Psychológovia tvrdia, že nasledujúce tri veci vám môžu priniesť pocit šťastia

Šťastie je stav spokojnosti so životom. Je to pocit, pri ktorom pociťujeme radosť, pohodu a povznesenie.
Šťastie je stav spokojnosti so životom. Je to pocit, pri ktorom pociťujeme radosť, pohodu a povznesenie. / Foto: Bigstock

Každý človek túži  žiť šťastný a naplnený život. Niekomu ku šťastiu stačí málo, iní ku šťastiu potrebujú viac. Existuje veľa možností, ako sa dopracovať k šťastiu. Možno vás inšpiruje aj tento článok.

 

Šťastie je stav spokojnosti so životom. Je to pocit, pri ktorom pociťujeme radosť, pohodu a povznesenie. Je to taký stav človeka, ktorý zodpovedá najväčšej vnútornej spokojnosti s podmienkami vlastného bytia, plnosti a pochopenia života a uskutočnenia ľudského poslania. Šťastie je splnenie ideálu, dôsledok plného rozvinutia ľudských možností. Šťastie môže mať veľa podôb. Každý človek dobre vie, kedy je skutočne šťastný a čo mu pocit šťastia vyvoláva. Vedci  v tom tiež majú jasno. Napríklad profesor Gilbert tvrdí: „Spomienky na ľudí, miesta a na spoločné zážitky nikdy nestratia na hodnote.“ Spomínaný profesor vo svojom prieskume  zistil, že až 57 percent ľudí prežíva väčšie šťastie, ak si zadováži nejaký zážitok a len 34 percent z účastníkov prieskumu tvrdí to isté o nákupe materiálnych vecí. Šťastie, ako vidíme, skúma aj veda a tá výrazne pokročila v snahe pochopiť, ktoré faktory prispievajú k našej spokojnosti a našla aj niekoľko spoločných činiteľov, ktoré našu úroveň šťastia zvyšujú. Pozrime sa na ne.

 

1. Zážitky a rôzne skúsenosti

Americkí psychológovia Thomas Gilovich a Amit Kumar urobili výskum, ktorý jasne demonštruje, že zážitky prinášajú do života viac radosti ako napríklad materiálne veci. Keď sa nad tým hlbšie zamyslíme, dáva to  zmysel, ale aj napriek tomu sa bližšie pozrime, prečo to tak je.

Ako psychológovia uvádzajú vo svojej štúdii, skúsenosti a zážitky sa podieľajú na identite človeka oveľa viac ako materiálne veci. Pozorovanie západu slnka, cestovanie po exotickej krajine alebo oslava s blízkymi priateľmi, vo väčšej či menšej miere, formuje osobnosť človeka. A navyše sú to presne tie situácie, o ktoré sa chceme podeliť s ostatnými a na ktoré si radi spomíname. Materiálne veci prinášajú len krátkodobé šťastie, navyše sa postupom času znehodnocujú, začnú byť zastarané alebo môžu byť nahradené inými vecami. Napríklad, keď si kúpime nový telefón, tak zo začiatku sme z neho nadšení, ale po pár dňoch, možno týždňoch, sa mobil stáva normálnou súčasťou nášho života, exkluzivitu nahradí obyčajnosť a viac-menej všetka radosť z kúpy vyprcháva. Zato napríklad spomienka na svadbu priateľov, na ktorej sme sa cítili dobre, môže aj po niekoľkých mesiacoch vykúzliť úsmev na perách. Zážitky totiž poskytujú pocit šťastia v niekoľkých fázach. A to pred, počas a po udalosti. Keď čakáme na nejakú udalosť, napríklad na koncert alebo dovolenku, môžeme pociťovať podobnú dávku šťastia ako pri samotnej udalosti. Očakávaný zážitok v nás potom v jeho priebehu sám o sebe vzbudí spokojnosť a šťastie, samozrejme, keď ide všetko tak, ako má a po skončení zážitku môžeme kedykoľvek znova prežívať spomienky a tým si radosť predlžovať, ako dlho to len ide. Navyše počas zážitkov zapájame viac zmyslov, uspokojujeme viac svojich potrieb a prianí a pamätáme si energiu, ktorá bola súčasťou danej skúsenosti. Preto je jednoduchšie si pri spomienke na zážitok znovu navodiť radosť ako pri spomienke na novú kúpenú vec. Materiálne veci nám prinášajú len krátkodobé šťastie, navyše sa postupom času znehodnocujú, začnú byť zastarané a podobne. Napríklad, keď sa  pozrieme na svoj telefón, tak len premýšľame, že si musíme kúpiť nový, pretože súčasný už je pomalý, nefotí tak, ako by sme si predstavovali a myslíme si, že s novým budeme spokojnejší. A všetci dobre vieme, že tento cyklus nikdy neskončí, pretože sa stále budeme hnať za technickou dokonalosťou, ktorú aj tak nikdy nedobehneme, pretože vždy bude niečo lepšie, než vlastníme.

 

2. Prosociálne míňanie peňazí

Psychológovia a ekonómovia našli silné prepojenie medzi šťastím a prosociálnym míňaním. Profesorka Elizabeth Dunn  vo svojej štúdii zistila, že ľudia často mali väčšiu radosť, keď utratili peniaze za niekoho iného ako za seba. Prosociálne výdavky vo všeobecnosti zvyšujú emocionálnu aj fyzickú pohodu ľudí. Tiež je už dokázané, že  prosociálne míňanie aktivuje mezolimbickú dráhu, teda systém odmien v mozgu. Vďaka tejto skutočnosti cítime radosť. Keď teda kamarátke kúpime kávu alebo darujeme peniaze na charitu, môže sa nám pocit šťastia navýšiť viac, než si myslíme. Pozvanie na obed, darovanie kvetov alebo aj akákoľvek pomoc cudziemu človeku nám dokáže zlepšiť náladu. Samozrejme, nie je dobré nechávať sa zneužívať, ale ak máme pocit, že chceme niekomu urobiť radosť, netreba váhať. Radosť urobíme aj sami sebe.

 

3. Kupovanie času

V sérii experimentov, ktoré uskutočnila profesorka Ashley Whillans, sa preukázalo, že ľudia, ktorí utrácajú peniaze, aby mali viac času na seba, majú vyššiu úroveň spokojnosti ako ľudia, ktorí utrácajú peniaze za materiálne veci. A to bez ohľadu na výšku ich príjmu. Nákup času v podstate znamená, že na aktivity a činnosti, ktoré sa nám nechcú robiť, si niekoho nájdeme. Vďaka tomu potom máme viac času na veci, ktoré nás zaujímajú a ktoré si užívame, ako je napríklad trávenie času s milovanými ľuďmi, relax alebo koníčky.

 

Výskumy teda ukazujú, že  k dlhodobému šťastiu nás nedovedie nakupovanie drahých vecí. Podstata skutočného šťastia vychádza z iných skutočností. Vedci tvrdia, že práve skúsenosti a zážitky tvoria prevažnú časť našej identity a nie materiálne veci. Veci, ktoré vlastníme môžeme mať naozaj radi, ba dokonca si môžeme myslieť, že sú späté s naším ja. Napriek tomu sú od nás oddelené. Naopak, bolo zistené, že skúsenosti a zážitky sú našou súčasťou a robia nás tým, kým sme. Preto sú pre nás také dôležité. Ďalším dôvodom, prečo nás zážitky robia šťastnejšími, je to, že spoločné zážitky a skúsenosti nás spájajú. Ľudia, s ktorými sme boli na spoločnej dovolenke, sú pre nás oveľa cennejší ako ľudia, ktorí si kúpili taký istý nový iPhone ako my.

Čítajte viac o téme: Výskum, Šťastie
Zdieľať na facebooku