj veľkí v 14 bazénoch s morskou, termálnou aj čírou vodou, 26 toboganmi a šmýkačkami, atrakciami vo Funparku, celodenným programom s najväčším animačným tímom na Slovenku. A keby náhodou pršalo, tak pod priehľadnou strechou je celoročne k dispozícií Tropical Paradise, kde teplota vody ani vzduchu neklesá pod 30 °C.

 

 

11. GINO PARADISE Bešeňová

Tento vodný raj ponúka 20 bazénov, 15 toboganov a šmýkačiek, exkluzívne Wellness & Spa, reštaurácie a bary, ubytovanie priamo v areáli v štyroch 4* hoteloch. Počas leta sa o návštevníkov starajú profesionálni animátori.

 

 

12. Archeoskanzen Havránok

Havránok predstavuje jedno z najvýznamnejších archeologických nálezísk na Slovensku, ktoré dokumentuje prítomnosť keltského obyvateľstva na Liptove v 4. až 1. storočí pred n. l. Archeológovia tu objavili a odkryli pozostatky sídliska z mladšej doby železnej označovanej aj ako laténska doba. Okrem množstva keramiky, šperkov, predmetov zo železa a bronzu sa tu našli zvyšky hradieb, kultového miesta dávnych druidov a keltských obydlí.

 

Zdieľať na facebooku