Pred Vianocami menej upratujte, menej pečte a viac sa tešte

Pred Vianocami menej upratujte, pečte a viac sa radujte a spievajte
Pred Vianocami menej upratujte, pečte a viac sa radujte a spievajte / Foto: Shutterstock

Určite už aj vy cítite, že Vianoce sú predo dvermi a možno už pociťujete aj určitý nepokoj. Paradox je v tom, že Vianoce by mali byť hlavne o pokoji, spomalení, radosti a spokojnosti. Kde sa to všetko vytratilo? Veď v minulosti naši predkovia sa s radosťou pripravovali na Vianoce, pri oslavách ktorých sa nielen jedlo, ale hlavne spievalo a tešilo sa zo spoločenstva iných ľudí. Ľudia sa stretávali v príbytkoch okolo stolov, veľa sa rozprávali, smiali, hrali na hudobných nástrojoch, spomínali. Darčeky boli viac – menej symbolické, a to hlavne pre deti a na stole nemuselo byť pätnásť druhov koláčov. K hojnosti nebolo veľa treba. A dnes?  Dnes sme svedkami nekonečného behania po nákupných centrách, nasávania reklám z každej strany a všetkými zmyslami. Možno cítite zhon, znervózňujú vás preplnené obchody. Všade je veľa ľudí, ale paradoxne mnohí sa cítia aj sami. Mnoho vecí robíme už automaticky, možno si ich ani neuvedomujeme a väčšinu úkonov urobíme len preto, lebo je to tak zaužívané a nechceme sa líšiť od ostatných. Do stresu sa nemusia dostať len ženy.

„Existuje veľa mužov, ktorí Vianoce vnímajú ako stresový faktor. Síce sa tešia na šalát, kapra, koláče, ale to obdobie predtým ich stresuje. Je to spôsobené tým, že muži majú radi svoj stereotyp a keď sa im povie, že musia pomôcť s upratovaním alebo nakupovaním, automaticky sa dostávajú do stresu,“ hovorí klinická psychologička Blanka Šestáková. Okrem stresu z nakupovania či nedostatku času sa v súčasnosti do popredia dostáva aj finančný stres, ktorý je spôsobený tým, že veľa rodín si na darčeky požičiava peniaze a kvôli tejto psychickej záťaži si nedokážu ani počas sviatkov dokonale oddýchnuť.

 

Ženy často medzi sebou súťažia

Ženy v predvianočnom období si berú na seba zvýšenú zodpovednosť za chod celej domácnosti. Tento jav sa začal prejavovať už v 17. storočí. V predvianočnom období sa začal väčší dôraz dávať na to, aby bolo dôkladne poriadené, navarené, napečené a práve v tomto období ženy začali medzi sebou súťažiť, že kto má viac napečené. Vieme, že aj v dnešnej dobe sa tomuto zvyku niektorí ľudia podriaďujú. Hoci môžeme dôkladne poriadiť na jar, keď sa oteplí, zvyk káže umyť všetky okná. A mnohé z nás potrebujú veľa napiecť, lebo jednak máme z toho dobrý pocit a ak pracujeme v podobne naladenom pracovnom kolektíve, „slušnosť a zvyk“ kážu, denne o našej ceste za ďalšími upečenými koláčmi aj veľa rozprávať. Potom nás mrzí, že sa všetko nezjedlo. A ak nám je ľúto jedlo vyhodiť, tak sa prejedáme, potom nám je zle a priberáme. Neskôr prichádza ďalší stres, ktorý sme si vlastne vyrobili sami.

 

Spev má liečivé účinky

Spev lieči a má antistresový účinok. Človeka uvoľní, privodí mu radosť a dodá novú  energiu a silu. Môžeme si spievať spolu s deťmi pri zdobení medovníkov. Je dobré zapojiť do predvianočných príprav aj deti. Stačí upiecť menej koláčov, ale pečme ich so srdcom a s radosťou v príjemnej rodinnej  atmosfére. To, že bolo napečených niekoľko druhov koláčov a perfektne sme vyriadili, na to sa zabudne, ale na krásne pocity, ktoré sme vykúzlili pri spoločnej príprave pochúťok, spoločnom zdobení stromčeka, na to naše deti nezabudnú nikdy. V súčasnosti veľa detí študuje hru na hudobné nástroje. Motivujte ich, aby vám pri práci v kuchyni hrali. Môžete si aj spolu zaspievať za doprovodu hudobného nástroja. To sú tie najkrajšie zážitky.

 

Nemáte na Vianoce dobré spomienky z detstva? Vytvorte si vlastné rituály

Niekedy majú ľudia zafixovaný  z detstva nejaký nepríjemný zážitok a boja sa Vianoc. Cítia napätie, stres, nepohodu. Klinická psychologička Blanka Šestáková hovorí, že: „Tieto zážitky sa dajú zmeniť tým, že si človek v dospelosti vo vlastnej rodine úplne zmení rituály, robí niečo úplne odlišné, než sa robilo v jeho pôvodnej rodine, a tak si zavedie svoj vlastný systém, poradie hodnôt a urobí si Vianoce a adventné obdobie podľa svojich predstáv.“ Takto sa postupne rituály z detstva začnú uvoľňovať a človek sa stáva kreatívnym tvorcom svojich Vianoc. Tam, kde boli Vianoce v detstve radostné, nemáme dôvod rituály meniť.

Zdieľať na facebooku