Ako sa menej stresovať pred skúšaním a písomkami?

  Ilustračná foto: Bigstock

Určite poznáte situácie pred písomkami alebo nejakými skúškami, keď sa vám zle spí, zviera vám žalúdok, ste podráždení,  rýchlejšie vám búcha  srdce, cítite úzkosť alebo únavu. Za toto všetko môže predskúškový stres. Existuje asi 200 definícií stresu. Treba rozlišovať medzi eustresom (pravým stresom potrebným podporujúcim výkonnosť) a distresom (rušivým stresom, vyvádzajúcim z rovnováhy). Mierny stres pred písomkami a skúšaním je  potrebný, aby vás mobilizoval. Často sa však stane, že stres vám prerastie cez hlavu a necítite sa dobre. O strese hovoríme vtedy, keď intenzita situácie, ktorá stres vyvoláva, je vyššia ako schopnosť alebo možnosť človeka túto situáciu zvládnuť. V niektorých prípadoch však stres pôsobí ako pohonná látka, donúti človeka k lepšiemu výkonu alebo aspoň k výsledku. No je potrebné eliminovať ho na minimum a osvojiť si rôzne stratégie vedúce k zvyšovaniu tolerancie voči stresu. No existujú aj také prípady, keď je študentovi predskúškový stres nepríjemný, ale aj napriek tomu si ho ustavične privoláva. Vidím to aj na mojich žiakoch. Niektorí z nich sú veľkí negativisti. Len čo rozdám napríklad  diktátové zošity, z ich úst vychádzajú vety: „ No, ďalšia päťka! To ani písať nemusím, veď nič neviem. Zase diktát, na čo mi to bude?“ Paradoxné je už len to, že to často hovoria aj tí, ktorí učivo ovládajú a nemuseli by sa vôbec ničoho báť. Problém vidím hlavne v tom, že majú negatívne nastavenú myseľ. Možno niekedy v minulosti dostali horšiu známku a spomienka na túto situáciu ich prenasleduje naďalej. A nemusela by. Stačilo by zmeniť pohľad na vec. Pri akejkoľvek skúške nie je vôbec potrebné predstavovať si katastrofické scenáre. Práve naopak. Povedzte si niečo povzbudzujúce, čo vás dostane do dobrej nálady a  budete sa cítiť pohodlne. Povedzte si napríklad, že ste urobili všetko pre to, aby skúška dobre dopadla. Ale naozaj to aj urobte! Veď, keď ste sa už rozhodli študovať na nejakej strednej škole, tak sa snažte z nej vyťažiť maximum. Keď začnete systematicky študovať, uvidíte sami, že stres pred skúškou klesne na minimum. Najlepšie je vyhnúť sa úvahám o výsledku, ktorého sa tak obávate. Sústreďte sa na daný moment, na papier, ktorý máte pred sebou a snažte odpovedať čo najlepšie, bez stresu!  Aj zvládať stres sa treba učiť. Zvládanie stresu je vedomý, racionálny spôsob ako sa vysporiadať s nepríjemnými situáciami a ťažkosťami v živote.

 

Prvým krokom k zvládnutiu stresu je uvedomenie si jeho príčin. Ďalej je potrebné pozorovať, ako vás ovplyvňuje, čo sa deje s vaším organizmom. Nasledujúcim krokom je naučiť sa myslieť pozitívne a vnímať každú stresovú situáciu ako určitú príležitosť k vlastnému rozvoju, vyťažiť z nej niečo pozitívne. A čo je najdôležitejšie, nezabúdajte sa systematicky učiť. Tí, ktorí ovládajú učivo, majú najmenej dôvodov na stres.

Viac o tom, ako sa správne učiť, si môžete prečítať napríklad v týchto článkoch:

Prečo nemáme chuť na učenie?

7 spôsobov, ktoré nesedia s vašou intuíciou

Ako sa zbaviť povrchnosti a začať skutočne študovať

10 tipov, ako zlepšiť efektivitu svojho učenia

 

Tréma je prirodzený stav organizmu. Signalizuje, že sa bude diať niečo dôležité. Je to emocionálny stav, ktorý sa nedá ovládať vôľou. Ako sme už spomínali, najlepšou prevenciou pred trémou je čo najlepšie sa pripraviť na situáciu, do ktorej ideme. Tréma je stav nepríjemného pocitu napätia pred osobnou prezentáciou alebo podaním výkonu. V prípade ľahšej formy, nepríjemné pocity zmiznú pri zahájení činnosti. Ak sa ale stupňujú, často znemožňujú výkon a vedú k nadmernému stresu. Existuje niekoľko techník, ktoré pomáhajú študentom pri odbúraní trémy alebo stresu.

 

Čo pomáha proti tréme pred skúškou?

  1. Noc pred skúškou poriadne vyspite.
  2. Zhlboka  dýchajte.
  3. Majte pri sebe svoj talizman šťastia.
  4. Neprikladajte písomke alebo skúške veľký význam.
  5. Sústreďte sa na obsah skúšky, písomky, testu a nie na veci okolo.
  6. Deň pred skúškou okrem učenia aj  relaxujte alebo si zacvičte.
  7. Nezabúdajte na správne stravovanie.
  8. Usmievajte sa. Rozprávajte si v triede pred písomkou veselé príhody.

 

Akákoľvek skúška znamená pripraviť sa na podanie určitého výkonu. Na jej zvládnutie je potrebná primeraná motivácia, dôkladná príprava a primeraná úroveň stresu, ktorý nás poháňa. Dôležité je nenechať si stres prerásť cez hlavu, dodržiavať správnu životosprávu a dopriať si aktivity, pri ktorých si hlava oddýchne. Keď všetky tieto skutočnosti budete správne kombinovať, postupne si zvyknete na zvládanie skúškových situácií a miera stresu bude stále čoraz menšia. Držím vám palce.

 


Zdroj: Hademar Bankhofer, Johannes Huber, Ewan Hewson:  30 způsobů jak se zbavit stresu

Čítajte viac o téme: Stres
Zdieľať na facebooku