Ako byť šťastný? Rady najžiadanejšieho učiteľa z Harvardu

Doktor Tal Ben-Shahar vedie na Harvarde Katedru pozitívnej psychológie. Radí, ako byť v živote šťastný.
Doktor Tal Ben-Shahar vedie na Harvarde Katedru pozitívnej psychológie. Radí, ako byť v živote šťastný. / Foto: Raw Pixel

Doktor Tal Ben-Shahar vedie na Harvarde Katedru pozitívnej psychológie. Jeho prednášky sú jedny z najobľúbenejších. Sám Ben – Shahar tvrdí, že človek sa môže naučiť byť šťastným úplne rovnako, ako sa napríklad naučí šoférovať auto. Ako to uskutočniť, sa môžete dočítať napríklad v jednej z jeho kníh Choose the Life You Want: The Mindful Way to Happiness. A ak momentálne na knihu nemáte chuť alebo čas, prečítajte si aspoň niekoľko jeho rád, ako na to.

 

1. Uvedomte si všetko, čo vás robí šťastnými

A myslite pri tom ani nie tak na peniaze a majetok, ale skôr na také veci, ako čas strávený s rodinou, dovolenky na obľúbených miestach, stretnutie s príjemnými ľuďmi, radosť z čítania, z pozerania filmov, z vlastnej tvorby, zo športovania a podobne.

 

2. Pôžitky spájajte so zmyslami

Aristoteles veril, že človek sa musí usilovať o „zlatý stred“ medzi dvomi krajnosťami. Znie to veľmi rozumne, ale v bežnom živote je to niekedy veľmi ťažko uskutočniteľné. Tal Ben – Shahar tvrdí, že človek sa pri pocite šťastia nemá naladiť len na dosiahnutie cieľa, vďaka ktorému budete šťastní, ale je potrebné vychutnávať si aj cestu k cieľu. A to čo najväčším počtom zmyslov. Človek nemá byť šťastný len vtedy, keď niečo urobí, dokončí, pretože šťastie nie je konečný stav. Je to čosi, na čom sa musí pracovať celý život. Šťastnejšími môžete urobiť sami seba každučký deň. Svoj pocit šťastia nemusíte zverovať do rúk niekoho iného alebo ho spájať s materiálnymi vecami.

 

3. Rituály šťastia

Tal Ben – Shahar ďalej odporúča, aby ste si založili denník vďaky, do ktorého každý deň pred spaním si zapíšete päť vecí, za ktoré ste vďační. Považuje to za určitý rituál šťastia. No nemusí to byť len denník vďaky, môže to byť napríklad krátka prechádzka v lese počas obeda alebo večerná modlitba či meditácia.

 

4. Predstavte si sami seba vo veku 110 rokov

Obzrite sa  za svojím životom. Akú radu by ste poskytli sami sebe ako mladému človeku? Aké ponaučenia by ste si od života vzali? Ktoré veci vo vašom živote by už nestáli ani za trochu času a úsilia? Ak sa vám podarí takto pozrieť na vašu minulosť, mnohé veci vo vašom živote nájdu miesto.

 

5. Zjednodušte svoj život

Rozdeľte si svoju činnosť tak, aby ste mali čas robiť veci, ktoré vás napĺňajú šťastím. Spýtajte sa sami seba, čo by ste nemuseli robiť, čomu by ste dokázali povedať NIE. Nie je dobré žiť s pocitom, že nemáte dosť času. Bráni to v spokojnosti a tiež v tom, že sa nemôžete naplno ponoriť do tej činnosti, ktorá vám spôsobuje šťastie.

 

6. Pamätajte na tesné spojenie tela a mysle

Venovali ste niekedy pozornosť tomu, kedy sa cítite svieži a plní sily? Väčšina ľudí nad tým nepremýšľa. Svoje zdravie berú ako samozrejmosť. Na chorobu človek myslí vtedy, keď niečo nefunguje. A tak sa tešte zo svojho zdravia, spite dostatočne dlho, cvičte a vyberajte si vhodné jedlo.

 

7. Akceptujte vlastné emócie

Prijímajte nielen kladné emócie, napríklad potešenie alebo nadšenie, ale i tie ako je hnev, zlosť, nepokoj alebo smútok. Nepokúšajte sa ich potlačiť alebo sa im vyhýbať. Očakávať nepretržité šťastie je nereálne. Môže spôsobiť len sklamanie. Reálne treba prijímať kladné i záporné emócie.

 

8. Začnite u seba

Ak vynecháme určité extrémy, šťastie je v zásade dané tým, na čo sústreďujete svoju pozornosť a aký vzťah zaujímate k udalostiam. Ak sa sústredíte na niečo, čo vás hnevá, dráždi alebo čoho sa bojíte, tak tieto emócie vyživujete a podvedome spúšťate mechanizmy, ktoré vás dráždia, hnevajú, ľakajú, vyvolávajú nepokoj, strach a  stres. Najrýchlejší spôsob úniku z tohto začarovaného kruhu spočíva v tom, že zameriate svoje myšlienky úplne iným smerom.

 

9. Šťastie ako hodnota

Práve šťastie a nie peniaze, kontakty či postavenie by mali byť hodnotou, ktorou meriame svoj život. Ak vám dni pripadajú prázdne a bez zmyslu, nebojte sa položiť si otázku: „ Kde je moje šťastie. Za čo som ho vymenil(a)?“ Odpoveď je kľúčom k vlastnému sebarozvoju a k životnej spokojnosti.

 

Čítajte viac o téme: Šťastie
Zdieľať na facebooku