Znaky, ktoré ukazujú, že ste sa v živote posunuli pozitívnym smerom a možno o tom ani neviete

Niektorí ľudia dokážu jasne vidieť pozitívne výsledky, ktoré sa u nich v rámci práce na sebe prejavili, iní majú neustále pocit, že sa nič výnimočné neudialo.
Niektorí ľudia dokážu jasne vidieť pozitívne výsledky, ktoré sa u nich v rámci práce na sebe prejavili, iní majú neustále pocit, že sa nič výnimočné neudialo. / Foto: Pexels

Sebarozvoj je neustály proces, počas ktorého dochádza k osobnostnému, profesionálnemu a všeobecnému napredovaniu a zlepšovaniu schopností, znalostí, vedomostí a zručností. Cieľom sebarozvoja je pozdvihnutie osobnosti človeka a to bez ohľadu na to, akú profesiu vykonáva. Mnoho ľudí robí v rámci sebarozvoja obrovské pokroky, ale mnohí z nich si to ani neuvedomujú.

 

Sebarozvoj podporuje prirodzenú ľudskú zvedavosť a chuť objavovať. Pomáha nám vidieť veci očami iných, pozerať sa na problémy z novej perspektívy. Okrem toho nám dodáva aj pocit sebavedomia, ktoré je v práci, ale aj v osobnom živote veľmi dôležité. Pozitívne vplýva na duševné zdravie a je to dobrý návyk, ktorý sa od dospelých učia aj deti. Niektorí ľudia dokážu jasne vidieť pozitívne výsledky, ktoré sa u nich v rámci práce na sebe prejavili, iní majú neustále pocit, že sa nič výnimočné neudialo. Myslia si, že stoja na jednom mieste. Je to často spôsobené tým, že život rýchlo uteká a nemáme veľa času na zamýšľanie sa nad sebou. Ideálne to majú tí, ktorí si vedú denník. Tí majú viac času na zastavenie a analýzu svojich myšlienok. Ale realita je často taká, že veľa ľudí žije oveľa lepší život, ako si sami myslia. Často snívajú o šťastí, harmónii, radosti, naplnení a neuvedomujú si, že toto všetko vlastne už prežívajú. No ich zaneprázdnenosť im nedovolí dobré veci vnímať. Skúste sa na chvíľku zastaviť a zamyslite sa nad nasledujúcimi znakmi. Realita je taká, že ak zistíte, že v živote prežívate aspoň polovicu z nasledujúcich vecí, žijete dobrý život a urobili ste v práci na sebe a celkove vo svojom živote obrovské kroky. Na planéte žijú milióny ľudí, ktorí z nasledujúcich vecí nemajú k dispozícii takmer nič, a preto je dôležité vážiť si to, čo všetko máte a na čom ste počas rokov dokázali zapracovať tak, že ste sa dopracovali k nasledujúcej pozitívnej realite. Nasledujúce znaky vám ubezpečia v tom, že žijete šťastný život a že nielen v materiálnej oblasti, ale aj v oblasti sebarozvoja ste urobili poriadny skok.

 

1. Vaše vzťahy sú menej dramatické, ako bývali.

Už viete, že nemusíte mať stále pravdu len vy a v mene zachovania dobrých vzťahov, viete aj mlčať, aktívne počúvať iných, odpúšťať a vnímať iných takých, akí sú a nenútite ich, aby sa zmenili podľa vašich predstáv. Vďaka týmto prístupom, vaše vzťahy sú už menej dramatické a prežívate viac pokoja.

 

2. Možno nemáte toľko peňazí, koľko by ste chceli, ale žijete bohatý život.

Každý človek má nejaké sny a túžby, a to aj v materiálnej oblasti. Niekomu sa darí lepšie, niekomu horšie. Ale veľa odborníkov upozorňuje na to, že pokiaľ má človek čo jesť, piť a má kde spať, má svoju posteľ, je to veľmi bohatý človek. Milióny ľudí na našej planéte tento luxus nemajú.

 

3. Nebojíte sa požiadať o pomoc a podporu.

Nerobí vám problém požiadať o pomoc aj cudzích ľudí, a to napríklad aj v cudzom meste.  Nepovažujete to za niečo zlé alebo nevhodné a neznižuje vám to vôbec sebavedomie. Požiadanie o pomoc vnímate ako prirodzenú súčasť života, lebo viete, že každý človek je výnimočný v niečom inom, a tak je prirodzené, že v nejakej oblasti môže byť niekto oveľa lepší odborník ako vy sami.

 

4. Tam, kde žijete, sa cítite ako doma.

Miesto, kde žijete vnímate ako to, ktoré vám osud doprial a už sa nehneváte, že mohlo byť aj niekde inde a lepšie. Viete, že miesto, kde žijete, je práve to, kde plníte svoje poslanie a ak aj nie je najlepšie na svete, vnímate ho ako súčasť svojej cesty. Zmierili ste sa s tým, že ste práve tam, kde máte byť.

 

6. Už nerobíte veci, ktoré vám nerobia dobre.

Mnoho ľudí v rámci sebarozvoja pochopí, že nie všetko, čo robia, je správne. A možno aj vy ste prišli na to, čo vás nenapĺňa a neposúva ďalej, a tak ste sa tejto činnosti prestali venovať. Urobili ste správny krok.

 

7. Vážite si sami seba.

Pochopili ste, kto ste, aké je vaše poslanie a kde smeruje vaša cesta. Prijímate ju so všetkým dobrým aj zlým, a to vám dodáva pokoj do duše. Vážite si sami seba a prijímate život so svojimi kladmi i zápormi.

 

8. Pracujete na obmedzení svojho vnútorného kritika a vedome si vyberáte pozitívnejšie myšlienky.

Na svojej ceste sebarozvoja ste už prišli na to, že človek sa môže na každú vec pozrieť minimálne z dvoch strán. Vo všetkom sa dá nájsť negatívna i pozitívna stránka. Ak ste si osvojili hľadať pozitívnejšie riešenia, ste na dobrej ceste k tomu najšťastnejšiemu životu.

 

9. Naučili ste sa, že neúspechy a zlyhania sú súčasťou sebazdokonaľovania.

Chybu či problém nepovažujete za prejav zlyhania, ale ako novú výzvu, vďaka ktorej sa môžete posúvať iným, často oveľa lepším smerom. Ak svet dokážete takto vnímať, patríte naozaj medzi tých najšťastnejších ľudí.

 

10. Máte okolo seba ľudí, ktorí by pre vás urobili čokoľvek.

Mnohým  ľuďom ste pomohli, mnohých ste dokázali aktívne počúvať a mnohým ste urobili radosť, a tak viete, že ak budete prežívať ťažšie chvíle, vždy sa nájde niekto, kto vás vypočuje, ba dokonca sa vám bude snažiť pomôcť. Síce ste sa naučili od života už nič neočakávať, tušíte však, že keby došlo k najhoršiemu, pár dobrých ľudí sa okolo vás vždy nájde.

 

11. Cítite, že ľudia vás majú radi.

Ľudia sa chcú s vami rozprávať, telefonujú vám, chcú sa s vami stretávať. Jednoducho cítite, že vás majú radi. Vracia sa vám len to, čo ste vyžiarili.

 

12. Prijali ste to,  že niektoré veci v živote nemôžete zmeniť.

Veľa vecí sa zmeniť dá, ale existuje aj to, čo sa jednoducho zmeniť nedá, ak by ste robili čokoľvek. A toto si dokážu uvedomiť len tí najsilnejší ľudia. Oni totiž vedia, že ak by nasilu menili niečo, čo je je už dané a zmeniť sa vôbec nedá, oni sami by len veľmi trpeli. Vedia, že v určitých prípadoch prijatie reality predstavuje tú najlepšiu cestu k šťastnému životu.

 

13. Menej sa sťažujete, ale radšej sa sústreďujete na riešenia.

Existujú ľudia, ktorí sa dokážu celé dni len sťažovať a svojimi sťažnosťami vedia zamoriť celé prostredie okolo seba doma alebo v práci. A potom existujú tí, ktorí to nemajú v živote najľahšie, ale nesťažujú sa a hovoria o sebe čo najmenej. Ich hlavný cieľ nespočíva totiž v rozprávaní, ale v hľadaní konkrétneho riešenia.

 

14. Už neobviňujete svojich rodičov a akceptujete ich takých, akí sú.

V rámci svojho sebarozvoja ste veľmi dobre pochopili, že vaši rodičia urobili pre vás maximum a vychovali vás tak, ako najlepšie vedeli vzhľadom na dobu, v ktorej žili a aké informácie o výchove detí mali k dispozícii. Už dávno ste vyrástli z toho, aby ste ich obviňovali za svoj život, nech už je akýkoľvek. Rodičov milujete takých, akí sú a takto sa vám žije všetkým krásne.

 

15. Prestalo vám záležať na tom, čo si o vás myslia ostatní.

Vy najlepšie viete o svojich dobrých i zlých stránkach. Vy najlepšie viete, že robíte všetko podľa svojho svedomia. A viete tiež, že čokoľvek robíte, nikdy nebudú s vami úplne všetci spokojní. Vždy sa nájde niekto, kto sa bude snažiť hľadať chyby. Ale vy sa už tým  nezaoberáte. Žijete tak, aby ste mali čisté svedomie a aby ste vy boli spokojní sami so sebou.

 

16. Tešíte sa z úspechov bývalých lások.

Rany z rozchodov sa zahojili, lebo viete, že každý človek, ktorý vkĺzol do vášho života, bol pre vás len prínosom a mal vás niečo naučiť. Nech to už bolo čokoľvek. Teraz mu prajete len to najlepšie. Nežiarlite a úprimne sa tešíte z radosti tých, ktorí vám možno aj veľmi ublížili.

 

17. Dokážete oslavovať úspechy iných.

Nežiarlite na úspechy iných, lebo viete, že každý človek je v niečom výnimočný a jedinečný. Doprajete šťastie iným, lebo dobre viete, že raz príde aj k vám.

 

18. Poznáte svoje dary a viete ich rozvíjať.

Nerobíte to, na čo nemáte talent a rozvíjate to, o čom viete, že ste dostali od života ako dar. Tešíte sa z pokrokov v oblasti, ktorá vám je blízka, ktorá vás teší a napĺňa šťastím a radosťou. Svoje ciele si viete postupne plniť a robí vám to radosť.

 

19. Dokážete prijímať komplimenty.

Nepripadá vám trápne, keď vás niekto chváli. Vážite si komplimenty a viete za ne úprimne poďakovať.

 

20. Dokážete byť empatickí.

Viete sa vcítiť do správania a konania iných ľudí, chápete ich, neohovárate a nesúdite ich. V prípade potreby im dokážete nezištne pomôcť. Viete, že každý človek máva nielen dobré, ale i horšie dni a túto skutočnosť viete precítiť.

 


Zdroje a odporúčaná literatúra:
B. Burchard: Životný náboj
P. Říčan: Psychologie osobnosti
J.D. Roger: Vychutnaj život
25 signs youre succeeding at life even if it doesnt feel like

Čítajte viac o téme: Nastavenie mysle
Zdieľať na facebooku