Štyri piliere nášho myslenia

Poznanie 4 pilierov nášho myslenia nám môže uľahčiť život.
Poznanie 4 pilierov nášho myslenia nám môže uľahčiť život. / Foto: Pexels

Myslenie je pravdepodobne najsilnejším nástrojom, ktorý má človek k dispozícii na zlepšovanie kvality svojho života. Ak si k tomu ešte uvedomujeme štyri piliere myslenia, život sa môže postupne stať menej komplikovaným a ľahším.Pocítite menej stresu a s ľuďmi budete vychádzať lepšie.

 

1. pilier: O ČOM PREMÝŠĽATE

Premýšľať sa dá naozaj o čomkoľvek. Ak máte myšlienky plné hnevu, sklamania aj vaše dni sa javia ako pochmúrne. V takomto rozpoložení sa len ťažko dá vychutnávať radosť. Našťastie človek nemusí premýšľať len negatívne. Na druhej strane len máloktorý človek sa zamýšľa nad tým, aká je kvalita jeho myšlienok a takmer nikto si neanalyzuje, koľko myšlienok má šťastných, neistých, plných hnevu, stresu, žiarlivosti a strachu. Popri tom myšlienky, ktoré vám víria v hlave, sú určujúce pre vaše pocity, ktoré prežívate a správanie, ktoré podmieňuje vaše činy. A preto by sa ľudia mali učiť zbavovať sa negatívnych myšlienok. Keď sa začnete detailnejšie zaoberať touto skutočnosťou, sami zistíte, že sa stanete prieberčivejšími pri výbere myšlienok.

 

2. pilier: KEDY PREMÝŠĽATE

Keď máte dobrú náladu, môžete premýšľať o všetkom – o problémoch, o strachu,o  plánoch, o radosti. Ak je vaša myseľ v správnej nálade a v správnom rozpoložení, bude správny aj váš vnútorný pohľad, budete pokojní, budete mať nadhľad a dostatok múdrosti pri riešení problémov. Budete vidieť riešenia, budete chápať, čo sa deje a prekonáte prakticky všetko. A čo sa stane, keď budete mať zlú náladu? Všetko vidíte v horšom svetle, problémy sa zdajú horšie, ako v skutočnosti sú, stávate sa negativistickými, pesimistickými a obraňujete sami seba. Inými slovami, všetko závisí od nálady.

Predstavte si, že máte zlú náladu, ste nahnevaní a odmietaví.Vaša priateľka má tiež podobnú náladu. Teraz si predstavte niečo dôležité, čo musíte prediskutovať. Kedy to urobíte? Budete sa zhovárať, keď máte obidve zlú náladu? Alebo využijete chvíľu, keď máte zlú náladu len vy? A nebolo by najlepšie, keby ste obidve mali dobrú náladu? Takže otázka nespočíva v tom, či musíte z času na čas prediskutovať nepríjemné záležitosti. Musíte! Ale kedy je najmúdrejšie a najoptimálnejšie venovať sa takýmto problémom? Odpoveď je jednoznačná.

O najzávaženjších problémoch premýšľajte vtedy, keď ste na to najlepšie vybavení, keď máte pocit istoty a dobrú náladu.Problém však niekedy spočíva v tom, že keď máte dobrú náladu, nechce sa vám premýšľať o zložitých problémoch, pretože necítite až takú naliehavosť, ako keď máte zlú náladu. Keď máte náladu na bode mrazu, vtedy vás to núti premýšľať o zložitých veciach. Lenže to nie je vhodný čas, pretože práve vtedy nemáte dosť múdrosti, nadhľadu a ohľaduplnosti, ktorú na to treba. Prejdime však k pilieru číslo 3.

 

3. pilier: AKO PREMÝŠĽAŤ

Ľudia zvyčajne myslia dvoma rozdielnymi spôsobmi. Oba sú veľmi dôležité a ľahko rozoznateľné. Pilier tri hovorí o tom, ako premýšľať a ako rozpoznať, ktorý spôsob myslenia používate. Prvý spôsob sa podobá tak trochu na počítač. Je to analytické myslenie. Tak premýšľate, keď sa učíte niečo nové  alebo keď sa snažíte niečo určiť. Keď používate toto myslenie, musíte vynaložiť určité úsilie. Pri takomto myslení si zapĺňate myseľ údajmi, faktami. Druhý spôsob predstavuje myslenie bez zjavného úsilia. Niekedy ho ani nepociťujeme ako myslenie, pretože sa deje samo od seba. Je to prirodzený proces, ktorý sa uskutočňuje aj keď sa nesnažíte premýšľať. Pri takomto myslení myšlienky prichádzajú ako z jasného neba. Odpočívate a vám sa zdá, že myseľ pracuje automaticky. Ale aj tento spôsob myslenia môže byť mimoriadne praktický. Napríklad, už ste pravdepodobne zažili, že ste sa veľmi snažili spomenúť nanejaké meno a nedarilo sa vám. Tak ste to vzdali a začali ste robiť niečo iné.Potom ako blesk z jasného neba sa vám to meno vynorilo v mysli. Obidva spôsoby myslenia zohrávajú dôležitú úlohu v ľudskom živote. Väčšinou však najviac veríme analytickému mysleniu. Ale keď poznáte aj automatické myslenie, môžete ho využiť vždy vtedy, keď je analytické myslenie neúčinné. Skúste to a možno budete príjemne prekvapení. Možno sa mnohé problémy vyriešia akoby samy.

 

4. pilier: SKUTOČNOSŤ, ŽE PREMÝŠĽATE

Niekedy je veľmi jednoduché zabudnúť na to, že myslíte, pretože myslíte automaticky. Je to proces podobný dýchaniu. Pilier číslo štyri sa dotýka samej skutočnosti, že myslíte, pričom myslenie ovplyvňuje všetky vaše životné skúsenosti.Keď si uvedomíte svoje myslenie, je to ako prebudenie. Napríklad začínate mať pocit, že ste preťažení a vyčerpaní zo svojho náročného programu a už premýšľate, akí ste zaneprázdnení, ako málo máte času a tak ďalej. Presvedčíte sami seba, že ste zaneprázdnení oveľa viac ako ostatní ľudia a vyhľadávate všetky príčiny, prečo to tak je. Dokonca sa začnete ľutovať. Potom zrazu precitnete a zistíte, že vaša myseľ je preplnená tým, čo máte ešte urobiť a stihnúť. Bol to útok myšlienok a ani ste si to nevšimli. No vedomie, že ste na to prišli, zrazu zapríčiní, že sa cítite lepšie. Prídete na to, že váš pocit zaneprázdnenosti nevyšiel z vášho života, ale zo skutočnosti, že sa sužujete pre svoj harmonogram. Odhaliť svoje myslenie (prísť na to, že o niečom premýšľate) je veľmi výhodné, pretože vždy existuje možnosť, že vaše vlastné myslenie sa vám postaví do cesty, budete sa preň cítiť zle alebo sa vám budú veci zdať horšie, ako naozaj sú. Existujú ľudia, ktorí si vedia vymyslieť svoj život vo vlastnej hlave a presvedčia sami seba o čomkoľvek. Ale ak určitým spôsobom dozrejú a v istej chvíli odhalia svoje vlastné myslenie, zisťujú, že boli len podriadení vlastnej mysli a realita je úplne iná. Keď si uvedomíte svoje myslenie, bolesť vás môže opustiť.

 


Zdroj: Carlson,R.: Netrápte sa pre maličkosti, tínedžeri

Zdieľať na facebooku