Čo robiť posledné dni dovolenky, aby ste nabrali silu do ďalšej práce?

  Foto: Bigstock

Vytúžená dovolenka. Konečne si môžete oddýchnuť a robiť len to, čo vám napadne. Sloboda, voľnosť, dostatok spánku, leňošenie. Ale ako prežiť  tieto sladké dni tak, aby vám energiu dodali a nie odobrali? Dovolenka okrem iného by mala predovšetkým dobíjať baterky a nie ešte posledné zvyšky síl odoberať. Stáva sa totiž aj to, že niektorí ľudia po dovolenke prídu do práce takí vyčerpaní, že sú na tom horšie ako pred dovolenkou. Takže aj dovolenkovať treba vedieť múdro. Tí, ktorí sa vedia v zdravom prežívaní dovolenky dobre pohybovať, tvrdia, že užívať si treba v prvej polovici dovolenky a v tej druhej polovici sa treba venovať múdrym veciam. Ktorým?

 

1.Stravujte sa múdro

Je samozrejmé, že hlavne v zahraničí chcete vyskúšať rôzne jedlá, nápoje, sladkosti, zmrzlinu, morské potvorky. Nič vám v tom nebráni. No po konzumácii všetkých tých mastných, sladkých, slaných a korenistých jedlách je organizmus dosť letargický a unavený.  A ak viete, že deň po návrate z dovolenky, musíte ísť do práce, posledné dva dni na dovolenke by ste mali začať jesť rozumnejšie. To znamená viac ovocia, zeleniny a čistej vody. Práve tieto potraviny za pár dní dokážu organizmus dostať do rovnováhy a vitality. Ak človek nemá zaťažený žalúdok, lepšie sa mu myslí a nie je ani ospalý.

 

2. Dobre sa vyspite

Po všetkých tých diskotékach, posedeniach v bare s priateľmi, či nočných prechádzkach pri mori možno cítite aj únavu z nedostatku spánku. Ak sa chcete vyhnúť podovolenkovému splínu a stresu, aspoň dva dni pred ukončením dovolenky  sa poriadne vyspite. Dobrý spánok vám navodí optimistickú náladu a vďaka nemu sa budete cítiť sviežo, plní energie a pripravení na nové pracovné povinnosti. Určite pred spaním nepite alkohol. Aj ten spôsobuje prerušovaný spánok.

 

3. Sústreďte sa na pozitívne veci

Váš prvý deň v práci vám môže priniesť mnoho drobných nepríjemností. Možno mrzutých kolegov, možno šéfa, ktorý si vymyslí ďalšie nezmyselné úlohy alebo nebudete mať ráno kde zaparkovať. Ale nemyslite na to. Namiesto toho sa sústreďte na pozitívne veci. Predstavujte si, že všetko dobre dopadne. Kolegovia budú veselí a zhovorčiví, nikto vám vašu dovolenku nebude závidieť a šéf bude mať len samé dobré nápady. A čo v prípade, že už vašu prácu vôbec nemáte radi? V takom prípade myslite na to, ako by sa to dalo zmeniť. Alebo aspoň myslite na to, aké to bolo v časoch, keď ste sa do práce tešili a čo musíte urobiť pre to, aby sa k vám ten pocit ešte vrátil. Pri hľadaní pozitívnych pocitov vám môže pomôcť aj to, že pár dní pred nástupom do práce sa obklopíte pozitívnymi ľuďmi a budete spolu komunikovať len na pozitívne témy. Alebo sa spolu zasmejte a pospomínajte na všetky nádherné chvíle, ktoré ste doteraz spolu prežili.

 

4. Športujte a vráťte sa aj k starým záľubám

Silu a inšpiráciu okrem dobrých priateľov, zdravej stravy a pozitívneho myslenia vám môžu dať aj činnosti, ktoré rozhýbu vaše telo alebo vás prinavrátia k starej zabudnutej  radosti prameniacej napríklad aj z hrania hier, ktoré ste sa hrali v detstve. Skúste sa posadiť na bicykel a vráťte sa na miesta, kde ste sa ako deti hrali. Alebo si zahrajte spoločenské hry, ktoré na poličkách zapadajú prachom. Alebo si dobre zaplávajte alebo choďte na túru. Jednoducho, zabávajte sa. Hra a pohyb zvyšujú kreativitu a zvyšujú energiu. Aj vďaka týmto činnostiam máte veľkú šancu sa pozitívne naladiť do práce po dovolenke.

 

5. Naplánujte si činnosti na ďalšie dni

Deň pred nástupom na dovolenku si vyhraďte aspoň hodinu na plánovanie najbližších povinností. Určite to vyčistí vašu hlavu a zníži stres. Prehliadnite si diár, pripravte si zoznam úloh, zoraďte ich podľa dôležitosti, napíšte najdôležitejšie e-maily.  A nezabudnite si pripraviť všetky dôležité veci, ktoré budete ráno potrebovať. Desiatu, tašku, oblečenie. Aj vďaka dôslednej príprave sa vám uľaví a ráno po dovolenke pôjdete do práce s čistou hlavou.

 


Odporúčaná literatúra:
Luděk Kolman: Motivace, produktivita a způsob života
Čítajte viac o téme: Prázdniny
Zdieľať na facebooku