Vymeňte staré zvyky za nové!

  Foto: Bigstock

Koľkokrát sa už opakovala tá istá situácia s predsavzatiami a plánmi do nového roka? Určite to poznáte. Vydržali ste týždeň a život sa dostal do starých koľají. Česť výnimkám, samozrejme! Psychológovia prišli na to, že keď vydržíte uplatňovať novú zásadu v živote 21 dní, stane sa zvykom. 21 dní je magická hranica, ktorá by nemala dopustiť návrat na starú cestu. Aby ste však dokázali niečo robiť 21 dní, musí to veľmi úzko korešpondovať s vaším ja, s vašimi túžbami a potrebami. Musí to byť niečo, na čo sa buď veľmi tešíte, alebo je to niečo veľmi praktické, ľahko splniteľné a múdre zároveň. Preto ešte pred tým, kým si stanovíte nové ciele do nového roka, je dobré urobiť si poriadok vo svojich zvykoch. Staré je potrebné odhodiť a nad tými novými reálne porozmýšľať. Tu sú niektoré činnosti, ktoré ľuďom v živote značne pomáhajú a hlavne, dajú sa jednoduchými krokmi naučiť.

 

1. Naučte sa čistiť si hlavu

Trik na čistenie hlavy je veľmi jednoduchý. To, čo v hlave držať nemusíte, napíšte si na papier. Nie je to vôbec hanba, ako si niektorí možno myslia. Práve naopak. Je to veľmi moderná stratégia. Človek sa často cíti preťažený hlavne kvôli tomu, že musí neustále v hlave držať informácie o tom, kam má ísť, čo má urobiť, komu zavolať. Odborníci tvrdia, že je dobré si informácie nielen zapísať, ale aj farebne odlišovať a písať ich v poradí podľa dôležitosti. Keď si zoznam úloh napíšete, pustite ich z hlavy. Postupne, ako jednotlivé úlohy splníte, vyškrtnite si ich zo zoznamu. Zvyknite si robiť nové zoznamy napríklad v pondelok ráno. Tí, čo to už tak robia, tvrdia, že je to jeden z najlepších zvykov, ktorý si do svojho života zaradili. Totiž, všade chodia načas, úlohy plnia v stanovených termínoch, nezabúdajú na narodeniny najbližších a podobne. Jednoduchým krokom odstránili zo života chaos.

 

2. Ukončite neefektívne veci

Odborníci tvrdia, že jeden z najdôležitejších momentov v živote je aj ten, že dokážeme v určitej fáze ukončiť niektoré veci. Umenie konca však nie je schopnosť robiť napoly, nedôsledne, ale je to skôr umenie rozpoznať, že určitej úlohe či projektu ste už venovali všetky svoje sily a energiu a je dobré vec ukončiť, ale ponúknuť niekomu inému. Ak totiž na nejakom projekte pracujete už dlhú dobu a jeho podoba sa už nemení, pravdepodobne je čas ho ukončiť a vrhnúť sa do niečoho iného, kde môžete zo seba odovzdávať nový tvorivý potenciál. Niekedy sa človek hrá na perfekcionalistu, zbytočne predlžuje veci, ktoré v konečnom dôsledku sa aj tak nikde neposúvajú. Keď cítite, že ste odovzdali maximum, je čas poobzerať sa po nových výzvach. Koniec roka je práve časom, keď si môžete povedať, že v novom roku už určité veci robiť nebudete a naopak, do nejakých nových by ste sa radi zahryzli.

 

3. Urobte si poriadok v denných rituáloch

Stihnete počas pracovnej doby napísať päť statusov na Facebook, voláte trikrát kamarátke, šesťkrát sa vrátite na obľúbený portál a potom si ešte stýkrát prezeráte fotky z letnej dovolenky? Tu nejde ani tak o to, že sociálne siete vám kradnú čas, znižujú pracovný výkon, ale predovšetkým sa rozptyľuje vaša pozornosť. A pri rozptýlenej pozornosti má človek tendenciu sa skôr unaviť. Dnes už nie je moderné tlačiť do seba zbytočné informácie. Mozog má počas dňa určité hranice a ak do neho natlačíte zbytočnosti, ako sa potom môžete dostať k podstatným veciam a robiť to, čo naozaj robiť máte? Povedzte si, že už naozaj stačilo a myslite viac na seba. Nenechajte sa aj v novom roku zbytočne vťahovať na sociálne siete, zbytočne netelefonujte a snažte sa vytvárať čo najviac harmonických chvíľ pre seba, pre svoj múdry oddych a príjemnú relaxáciu. Čím rozumnejšie budete využívať voľné chvíle a čím premyslenejšie budete vedieť hospodáriť aj so svojím pracovným časom, tým sa budete cítiť  spokojnejšie a šťastnejšie zároveň.

 

Človek je už raz taký. Do  nového kalendárneho roka vstupuje s veľkými predsavzatiami. Všade počúvame reči o chudnutí, o zdravom stravovaní, o tom, ako niekto zase prestáva fajčiť, začína cvičiť, prihlási sa na kurz šitia či jogy. Aby ste sa však mohli dopracovať k takýmto konkrétnym cieľom, musíte si urobiť poriadok v tom, čo vás brzdí na vašej ceste. Tieto tri jednoduché triky nesú v sebe zázračnú moc odštartovať vás ku skutočnej zmene. Neodsúvajte to na neskôr. Začnite už dnes!

 


Zdroj: Charles Duhigg: Sila zvyku
Zdieľať na facebooku