Ako si môžete posilniť vôľu?

  Foto: Bigstock

Ľuďom nechýba sila, ale vôľa.
(Viktor Hugo)

Vôľa je schopnosť človeka vykonávať chcenú, zamýšľanú a naplánovanú činnosť. Je to tiež vnútorná sila, ktorá umožňuje vedome riadiť vlastné správanie k hodnotovým cieľom a aj určovať alebo ovplyvňovať konanie druhých. Vôľa smeruje vo všetkých svojich prejavoch k nejakej uznanej hodnote. Dá sa posilňovať a cieľavedomým nácvikom sa jej kvalita môže radikálne zmeniť. Ako to dosiahnuť?

 

1. Nerobte všetky úkony automaticky

Snažte sa stať vedomými tak, že začnete viac premýšľať nad všetkým, čo robíte. Napríklad prídete domov z práce a automaticky po odložení kabáta beriete do rúk ovládač od televízora. Snažte sa zamyslieť nad tým, prečo to vlastne robíte. Nudíte sa? Nechcete počúvať svoj vnútorný hlas? Vadí vám ticho? Takýmto spôsobom si môžete vedome zvýšiť pozornosť a schopnosť sebaovládania. Keď sa na vec pozriete takto, možno sa len pousmejete. A možno niečo urobiťte aj ináč. Napríklad odložíte si tašku, obujete tenisky a pôjdete sa vonku poprechádzať.

 

2. Skúste odolať niečomu lákavému

V tomto kroku by ste mali dospieť k zvýšeniu schopnosti povedať nie. Tento výrazný zápor zvýši vašu schopnosť odolávať pokušeniu a ignorovať všetky rozptyľujúce atribúty. Môžete si dať do tašky svoju obľúbenú kalorickú bombu a posilňovať vôľu tak, že sa jej ani nedotknete.

 

3. Robte si písomný prehľad v určitých činnostiach

Musíte veľa pracovať a aj tak nedokážete ušetriť žiadne peniaze? Neviete si predstaviť, kde sa vlastne strácajú? Podľa vedcov existuje spôsob, ako byť aj v tejto oblasti úspešnejším. Jednoducho si veďte zápisky, na čo peniaze míňate! Možno takto zistíte, že často sú to aj naozaj veľmi zbytočné veci, bez ktorých sa dá žiť. Pri chudnutí zase pomáha, keď si človek zapisuje všetky potraviny, ktoré počas dňa zjedol. Podrobný zápis takto pomáha v tom, aby sa v budúcnosti určitým potravinám vyhol.

 

3. Sami sebe si dávajte termíny a dodržujte ich

Určite si spomínate na maturity, keď ste sa učili na poslednú chvíľu a na ďalší týždeň ste si už skoro nič z učiva nepamätali. Určite ste si aj potom povedali, že aký to malo vlastne zmysel a na čo bol dobrý ten stres. Nuž, pravda je taká, že premyslená a systematická práca prináša oveľa lepšie ovocie. A odstraňuje stres. A preto radšej začnite plánovať. Vyberte si zo zoznamu úloh tú, ktorú ste dlho odkladali, stanovte si termín na jej splnenie a uistite sa, že ho dodržíte. Ľudia, ktorí tento proces vykonávali po dobu troch týždňov, dosiahli zlepšenie stravy, viac cvičili alebo fajčili menej cigariet. Keď si presne stanovíte termíny a ciele, postupne sa mnohé vaše sny splnia.

 

4. Zmeňte stereotypy v rozprávaní

Ďalším výborným cvikom je zmena slovnej zásoby počas rozprávania. Ak napríklad používate iba jedno oslovenie alebo pozdrav, zmeňte to a napríklad namiesto obvyklého "čau" povedzte "ahoj". Začnite viac oslovovať ľudí krstnými menami, viac sa tiež zaujímajte o ich svet. Namiesto toho, aby ste stále rozprávali len o sebe, začnite viac dávať otázky iným ľuďom. Ak ste nadávali, vyhýbajte sa vulgarizmom a vymeňte ich za jemnejšie a krajšie slová. Slová, ktoré používate ovplyvňujú aj vašu psychiku. Čím bude vaša slovná zásoba pestrejšia a lahodnejšia, tým lepšie sa budete cítiť. Budete citlivejší a začnete si možno všímať iné skutočnosti ako doteraz. Veľa vecí vám začne vadiť a budete sa im vyhýbať. Ako sa postupne budete meniť vy, budete sa meniť aj svet okolo vás.

 

5. Meditujte alebo sa učte vychutnávať ticho

Pomocou meditácie dosiahnete želané výsledky najrýchlejšie. Vďaka nej naučíte mozog ako sa správne koncentrovať a odolať nutkaniu pokušenia. Výskumy dokazujú, že už po troch dňoch každodennej desaťminútovej meditácie sa budete vedieť lepšie sústrediť, budete mať viac energie a budete pociťovať menší stres. V tomto zmysle pomáha aj joga. Ak sú vám tieto činnosti nesympatické alebo sa vám javia ako náročné, skúste byť denne aspoň 10 minút v tichu. Sami zistíte, že sa postupne vaša vôľa začne meniť. A predovšetkým, urobíte si poriadok v cieľoch. Prehodnotíte svoje priority, prídete na nové veci.

 

6. Používajte druhú ruku

Nič vás z uvedených možností nezaujalo, ale predsa len chcete svoju vôľu a mozog aspoň trochu trénovať? Používajte druhú ruku.Pri používaní inej ruky, s ktorou bežne píšete, je váš mozog nútený trénovať. Používajte hodinku z dňa druhú ruku. Dlhšie to nerobte, budete zbytočne unavení.

 

Zdieľať na facebooku