Nájdite si v lete čas na krátke zastavenie a zmeňte to, čo vám vadí

  Foto: Bigstock

Poznáte to. Horúce slnko, vystreté telo na deke. Počúvate príjemnú hudbu a v hlave vám blúdia myšlienky. Niekedy kontrolovane, inokedy nie. Niekedy je najlepšie nemyslieť na nič, aby ste si úplne oddýchli, ale niekedy človek myslieť jednoducho musí, lebo prúd obrazov v hlave sa zastaviť nedá ani pri oddychu. Na nový rok si ľudia dávajú rôzne predsavzatia, ciele a vyslovujú mnohé túžby. Leto je zase medzníkom, keď nastáva čas malého pozastavenia a premýšľania nad tým, čo z toho, čo ste si naplánovali, ste aj splnili. Čas dovoleniek vám dáva priestor na krátke zastavenie. Ponúka čas na porovnávanie toho, čo je, čo bolo a zároveň umožňuje premýšľať aj nad tým, čo môže byť iné. Život plynie rýchlo a ľudia v dnešnej dobe nemajú veľa času na hlbšie premýšľanie, pretože práce je veľa a povinností tiež. A ten čas tak rýchlo plynie. A možno práve kvôli tomuto všetkému sa necítite najlepšie a túžite aspoň po maličkej zmene. K tejto zmene vás môže naštartovať aj pár voľných letných chvíľ, ktoré využijete na cielené premýšľanie o sebe a svojom živote. Stačí si uvedomiť niekoľko jednoduchých večne živých právd a váš život sa od tohto leta môže zmeniť k lepšiemu. Hovorí sa, že človek skutočne preciťuje život vtedy, keď má priestor na odpočinok. Je to inštinkt, ktorý nám umožňuje znovu si pripomenúť to, čo je pre nás skutočne dôležité, čo tvorí naše skutočné hodnoty. Čo je vhodné si uvedomiť? Ktoré myšlienky privádzajú k novým postojom v živote?

 

Budem žiť taký život, aký sa páči mne

Veľa energie odoberá človeku skutočnosť, že žije život, ktorý nie je tak celkom jeho. Aby zapadol do kolektívu ľudí, ktorými je obklopený, musí robiť často veci, s ktorými nesúhlasí.  Práve táto skutočnosť je veľmi únavná a spôsobuje mrzutosť. Dni však rýchlo plynú a keď si celkom zreteľne uvedomujete, že neustále prispôsobovanie vás už nekonečne unavuje, je potrebné rázne zakročiť skôr, ako prídete o posledné zvyšky dobrej nálady. Človek si v podstate sám určuje, po ktorej ceste a s kým bude kráčať. Ak sa už konečne rozhodnete pre vlastnú cestu, možno stratíte niekoľko priateľov, ale zase nájdete aj nových. Mnohí vás budú od vašej cesty odrádzať, ale ak ste sa už rozhodli, nedajte sa ovplyvniť. Veď každý človek sa najšťastnejšie cíti na tej ceste, ktorá mu dáva zmysel a je v súlade s jeho záujmami, hodnotami, skúsenosťami a prioritami. Málokto môže pochopiť, ako sa naozaj cítite, lebo nikto nikdy nežil vo vašej koži. Možno práve toto leto začnete premýšľať nad tým, že chcete začať žiť po novom, podľa vlastných predstáv. Možno vás niektorí ľudia začnú vnímať iným spôsobom a možno sa stretnete aj s určitými pripomienkami. Nenechajte sa však odradiť. Myslite na svoje šťastie. Oni myslia tiež na to svoje. Nie ste ani horší, ani lepší. Ste len jedineční.

 

Nebudem sa už viac zraňovať minulosťou

Všetky chyby, slabosti, ľútosť či neúspechy vás buď posúvajú, alebo sa z nich učíte. Ak sa z nich učíte, potom vás nezraňujú. V opačnom prípade áno. Nič sa nedá vrátiť, a preto by si ľudia nemali vyčítať žiadne rozhodnutia. Výčitky nič nezmenia. Je potrebné si uvedomiť, že rozhodnutia, ktoré ste v minulosti urobili, súviseli s vašimi schopnosťami, skúsenosťami a znalosťami, ktoré ste mali  práve v tej dobe. Keby ste tie skúsenosti a vedomosti, ktoré máte dnes, mali v minulosti, určite sa rozhodnete ináč. Často sa stáva, že sa ľudia za svoje konanie v minulosti hanbia alebo sa cítia trápne. Práve pri tomto pocite si však treba uvedomiť, ako ste za určité obdobie dozreli a zmúdreli.

 

Budem si vážiť život, ktorý mám

Vždy sa nájdu ľudia, ktorí až príliš veľa energie venujú tomu, čo nemajú a minimum pozornosti venujú tomu, čo majú. Výsledkom je sebaľútosť, teda zameranie sa viac na to, čo by mohli urobiť alebo mať, než na to, čo majú. Títo ľudia často hovoria aj o nespravodlivosti, pri čom si neuvedomujú, že každá strata im zároveň priniesla aj niečo pozitívne. Napríklad nové skúsenosti, nové poznanie alebo nových ľudí. Človek sa cíti najlepšie vtedy, keď si váži svoj život. Vďačnosť má nádherné poslanie – pomáha ľuďom byť šťastnými každý deň.

 

Budem na sebe pracovať

V živote robíte veľké i malé pokroky. Každé napredovanie vám prinieslo nové skúsenosti. A nie je dôležitý len výsledok, podstatná je aj cesta, po ktorej ste celý čas kráčali, kým ste prišli k cieľu. Počas cesty ste museli prijať niekoľko  rozhodnutí a zmien, ktoré ste možno zo začiatku ani nepovažovali za potrebné a neverili ste, že vám pomôžu. Neboli ste presvedčení o tom, či svoju energiu vynakladáte na správnu vec. Toto presvedčenie ste nadobudli hlavne vtedy, keď ste si neboli istí úspešným výsledkom. Ale úspech spočíva predovšetkým v premáhaní sa i v obetovaní. Aj napriek tomu je však vždy lepšie nezastať a hľadať nové možnosti. Vždy je  lepšie občas pocítiť nepohodu, ako sústavne zostávať stáť na jednom mieste. Tam by totiž bolesť, frustrácia a ľútosť len narastala. Najlepšou zmenou v živote je rast a posúvanie sa vpred.

 


Zdroj: Templar Richard: 100 zlatých pravidel pro spokojený život
Čítajte viac o téme: Prázdniny
Zdieľať na facebooku