Prečo nám bábätká voňajú?

Prečo bábätká voňajú?
Prečo bábätká voňajú? / Ilustračné foto: Bigstock

Okolo nás existuje veľa nádherných vôní, ktoré nás fascinujú.  A najviac nás určite fascinuje vôňa nového života – pri nej dokážu zjemnieť aj tie najtvrdšie povahy. Prečo nám bábätka tak voňajú?

 

Vďaka vôni sme starostlivejší

Vedci nedávno zistili, že vôňa novorodencov aktivuje čerstvým mamičkám v mozgu centrum, ktoré sa spája s odmenou a potešením a spôsobuje, že matky sa jej nevedia nasýtiť. Viaceré štúdie doteraz potvrdili, že cicavce používajú svoj telesný pach na rozvinutie puta medzi matkou a novorodencom. Ak by si podľa vedcov matky a novorodenci navzájom nevoňali, ich puto by nikdy nebolo také silné. Viaceré štúdie navyše hovoria, že novorodenci ťažia z toho, že sú viac nosení.

Psychológ Johannes Frasnelli z Montrealskej univerzity je presvedčený, že sme doteraz telesnému pachu nepripisovali dostatočnú dôležitosť. „Naša schopnosť vnímať vône je rovnako životne dôležitá pre pochopenie sveta okolo nás ako je schopnosť vidieť či počuť. Ak sa pozrieme na rozvoj vzťahov, tak môžeme povedať, že čuch je pre nás v tomto smere ešte dôležitejší,“ dodal.

Aby sa vedci dozvedeli o tomto fenoméne viac, urobili zaujímavý pokus. Zmrazili pyžamo, ktoré mal novorodenec oblečené 2 dni po svojom narodení. Výskumníci ho o 6 týždňov neskôr rozmrazili. Ponúkli ho ovoniavať dvom skupinám cudzích 15 žien.

Prvá skupina týchto mamičiek bola zložená z žien, ktoré sa stali matkami pred  3-6 týždňami. Druhá skupina deti nikdy nemala. Vedci počas vdychovania skenovali mozgy žien. Výsledné obrázky ukázali, že u žien, ktoré mali deti, bola oblasť potešenia a odmeny výraznejšie zasiahnuté ako u bezdetných žien. Toto centrum „dobrého pocitu“, ktoré bolo aktivované v mozgoch matiek, sa spája tiež s učením. „Ak dostanete odmenu za určité správanie ako je v tomto prípade nosenie a voňanie novorodenca, je pravdepodobné, že budete pokračovať v takomto správaní,“ vysvetlil Frasnelli.

 

Odkiaľ sa novorodenecká vôňa berie?

„Jedna teória tvrdí, že vôňa pochádza z chemických látok vylučovaných z potných žliaz dieťaťa," hovorí George Preti, Ph.D., analytický chemik z Chemical Senses Center vo Philadelphii. Vzhľadom na to, že trvá len niekoľko týždňov, by mohol byť ovplyvnený metabolizmom dieťaťa, ktorý sa mení, keď deti začínajú jesť aj inú stravu ako je materské mlieko.

Ďalšia možnosť vychádza  z teórie, že vôňa pochádza z mazu, ktorý pokrýva kožu novorodenca. Hoci sa zmyje hneď po pôrode, pach môže ešte istý čas zostať na koži, hovorí Preti.

Nech už je príčina akákoľvek, zdá sa, že všetko je súčasťou šikovného plánu prírody, ktorej snahou je, aby  sme sa okamžite zamilovali do detí prichádzajúcich na svet.  Výskum ukazuje, že keď matka vonia svoje dieťa, centrum potešenia v jej mozgu sa rozsvieti. No vôňa nie je jediná vec, na ktorú matka príroda myslela, keď nás chcela naučiť milovať svoje deti. V láske k deťom nám pomáhajú tiež ich veľké oči a nádherný úsmev. „Ľudské mláďa je najcitlivejšie, a preto musí pôsobiť neodolateľne, aby na svojich rodičov zapôsobilo. Keby tomu tak nebolo, zahynulo by,“ hovorí Helen Fisher, Ph.D., biologický antropológ a profesor na Rutgers University v New Jersey. Aj v najnovšom videu z produkcie Sci Show autori hľadajú odpoveď. Je zrejmé, že táto príjemná vôňa má niečo spoločné s biologickým, rovnako ako aj so psychologickým hľadiskom. Analýza tejto príčiny je ťažšia aj preto, že táto typická vôňa trvá len 6 týždňov. Ľudia sa pritom medzi sebou odlišujú 120 až 130 individuálnymi vôňami, preto identifikovať správnu príčinu nie je vôbec jednoduché.

Aj v tomto videu vedci predpokladajú, že jednou z možných príčin by mohli byť zvyšky amniotickej tekutiny, ktorá ochraňuje plod v tele matky. Druhým zdrojom môže byť dobre známa biela hmota, ktorá sa po narodení nachádza na pokožke bábätka.

 


Zdroj: simplemost.comwomenshealthmag.com
Čítajte viac o téme: Výskum
Zdieľať na facebooku