Prečo je dobré priznať si chybu?

  Foto: Pexels

Každý človek robí chyby. Ale nie každý človek sa vie z chýb poučiť. Niektorí ľudia aj niekoľko rokov robia stále tie isté chyby a vôbec nemôžu prísť na to, prečo neprichádza žiadny pokrok. Prečo musia mať na priznanie chyby odvahu? Pretože to vôbec nie je jednoduché. Ľudia si totiž myslia, že keď si priznajú chybu, zníži sa ich hodnota. A pritom je to naopak. Priznanie chyby je jedinou cestou, ako sa vyhnúť jej opakovaniu. Tí, ktorí si chyby priznajú, druhýkrát ich už väčšinou neurobia. Problém však niekedy je aj v tom, že človek nevie, že robí niečo zle. Podľa čoho sa to dá spoznať?

 

1.Ak očakávate iný výsledok, robte veci iným spôsobom

Ak sa vám raz alebo dva razy nepodarilo uskutočniť nejakú vec, mali by ste si poriadne premyslieť, či ste ju robili správne, či vaše kroky práve tie, ktoré daná situácia vyžadovala. Už Einstein hovoril, že: „ S rovnakým spôsobom a keď použijeme rovnaké myšlienky, dosiahneme vždy rovnaké spôsoby bez ohľadu na to, ako veľmi túžime po opaku.“ Ak chcete docieliť iný výsledok, musíte zmeniť svoj postup. Aj keď to na prvý pohľad vyzerá veľmi náročne, oplatí sa to.

 

2. Prehnane si niečo alebo niekoho idealizujete

Do tohto začarovaného kruhu privádza človeka prehnané snívanie. Prehnane si napríklad idealizujete niekoho, kto na vás dokáže aj po druhýkrát zapôsobiť a vy mu uveríte aj napriek tomu, že vás už raz sklamal. Podliehate jeho slovám, pohľadom a pri tom si neuvedomujete, že slová v podstate nie sú nič, pokiaľ človek, ktorý ich vyslovuje, ich význam aj nenaplní. Niekedy má človek  tendenciu prehliadať činy. Slová dokážu klamať, ale činy vždy odkrývajú realitu.

 

3. Snažíte sa byť niekým, kým naozaj nie ste

Ľudia veľmi túžia po uznaní, a preto veľa investujú do oblečenia, účesov a kozmetiky. Veria, že to môže  pozitívne ovplyvniť to, ako ich prijíma okolie. Treba si však uvedomiť, že to, ako nás prijíma okolie, nedefinuje našu osobnosť. Ak potrebujeme, aby nás ľudia chválili a obdivovali, môže sa stať, že sa v tej nekonečnej túžbe začnete pretvarovať, robiť inými, akými naozaj ste. Postupne stratíte vlastnú tvár a to už nehovorím o tom, ako veľmi vás to bude unavovať. Neskôr aj tak zistíte, že vďaka pretvárke ste stratili veľké množstvo energie a aj tak ste sa nedostali tam, kde ste pôvodne plánovali. A to všetko len kvôli tomu, že ste sa snažili okoliu predstierať, že ste niekto úplne iný. Na čo si takto komplikovať život? Nie je lepšie zostať sám sebou  a zachovať si svoju vlastnú autentickosť? Veď je oveľa jednoduchšie robiť to, čo vám vlastné, prirodzené a obklopovať sa ľuďmi, ktorí vás prijmú takých, akí ste.

 

4. Snažíte sa každému vyhovieť

Každému sa vyhovieť nedá. Ak chcete byť v práci efektívni a v živote spokojní, musíte robiť to, čo vám ide najlepšie a čo vychádza priamo z vášho vnútra. Nemôžete robiť to, na čo nemáte predpoklady, povahu a schopnosti. Možno niekto iný by vás rád videl v inej pozícii, po akej túžite vy, ale vy najlepšie viete, čo je pre vás najlepšie. Veď práve vy sami sebe najlepšie rozumiete. A preto sa nenechajte odradiť a kráčajte po vlastnej ceste. Ak vyhoviete niekomu inému, skôr či neskôr vás to dostane. Nespokojnosť nenechá na seba dlho čakať.

 

5. Chcete meniť iných ľudí

Nemusíte to myslieť zle. Môžete mať úprimnú snahu zmeniť niekoho, kto sa z vášho pohľadu rúti do záhuby. Láka vás predstava, že práve vy dokážete tohto človeka dostať na správnu cestu a potom vám bude celý život ďakovať. Ono to ale takto nefunguje. Človek sa totiž dokáže zmeniť iba vtedy, keď on sám je na túto zmenu pripravený. Ľudia, ktorí strácajú čas tým, že sa snažia zmeniť svoje okolie, sa môžu veľmi rýchlo stať negatívne naladenými, pretože sa im v tomto smere nedarí. Negatívneho človeka dokáže zmeniť iba pozitívne prostredie, ktoré mu nastavuje zrkadlo, v ktorom sa rozhodne sám zmeniť a sám si prizná chybu.

 

 

Chyby neznamenajú v živote nič zlé. Tí, ktorí sú v živote úspešní, sú takí aj vďaka tomu, že sú schopní sa učiť z vlastných chýb. Ak sa prestanete báť učiť sa z chýb, začnete sa vždy meniť k lepšiemu.

 


ZDROJ: Brendon Burchard: Životný náboj
Zdieľať na facebooku