10 efektívnych spôsobov, ako prestať milovať niekoho, s kým nemôžete byť

Zamilovanosť je krásna  vtedy,  ak tieto pocity prežívate so správnou osobou. Ak to tak nie je, potom sa vaše pocity môžu stať bolestivou záťažou, ktorú môžete prežívať aj niekoľko rokov.
Zamilovanosť je krásna vtedy, ak tieto pocity prežívate so správnou osobou. Ak to tak nie je, potom sa vaše pocity môžu stať bolestivou záťažou, ktorú môžete prežívať aj niekoľko rokov. / Foto: Pexels

Je to nádherné, keď sa zamilujete a vaša láska je opätovaná. Čo však robiť vtedy, keď milujete niekoho, s kým nemôžete byť?

 

Zamilovanosť patrí medzi najúžasnejšie a najkrajšie emócie, ktoré človek môže prežívať. Krásne je to však vtedy,  ak tieto pocity prežívate so správnou osobou. Ak to tak nie je, potom sa vaše pocity môžu stať bolestivou záťažou, ktorú aj niekoľko rokov môžete prežívať. Môže to ovplyvniť vašu sebadôveru, váš úspech a môže vás to tiež zastaviť v procese hľadania správneho partnera/partnerky. Existuje mnoho dôvodov, prečo rozprávkový príbeh lásky nemusí vyjsť tak, ako ste si predstavovali a osoba, do ktorej ste sa zamilovali, nemôže byť s vami. Existuje množstvo scenárov, ktoré naznačujú, prečo dvaja ľudia nemôžu byť spolu. Veď napokon, množstvo piesní, básní, románov a filmov sa venuje aj tejto téme. Ide o smutné príbehy, ktoré majú jedno spoločné – vzťah, o ktorý sa snažíte budovať, sa nikdy nestane realitou a vy ste v čase tohto hlbokého uvedomenia veľmi nešťastní. A tak, aj keď je to všetko viac než náročné a bude to veľmi bolieť, musíte sa od tejto osoby posunúť iným smerom, a to v záujme vlastného budúceho šťastia. Ale ako to urobiť? Neexistuje totiž rýchle riešenie, ako prestať niekoho milovať, ale existujú rôzne tipy, ktoré môžete vyskúšať. Ak ste teda zaľúbení do niekoho, s kým nemôžete byť a chcete to prekonať, aj keď to bude pravdepodobne veľmi ťažké, prečítajte si niekoľko nápadov, ktoré vám môžu aspoň naznačiť smer, ako začať. 

 

1. Uvedomte si, že to bude dlhodobý a náročný proces

Prestaňte na seba vyvíjať veľmi silný tlak, aby ste prestali niekoho milovať. Ten tlak vám len sťaží pohyb ďalej. Nemôžete jednoducho stlačiť vypínač a prekonať to, že niekoho milujete. Chvíľu trvá, kým sa vaša myseľ a srdce prestanú sústreďovať na osobu, ktorá bola centrom vášho sveta. Aj keď viete, že s touto osobou nemôžete v budúcnosti počítať, musíte prirodzene nechať vychladnúť pocity, ktoré vás napĺňali a ešte napĺňajú. Odpútanie pozornosti od emócií tým, že sa vrhnete na nové vzťahy, prácu alebo šport v nádeji, že na lásku prestanete myslieť, nebude stačiť. Musíte začať používať malé a jednoduché kroky. Ráno, keď sa zobudíte, myslite na niečo pozitívne v súvislosti so sebou a nie s danou osobou. Urobte si plány na opätovné spojenie s priateľmi a rodinou a obklopte sa láskyplnými vzťahmi, ktoré už máte. Otvorte svoju myseľ spoznávaniu nových ľudí a vytváraniu priateľstiev. Nemyslite hneď na novú lásku. Kým nedoznejú staré city, nič nové a plnohodnotné nemôže vzniknúť. Postupom času, keď už budete dostatočne zameraní sami na seba a keď zistíte, že vaše city k bývalej láske, o ktorej ste si kedysi mysleli, že ju milujete, sa prirodzene zmenšujú, si môžete s radosťou povedať, že liečenie duše začalo. A práve v tejto chvíli si začnite život užívať skutočne naplno. Venujte sa všetkému, na čo ste doteraz nemali čas. Po pár týždňoch zrazu zistíte, že na starú lásku už nemyslíte v zlom, dokážete jej odpustiť, ba dokonca sa stretnúť a porozprávať sa ako priatelia. Niekedy to trvá aj niekoľko rokov, ale ak chce byť človek skutočne šťastný a túži si nájsť novú lásku, proces uzdravovania by mal prebehnúť spomínaným spôsobom.

 

2. Skúste analyzovať svoje emócie

Byť zamilovaný do niekoho, kto je z nejakého dôvodu nedosiahnuteľný, nesie so sebou množstvo rôznych emócií a tiež otázok. Naháňanie sa za niekým, koho nemôžete mať, môže prameniť z rôznych potrieb. Mohol to ovplyvniť napríklad aj spôsob výchovy. Možno ste vždy túžili po rodičovskej náklonnosti alebo ste mali pocit opustenosti, z ktorého ste sa neoslobodili, čo vás núti ísť za vecami, ktoré nemôžete mať. Milovať niekoho, o kom viete, že ho nemôžete mať, môže mať oveľa menej súvislostí s danou osobou, o ktorej si myslíte, že ste do nej  zamilovaní a oveľa viac súvislostí s tým, kým naozaj ste. Ak chcete naozaj zistiť pravdu, zamyslite sa nad tým, v čom je osoba, do ktorej ste sa zamilovali, taká odlišná od ostatných a venujete jej veľa svojej energie. Zamilovali ste sa do danej osoby alebo do životného štýlu, ktorý predstavuje? V čom spočíva jej dokonalosť? Ponorte sa hlboko do svojich pocitov a napíšte si odpovede na tieto otázky:  „Je to príťažlivosť fyzická, emocionálna alebo oboje? Dokážem to vôbec  vysvetliť? Obdivujem jej životný štýl, prácu, prístup k iným ľuďom, hodnoty, ktoré uznáva?“ Ak nedokážete formulovať svoje pocity, môžete sa porozprávať s terapeutom, ktorý vám pomôže racionalizovať vaše myšlienky a lepšie porozumieť sebe. Ak nechcete navštíviť odborníkov, skúste sa porozprávať s ľuďmi, ktorým naozaj dôverujete. Keď sa dôkladne zamyslíte nad tým, ako sa naozaj cítite, možno si uvedomíte, že v skutočnosti ste sa do tejto osoby vôbec nezamilovali, ale skôr do niečoho, čo chcete, aby reprezentovala. Alebo jednoducho reagujete na hlboko zakorenenú emóciu, ktorú vo vás vyvolala. Možno zistíte, že táto láska, o ktorej si myslíte, že ju cítite, vôbec nie je taká, ako si to predstavujete. Keď pochopíte pravdu, budete o krok bližšie k nájdeniu lásky, ktorú si skutočne zaslúžite.

 

3. Stanovte si nejaké hranice

Ak sa snažíte od niekoho odpútať, musíte si  stanoviť určité hranice v súvislosti s kontaktom s ňou. Nemôžete sa od niekoho pohnúť, ak ste s ním stále v neustálom kontakte alebo chodíte na miesta, kde viete, že sa stretnete. Potrebujete odstup, aby ste prekonali pripútanosť, ktorú máte. Môžete obmedziť kontakt, ktorý máte iba na zdvorilé pozdravy a nerozvíjajte ďalšiu komunikáciu , keď ste v blízkosti. Potrebujete priestor, aby ste prevzali kontrolu nad tým, ako sa cítite, a prestali sa zaoberať osobou, o ktorej viete, že s ňou nemôžete byť. Niekedy je potrebné zmeniť bydlisko alebo zamestnanie, ak je to nutné.

 

4. Uvedomte si, či len nefantazírujete

Snívanie o niečom, čo nie je reálne, je spôsob úniku zo životného štýlu alebo vzťahu, v ktorom ste práve uviaznutí. Snívanie je zábavný únik, ale nemal by odvádzať pozornosť od vášho skutočného života. Možno nie ste vo svojom súčasnom vzťahu šťastní alebo ho vôbec nemáte. Možno sa len spoločensky nudíte alebo vás práca nebaví, a tak sa fixujete na život, ktorý vnímate ako lepší než ten, ktorý máte. Táto osoba, o ktorej si myslíte, že ju milujete a ktorá sa má stať odpoveďou na vašu súčasnú nespokojnosť so životom, nie je vaša skutočná láska. Zamilovali ste sa  len  do myšlienky a nie do osoby. Čím viac budete žiť vo svete fantázie, ktorý si sami vytvoríte, tým dlhšie vás bude život v skutočnom svete nudiť. Akokoľvek je to ťažké si priznať, je čas postaviť sa zoči-voči tomu, ako práve teraz vyzerá váš skutočný život. Musíte prijať to, kde ste a nevkladať svoju energiu do vysnívania si emocionálneho spojenia a vzťahu, ktorý neexistuje. Keď budete šťastní v skutočnom svete, svet fantázie sa vám bude zdať menej príťažlivý.

 

5. Uvedomte si pravdu

Pravda môže byť niekedy naozaj krutá, ale  popieranie reality, v ktorej sa nachádzate, váš život iba zhoršuje. Určite sa vám zdá nespravodlivé, keď nemôžete byť s osobou, ktorú milujete. Prajete si, aby sa to zmenilo. Je to prirodzené, lebo to takto cítite. Niekedy to ale v živote funguje ináč. Ak dotyčná osoba neopätuje vaše city, nemôžete ju prinútiť, aby sa do vás zamilovala. Musíte sa naučiť akceptovať danú situáciu. Ak nemôžete byť s niekým, musíte sa prestať týrať tým, že sa zabávate myšlienkou, že sa veci zmenia. Pravda je taká, že situácia sa nezmení a čím skôr to prijmete, tým skôr sa budete môcť pohnúť ďalej vo svojom živote.

 

6. Začnite sa naplno venovať sebe

Láska je silná emócia, a keď sa do niekoho zamilujete, ten pocit vás môže pohltiť. Láska napĺňa všetky vaše myšlienky a sú neustále vo vašej mysli bez ohľadu na to, čo robíte. Udržať lásku k niekomu si vyžaduje energiu a všetok čas, ktorý strávite premýšľaním o milovanej osobe a nemáte čas sústrediť sa na seba. Ale keď už pochopíte, že s milovanou osobou nemôžete byť, konečne sa môžete sústrediť na seba. Môžete začať robiť to, čo vás skutočne baví, teší a na čo ste možno dlhú dobu nemali vôbec čas. Namiesto investovania energie do naháňania sa za osobou, ktorú nemôžete mať, ju vložte do vytvárania nových spomienok, ktoré si môžete vážiť a spoznávania nových ľudí, s ktorými sa môžete spojiť. Nájdite, čo sa vám páči, len pre seba, nie kvôli niekomu inému. Dajte seba opäť na prvé miesto. Na to, aby ste boli šťastní, nepotrebujete niekoho iného a možno dokonca zistíte, že ak pozornosť budete venovať sebe, budete šťastnejší ako kedykoľvek predtým. A práve v období, keď budete šťastní sami so sebou stretnete skutočnú lásku. Je to preto, lebo z vás bude vyžarovať radosť a spokojnosť.

 

7. Sústreďte sa na ľudí, ktorí sú vo vašom živote

Možno ste tak veľmi silno zaujatí nedosiahnuteľnou láskou, že ignorujete všetkých ľudí, ktorých máte vo svojom živote. Možno ste už aj zabudli na rodinu, ktorú máte. Ak máte rodinu, ktorá vás naozaj miluje, veľa vecí pochopí a práve v rodine nájdete pokoj a priestor na liečenie duše. A tak začnite venovať svoj čas aj priateľom, rodine a zamerajte sa opäť na ľudí okolo vás, ktorí si vás vážia a milujú vás takých, akí v skutočnosti ste. Sú to ľudia, ktorí vás podporujú a trpezlivo čakali na chvíľu, kedy sa opäť ozvete alebo prídete. Aj vďaka týmto ľuďom zrazu pochopíte, že láska môže mať aj takúto podobu. Zrazu si možno začnete vážiť lásku, ktorú reálne v živote máte a nie tú, za ktorou sa naháňate a nemôžete ju získať. Priatelia a rodina, ktorí sú tu pre vás, si tiež zaslúžia váš čas a energiu. Títo ľudia, ktorí vás bezpodmienečne milujú, sú vzácni a predstavujú najväčší dar, aký môžete mať. Sú podporou, ktorú potrebujete, aby ste sa posunuli ďalej od toho, čo nemôžete mať a pripomínajú vám všetko, čo už máte.

 

8. Vy sami musíte chcieť urobiť zmenu

Ak sa cítite mizerne, pretože ste zamilovaní, potom jediný človek, ktorý vás môže dostať z tejto situácie, ste len vy. Akokoľvek chcete, aby vám niekto pomohol alebo veci hneď zlepšil, ak ste zamilovaný do niekoho, s kým nemôžete byť, neexistuje jednoduché riešenie. Bolesť, ktorú pociťujete, je uložená vo vašej vlastnej mysli a len vy máte v sebe silu na to, aby ste sa oslobodili od nepríjemných pocitov. Musíte sa rozhodnúť radikálne zmeniť život, aby ste boli šťastní, ak to naozaj chcete. V opačnom prípade pocity nešťastia vás budú donekonečna prenasledovať. Nie je ľahké zabudnúť na niekoho, koho milujete, ale nikto iný vám nemôže pomôcť vaše pocity zmeniť.

 

9. Skúste nájsť dôvody, prečo vzťah nemôže fungovať

Ak je vzťah s niekým nedosiahnuteľný, často to má reálny dôvod. Možno ste stretli lásku v nesprávnom čase alebo na nesprávnom mieste. Nech už je dôvod akýkoľvek, prečo so svojou láskou nemôžete byť, ak by vzťah mal skutočne fungovať v tomto bode vášho života, nebolo by to také ťažké. Niekedy je život naozaj zložitý a veci nefungujú tak, ako si to predstavujeme. Čím skôr si túto skutočnosť uvedomíte, tým skôr sa dopracujete k reálnej láske a spokojnejšiemu životu.

 

10. Otvorte svoje srdce novým príležitostiam

Práve teraz sa vám môže zdať, že osoba, ktorú milujete, je pre vás jediná. Možno je to jediná osoba, ktorú ste kedy takto milovali a neviete si predstaviť, že by ste toto isté cítili k niekomu inému. Ale to, že práve teraz cítite spojenie s touto osobou, neznamená, že niekde nežije niekto iný, do koho by ste sa mohli ešte viac zamilovať. Vaše skúsenosti v láske sú obmedzené len na to, čo doteraz poznáte. V tejto chvíli si možno nemyslíte, že by ste niekedy mohli milovať niekoho iného tak, ako dotyčnú osobu teraz, ale na svete žije mnoho ľudí a ak si chcete otvoriť svoju myseľ smerom k  možnosti preskúmať spojenie s niekým iným, existuje veľká pravdepodobnosť, že sa opäť dokážete zamilovať. Je dobré svoju myseľ nastaviť tak, že veríte v existenciu novej lásky. Horšie je, keď si poviete, že to nie je možné. Potrebné je však myslieť aj na to, že duša musí byť vyliečená. Nie je dobré nahrádzať jednu láskou druhou s cieľom prekryť bolesť. Nový vzťah začnite hľadať pomaly a opatrne. Nepoužívajte nový vzťah na nahradenie starého. Nie je to fér voči novému partnerovi. Nemal by byť takto využívaný. A keď stretnete novú lásku, nikdy je neporovnávajte s tou predchádzajúcou. Každá je iná a jedinečná.

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy
Zdieľať na facebooku