Čoraz viac ľudí tvrdí, že sú ambiverti. Ako sa v spoločnosti prejavujú?

Čoraz viac sa začína hovoriť o tom, že existuje aj tretí typ osobnosti, do ktorého spadá mnoho ľudí - ambivert.
Čoraz viac sa začína hovoriť o tom, že existuje aj tretí typ osobnosti, do ktorého spadá mnoho ľudí - ambivert. / Foto: Pexels

Doteraz sa hovorilo, že človek môže byť  buď introvert, alebo extrovert. Čoraz viac sa však začína hovoriť i o tom, že existuje aj tretí typ osobnosti, do ktorého spadá mnoho ľudí a je to taký prechod medzi predošlými dvomi.

Toto je pravdepodobne dôležitá informácia pre tých ľudí, ktorí sa nevedia rozhodnúť. Cítite sa až príliš komplikovane na to, aby vás zaškatuľkovali k introvertom alebo extrovertom? Niekedy máte chuť žiť sociálny život, inokedy zas zakrútiť sa do deky a zostať sám? Ak je vám to povedomé, môže to znamenať, že ste ambivert, teda osobnosť, ktorá sa pohybuje medzi introvertom a extrovertom. Títo ľudia oceňujú samotu a energiu získavajú v takýchto chvíľach presne ako introverti. Ale aj napriek tomu si radi zájdu do spoločnosti a chvíľku žijú presne ako extroverti. Jednoducho sú ambiverti a podľa nasledujúcich znakov môžete zistiť, či nepatríte medzi nich aj vy.

 

1. Z oslavy nemusíte rýchlo odísť domov medzi prvými, ale taktiež nemusíte zostať medzi poslednými

Predstavte si situáciu, že sa chystáte na nejakú oslavu. Nemusíte byť na nej prví a zvyčajne prídete tak hodinu po začiatku. Ale kým ste tam, nestránite sa ľuďom a radi sa zabávate, hovoríte s určitou skupinkou ľudí, ba dokonca sa aj naozaj zabávate. No akonáhle vidíte, že niektorí ľudia sa už pomaly zbierajú k odchodu, urobíte to isté a tiež už odchádzate, nezostávate až do konca.

 

2. Delíte svoj čas na ten, ktorý prežívate s priateľmi a ten, ktorý prežívate sami

Dokážete oceniť hodnotu toho, ako veľmi je pre človeka podstatné stretávať sa s priateľmi, ísť sa s nimi zabávať, niekam si vyraziť alebo len tak sa rozprávať a žiť spoločenský život. Ale taktiež sú pre vás dôležité noci alebo dni, ktoré najradšej prežívate sami so sebou pri nejakej dobrej knihe a šálke čaju alebo si pozriete film. Dokážete si čas rozdeliť medzi obidve strany a vychutnávať si tak zdravú rovnováhu.

 

3. Radi stretávate nových ľudí

Kým extroverti milujú zoznamovanie sa s novými ľuďmi a introvertom to ide trošku ťažšie, ak ste ambivert, stretávanie a zoznamovanie sa s novými ľuďmi nie je úplne na vašom dennom programe a nedeje sa to často, ale taktiež vám nie je zle z toho, ak sa máte stretnúť s niekým novým.

 

4. Neradi prezrádzate informácie zo svojho súkromia

Radi sa s niekým rozprávate, ba dokonca nemáte problém ani rozprávať o sebe či o svojom živote, no sú tu témy, ku ktorým by ste sa najradšej nevyjadrovali, pretože predsa len si chcete zachovať isté súkromie.

 

5. Ľudia sa smejú na vašich vtipoch, ale nie sú to vtipy večera

Ambiverti majú tendenciu byť spoločenskí, vtipní, zábavní, ale taktiež slušní. Nie sú ten typ ľudí, ktorí by pri barovom pulte rozdávali úsmevy a s každým koketovali. Práve naopak. Ambiverti prepínajú medzi rozprávaním a počúvaním. Radi povedia nejakú vtipnú historku, ale na druhej strane radi aj počúvajú a vedia, že nemusia byť práve stredobodom pozornosti.

 

6. Najprv rozmýšľate a až potom hovoríte

Predtým než niečo poviete, dvakrát si premyslite, či to bude stáť za to. Nehovoríte prvé myšlienky, ktoré vám prídu na jazyk, ale najprv popremýšľate a až potom niečo poviete. S niektorými ľuďmi sa však cítite tak bezprostredne, že im môžete povedať všetko a nemusíte si dávať pozor, čo vyslovíte.

 

7. Nie ste supersenzitívni

To znamená, že máte na veci svoj názor a pripomienky či komentáre ostatných ľudí vás nejako extra nedokážu rozhádzať. Vy sami dobre viete, čo si myslíte a nepotrebujete všetkých navôkol presviedčať,  aby aj oni zdieľali s vami ten istý názor.

 

8. Máte radi aj nudu

Radi sa zúčastňujete niektorých akcií. O to viac, ak viete, že ide o niečo, čo vás naozaj zaujíma. Ak je vám niečo nepríjemné, či nemáte z toho až taký dobrý pocit, jednoducho to vynecháte a namiesto toho si dáte šálku kávy alebo len prežijete večer s peknou hudbou. A vôbec vám to nevadí. Nuda vám nevadí, pretože aj keď sa nudíte, v podstate sa nikdy nenudíte.

 

9. Cieľavedome kráčate za svojimi snami

Znie to možno trochu zvláštne, no ambiverti si radi nastavujú svoje vlastné ciele a hodnoty a sú ohľadom ich dosiahnutia celkom optimistickí. Nespadajú do blúdneho kruhu pochybností, ktorý im bráni v dosiahnutiu cieľov, ale taktiež nie je pre nich dôležité príliš vysoké ego a nemusia sa hrať na niekoho, kým nie sú. Dokážete si udržať stabilnú rovnováhu a pracovnú etiku, či už ide o prácu v skupine alebo individálnu prácu. A v každom prípade radi dosahujete svoje ciele a nikto vám v tom nemôže zabrániť.

 

10. Dokážete vyjadriť svoje emócie

Dokážete vyjadriť akúkoľvek emóciu -  radosť, smútok, strach, zdesenie, nadšenie, jednoducho čokoľvek. Na druhej strane nepovažujete za nutné ich neustále vyjadrovať a sami rozhodujete o tom, kedy ich necháte vyplávať na povrch a kedy nie. Keď sa vás niekto opýta, ako sa cítite, dokážete mu jasnejšie opísať váš skutočný stav.

 


ZDROJ: notey.comyoutube.com
Zdieľať na facebooku