Ako si nekomplikovať život?

  Foto: Bigstock

Aj vtedy, keď prídu dni, ktoré nie sú podľa vašich predstáv, môžete reagovať múdro. Stačí si osvojiť zopár zvykov, ktoré vám pomôžu aj v hneve reagovať tak, aby ste neskôr neľutovali. Aké to sú?

 

Použite ticho namiesto negatívnych slov a nadávok

Nepoužívajte negatívne prístupy. Totiž, ani jeden problém sa nedá vyriešiť pomocou  tých istých myšlienok, ktoré  nepríjemnú situáciu vytvorili. V takejto chvíli je lepšie uštipačné slová prehltnúť a v duchu počítať, kým vás to neprejde. Ak chvíľu vydržíte, zlo sa vyparí. A o pár minút vzniknutý problém budete vidieť ináč a použijete aj iné slová, ktoré ste pôvodne chceli vysloviť. Prvotné negatívne emócie sa vyplavia a vy premyslene opíšete to, čo cítite. A určite to poviete tak, že vás to nebude mrzieť a budete pociťovať menej negatívnych pocitov.

 

Jednoduchá pravda je lepšia ako komplikované klamstvo

Ak vám na človeku záleží, vždy je lepšie povedať pravdu, ako nasilu druhú stranu udržiavať v klamstve. Klamstvo totiž vždy vyjde najavo. A potom sa cítite zle, lebo si uvedomujete, že ste klamali. A tým si vlastne tiež komplikujete život. Ak poviete pravdu hneď, možno spôsobíte niekomu bolesť, ale keď klamete a pravda  napokon vyjde najavo, spôsobujete bolesť hneď dvakrát. Keď hovoríte pravdu, dávate tak najavo, že dotyčnú osobu si vážite a na vzťahu vám záleží. Hovoriť pravdu znamená najjednoduchší spôsob, ako budovať vzťahy. Pravda je dôležitá nielen pre tých, ktorým ju hovoríte, ale aj pre vás, lebo si nezaťažujete svedomie. Veď čo je viac, ako vážiť si sám seba?

 

Dôverovať je lepšie ako pochybovať

Človek sa bojí všetkého neznámeho a kvôli tomu je ostražitý. Strach by mal človeka spomaliť, zaostriť jeho vnímanie, ale nikdy by ho nemal zastaviť a spôsobiť v ňom pochybovačnosť, podozrievavosť a žiarlivosť. Keď sa spätne zamyslíte nad svojimi strachmi, zistíte, že v 90% ste sa báli zbytočne. Strachy existovali len vo vašej hlave, ale nikdy neexistovali reálne. Vždy si treba uvedomiť, či pochybujete kvôli skutočným faktom alebo len kvôli domnienkam. Tiež si treba položiť otázku, odkiaľ sa pochybovanie vzalo. Bez dôvery sa nedá vybudovať žiadny vzťah. Ak budete dôverovať a druhí vás nesklamú, len získate. Ak budete dôverovať a druhí vás sklamú, tiež nič nestratíte. Nikdy nestráca ten človek, ktorý prichádza o ľudí, ktorí ho v skutočnosti nemali v úcte. Vždy strácajú tí, ktorí prichádzajú o človeka, ktorý ich v úcte mal.

 

Byť s tými, ktorí pomáhajú, je lepšie, ako byť s tými, ktorí vám škodia

Prečo sa ľudia sústreďujú na to, čo im berie energiu? Prečo čítajú negatívne správy, sledujú negatívne programy a zaoberajú sa negatívnymi ľuďmi? Všimnite si, o kom sa viac rozpráva? O dobrých ľuďoch alebo o tých, ktorí robia problémy? Psychológovia tvrdia, že je to preto, lebo je to jednoduchšie. Dobré sa ťažšie robí a tiež ťažšie hľadá. Všimnite si, koľko ľudí sa pozerá na budovanie mosta a koľko sa príde pozrieť na jeho búranie?

Čomu venujete pozornosť, to vytvára váš život. Od vašej pozornosti  závisí, či si pritiahnete negatívnych alebo pozitívnych ľudí, úspech alebo neúspech, lásku alebo nenávisť. Je len málo ľudí, ktorí vám pomôžu vstať z bahna, ktorí vám pomôžu pracovať na pozitívnej zmene. Preto si vážte každého človeka, ktorý robí to najťažšie - zostáva v nepríjemnej chvíli pri vás. Práve v takýchto situáciách sa vytvárajú skutočné vzťahy.

 

Riešenie problémov je lepšie ako utekanie od nich

Existujú ľudia, ktorí sú vždy pripravení riešiť problémy a potom tí, ktorí od problémov utekajú. Neriešia, nekomunikujú, nehľadajú nové cesty. Nič sa im nechce meniť a to ani vtedy, ak je v ich živote veľa negatívnych vecí. Vybrali si jednoduchú cestu bez zbytočnej námahy. Tí druhí sú ich presným opakom. Problémy riešia, komunikujú, hľadajú nové riešenia. Toto sa považuje za zmysluplné konanie. Každý človek si môže vybrať svoju vlastnú cestu, buď tú jednoduchšiu, alebo zmysluplnejšiu.

 


Zdroj: Templar Richard: 100 zlatých pravidel pro spokojený život
Zdieľať na facebooku