Tešte sa, prichádza jar!

Ešte pár dní a máme tu ďalšiu jar. Prináša vždy nával novej energie. Modrá obloha, slnko, teplejšie rána. To sú len niektoré radosti tohto ročného obdobia. Prečo všetko milujeme jar?

 

Prichádza sezóna ovocia a zeleniny

Hlavne tí, ktorým mäso veľmi nechutí, si konečne prídu na svoje. Po zime, počas ktorej sme boli odkázaní zväčša na importované ovocie a zeleninu zo supermarketov, konečne si budú môcť na trhoch kúpiť kvalitnú zeleninu od súkromných pestovateľov. Verte, mnohí už len tak čakajú a túžobne hľadia na dni v kalendári a možno ich aj očami posúvajú ďalej, lebo sa tej sviežej zdravej nádielky nevedia dočkať.

 

Prichádza viac svetla

Cez zimu telu chýba vitamín D, ktorý sa  produkuje vďaka slnečnému svetlu. Jeho nedostatok  ohrozuje kosti i imunitu. Jar a viac slnečného svetla idú ruka v ruke. Slnko je tiež liekom na sezónnu depresiu, ktorá súvisí s tmavými, sychravými zimnými dňami. A tak sa už teraz môžeme tešiť na viac slnka, ktoré na nás pôsobí priaznivo vo viacerých smeroch.

 

Prichádza čas, keď budete viac času vonku

Prvé slnečné lúče a vyššie teploty mnoho ľudí motivujú k tomu, aby viac času trávili von. Čas prežitý vonku znamená menej stresu, a teda i lepší zdravotný stav vrátane nižšieho krvného tlaku. Napríklad taký pobyt v prírode, ktorý ani nemusí byť spojený s fyzickou aktivitou, z vás vyženie stres a odpočiniete si. Aj mamičky s deťmi budú mať ešte väčšiu motiváciu chodiť do prírody, parkov alebo na námestia. Ožijú aj terasy v mestách a svoju obľúbenú kávičku už nebudete musieť piť stiesnení v malej reštaurácii, ale môžete si ju spolu s priateľmi vychutnať priamo vonku pod žiariacim slnkom.

 

Prichádza čas, keď budete opäť viac športovať

Počas chladných dní sa vám asi na korčule, bicykel či do bežeckých tenisiek veľmi nechcelo. Jar je na pohyb vonku ideálna – ani príliš zima, ani príliš teplo, preto ju treba využiť, kým z vás horúčavy zase nevyženú chuť hýbať sa. A možno budete mať aj väčšiu chuť plávať. Už vám až tak nebudú vadiť trochu vlhké vlasy, ktoré sa vám nedali na plavárni poriadne vysušiť.

 

Prichádza čas na jarné upratovanie

Jarné upratovanie znamená, že sa zbavíte baktérií, plesne či prachu vo vašom domove, aute alebo v kancelárii.  Zároveň sa vám naskytne možnosť zbaviť sa aj všetkých nepotrebných vecí. Hovorí sa, že nová energia prúdi tam, kde už nie sú staré veci. S novou jarou súvisí aj upratovanie v našej duši. Možno práve pri jarnom upratovaní vám vyplávajú na povrch nové sny a túžby. A tak možno práve túto jar budete mať chuť ich  konečne  aj zrealizovať.

 

Prichádza aj čas na malé zastavenia

Slnečné lúče a samotná príroda akoby nám chceli naznačiť, aby sme zastali, porozhliadli sa okolo seba a spomenuli si na všetko krásne, čo sme prežili, precítili, čo nám urobilo radosť. Jar je  aj časom nasávania pokoja a harmónie. Nezáleží na tom, kde sme, všade sa dá objaviť čosi, čo nám môže prinavrátiť stratený úsmev, radosť, pohodu. Využite toto ročné obdobie  aj na hľadanie tejto radosti. Veď ako povedal filozof Marcus Aurelius:  „Kto žije v harmónii sám so sebou, žije v harmónii s celým svetom. "

 


Mnohí ľudia dnes ani oddychovať nedokážu. Pracujú často aj počas dovolenky alebo v nedeľu.  Človek však nie je stroj. Jeho súčasťou sú aj city, emócie, túžby. Má svoje hranice a  limity. Potrebuje získať novú inšpiráciu a impulzy. Potrebuje  dobiť energiu  pre ďalšiu tvorivú prácu a tiež  upokojiť sa. Vaše preťaženie však môže prekrývať signály tela a  váš vnútorný hlas, ktorý vám chce našepkávať, aby ste sa vymanili zo stereotypu a neustáleho zhonu. Musíte sa stíšiť, aby ste dokázali vnímať svoje skutočné potreby. Každý z vás je iný, každý z vás potrebuje aj inak oddychovať. Podstatné je, nepodceňovať aj túto súčasť života, aby nedochádzalo k zbytočnému vyhoreniu osobnosti. Možno práve túto jar si nájdete čas aj na dlhší oddych.

Zdieľať na facebooku