Ako sa zbaviť povrchnosti a začať skutočne študovať?

  Ilustračná foto: Bigstock

Možno ste si už niekedy aj sami povedali, že by už bolo načase niečo v spôsobe svojho učenia zmeniť. Niekto z vás možno potrebuje študovať viac, niekto iným spôsobom a niekto potrebuje už konečne s ozajstným štúdiom začať. Dajte si ruku na srdce a priznajte si úprimne, koľko dní, mesiacov a možno aj rokov ste sa poriadne ani len do učiva nepozreli, prehliadali ste ho, na písomkách ste odpisovali, využívali ste rôzne ťaháky. Ospravedlňovali ste sa  sami pred sebou väčšinou tým, že veď to predsa robí skoro každý. Ale ono to takto vôbec nemusí byť. Stačí si uvedomiť, že vy predsa nechcete byť každý. Vy môžete byť iní, zodpovednejší, úspešnejší. Vy môžete byť predsa sami sebou. To, že spolužiaci preflákajú celé dni, na vyučovaní sú mysľou inde, popoludní  skončia niekde pri pive a večer pri počítači, to vôbec neznamená, že takí istí musíte byť aj vy. Vy si môžete urobiť život po svojom. Možno nemáte na to dosť síl, pretože tlak okolia je silný, ale dá sa to. Keď si  uvedomíte pár zaujímavých vecí, ľahko sa môžete oslobodiť od zaužívaného stereotypu a už zajtra môžete nastúpiť na novú cestu. Takže, ktoré skutočnosti v súvislosti so štúdiom je dobré si uvedomiť?

 

1. Radšej čestná trojka ako jednotka získaná podvodom.

Ja viem, že ste zvyknutí na to, že najdôležitejšie je dostať dobrú známku a život ide ďalej. Tí, čo majú jednotky, sú hviezdy a tých ostatných si často nikto ani nevšíma. Takto to bežne chodí, takto sme si na realitu zvykli. Ale nie je jednotka ako jednotka. Poznám študentov, ktorí sú majstri sveta v odpisovaní a robení ťahákov. Nehryzie ich svedomie, plávajú si ľahko v študentských vodách, a tak ubieha mesiac za mesiacom. Nikoho nezaujíma, že učivo vlastne neovládajú, podstatné je, že majú dobré známky. Samozrejme,  spolužiaci, ktorí to vidia na vlastné oči, sú demotivovaní. Povedia si: „ Ja som sa učil, dostal som trojku, spolužiak to odpísal a má jednotku. Toto je spravodlivosť?“ A možno pod tlakom tejto nespravodlivosti nemáte chuť sa vôbec učiť. Ja ti však poviem jedno. Lepšia je skutočná čestná trojka ako jednotka získaná  podvodom. Tí, ktorí učivo vedia na trojku, sú vždy lepšie na tom, ako tí, ktorí sa učia už v mladosti podvádzať. Tešiť sa z nečestnej jednotky je radosť tak na desať minút. Hlboko v duši taký študent iste radosť necíti. A škola by nemala byť zameraná len na známky, ale hlavne na to, čo študent naozaj vie. Nezanedbateľné by malo byť aj to, že v škole si študent formuje osobnosť. Ako si niekto môže vyformovať pozitívne vlastnosti, keď sústavne podvádza? Myslím si, že svetu je sympatickejší čestný trojkár ako jednotkár podvodník. V našich končinách je fenomén známky veľmi výrazný, ale oveľa viac znamená fakt, že učivo naozaj ovládate. Robiť chyby patrí k prirodzenému procesu učenia. Chýb pri učení sa netreba báť. Bez chýb nemáte skúsenosti a ponaučenia. Človek potrebuje robiť aj chyby, pretože práve tie sú predpokladom  rastu a úspechu. Radšej robiť chyby, ako nerobiť vôbec nič. Najhoršie zo všetkého je, keď študent v škole len tak sedí a mysľou je úplne inde. Dôležité je zobrať si z chyby ponaučenie a vyvarovať sa jej.

 

2. Vychutnávajte si cestu a nemyslite len na cieľ.

Poznám veľa študentov, ktorí sa prihlásia na nejakú školu len preto, aby získali nejaký titul alebo maturitu. No, toto je naozaj veľmi slabá motivácia na to, aby ste sa dokázali každý deň pripravovať do školy a ešte sa na ňu aj tešiť. Mnohí by sa už v prvom ročníku  strednej školy najradšej videli, ako odchádzajú z maturitnej triedy úspešne zmaturovaní. Takýmto prístupom si sami sebe znepríjemňujete mladosť. Učenie si treba vychutnávať. Tešiť sa z každého dňa, že sa naučíte niečo nové. Nemyslieť len na to, čo bude, ale hlavne na to, čo práve teraz prežívate. Základom je vybrať si  školu, ktorá vás naozaj baví a postupne si plniť sny. Nemyslieť len na ten posledný, konečný, v ktorom si sami seba predstavujete s diplomom alebo maturitným vysvedčením v ruke. Základom má byť cesta a nie cieľ. Úspešným sa človek nestáva len v okamžiku dosiahnutia cieľa, ale už aj  na ceste k nemu. Vychutnávajte si chvíle, vďaka ktorým sa z vás postupnými krokmi stáva stále lepší a múdrejší človek. Veď práve cesta k cieľu vám pomáha rásť. Nesústreďujte sa len na budúcnosť. Keď myslíte na budúcnosť, tak v niečo dúfate. Keď myslíte na prítomnosť, vtedy konáte. Dôležité sú činy a skutky.

 

3. Nebojte sa prehry.

Niekedy sa to jednoducho stane. Zhoda okolností sa zoskupila tak, že to jednoducho nevyšlo. Možno ste naozaj nemali svoje šťastné obdobie a museli ste riešiť veľa vecí naraz. Možno sa naozaj stalo, že ste prepadli, nezmaturovali, nezobrali vás na vysokú školu. Aj to sa stáva. Viem, niekto vám pri tej príležitosti aj stokrát povedal, akí ste nemožní. Ale opak je pravdou. Niekedy proste musí prísť až takýto pád, aby sa z vás nakoniec stal úžasný a úspešný človek. Aj prehry patria k životu. S prehrou život nekončí. Prehra je rovnakým učiteľom ako výhra. Učí nás, prečo sme to nedokázali. Možno prehra predstavuje začiatok niečoho nového. S neúspechom sa otvára priestor na zlepšenie alebo prehodnotenie smerovania. Možno máte opustiť starú cestu a vybrať si v živote niečo úplne iné. Niekedy je to tak, že musíme niečo stratiť, aby sme niečo väčšie mohli získať.

 

Život nezačína po získaní titulu, diplomu alebo maturitného vysvedčenia. Život žijete v každej sekunde. Ani príležitosti neprichádzajú s titulom, tie na vás čakajú na každom kroku v každom okamžiku. A tak neverte, že existuje len jediná možná cesta, nebojte sa chýb, buďte aktívni a nemyslite len na  cieľ. Nedajte sa odradiť odmietnutím a neúspechom, pracujte na sebe stále. A hlavne buďte sami sebou.

Čítajte viac o téme: Efektívne učenie
Zdieľať na facebooku