Milujte dieťa vo svojom vnútri, len tak sa zbavíte životných tráum, radí mentorka Louise Hay

Podľa Louise Lynn Hay sa dokážeme návratom do detstva vyliečiť z tráum, ktoré si v sebe nosíme.
Podľa Louise Lynn Hay sa dokážeme návratom do detstva vyliečiť z tráum, ktoré si v sebe nosíme. / Foto: Bigstock

Môžeme samým sebe pomôcť vyliečiť sa z hlbokých poranení z detstva, kedy sme boli traumatizovaní, často nemilovaní, ponižovaní alebo rodičmi nechcení? Ako nájsť to vnútorné dieťa, zaseknuté v čase minulosti, plačúce s dlaňami na tvári, ktoré si pýta vašu pomoc a pokorne prosí o kúsok tepla a citu? Louise Lynn Hay tvrdí, že áno, lebo myšlienky a nastavenia je možné zmeniť.

 

Autorka mnohých kníh o potenciáli osobného rastu a inšpirátorka miliónov ľudí po celom svete tvrdí, že sa to dá. A nezáleží pri tom koľko máte rokov. Vo vnútri nás sa nachádza malé dieťa, ktoré potrebuje lásku a prijatie. Ak sa jej nedostalo z nejakých dôvodov od rodičov, alebo dieťa prešlo traumou zapríčinenou zvonku, môžeme vykonať v súkromí našej mysle nové rozhodnutia a myslieť novými myšlienkami.

Louise Lynn Hay sa preslávila ako americká motivačná spisovateľka, nazývaná aj metafyzickou učiteľkou a donedávna prednášajúcou autorkou mnohých kníh o sebapoznaní, sebanastavení a sebaliečení. Jej knihy boli preložené do 30 jazykov a vyšli v 30 krajinách po celom svete. Hádam notoricky najznámejšia je Miluj svoj život, ktorá je dodnes šperkom na policiach motivačnej literatúry. Bez cenzúry poodhalila svoj súkromný životný príbeh, ktorý ani zďaleka nepripomínal prechádzku ružovou záhradou. Aj tu isté platí, že len pod silným tlakom sa zrodí drahokam. Nezlomilo ju to. A ak áno, tak potom je práve ona ten starodávny Fénix, ktorý stal z popola.

Umrela v auguste roku 2017 vo svojich 90 rokoch. Dedičstvo, ktoré zanechala vo svojich knihách, pomohlo zmeniť životy mnohým, ktorí nevideli cez slzy na život. Svojimi vrúcnymi slovami  a silnými posolstvami, chcela ľudí inšpirovať k tomu, aby sa sami do seba zamilovali a odpustili si svoje chyby. Pretože všetky myšlienky a nastavenia je možné zmeniť.

 

Dusná atmosféra v detstve

Len zriedkakedy si uvedomujeme, aké pocity strachu prežíva naše vnútorné dieťa. V prípade, že ste sa vo svojom detstve stretávali deň čo deň so strachom, potom ešte aj teraz nesiete v sebe jeho trvalé stopy, ba je veľmi pravdepodobné, že v psychickej rovine stále upevňujete vo svojom vnútornom dieťati strach. Vaše vnútorné dieťa nemá kam utiecť. Musíte prekonať obmedzenia svojich rodičov. Potrebujete nadviazať spojenie so zabudnutým dieťaťom vo vašom vnútri. Ono predsa potrebuje vedieť, že sa oň postaráte. Na chvíľu sa zastavte a povedzte mu, že sa mu budete venovať: „Postarám sa o teba. Mám ťa rád. Skutočne ťa mám rád.” Je pravdepodobné, že to častejšie hovoríte s veľkým človekom vo vás, so svojím vnútorným dospelým. Začnite sa takto zhovárať aj so svojím vnútorným dieťaťom. Predstavte si, že ho držíte za ruku a všade kráčate spolu, a zbadáte, aké nádherné pocity a zážitky budete spolu mať. Potrebujete komunikovať s každou svojou vnútornou časťou.

 

Aké posolstvá chcete počuť ?

Pokojne sa usaďte, zavrite oči a prihovárajte sa svojmu vnútornému dieťaťu. Ak ste sa s ním nezhovárali povedzme 62 rokov, určite potrvá nejakú chvíľu, kým si dieťa uvedomí, že sa s ním chcete naozaj rozprávať. Vytrvalo opakujte: „Chcem sa s tebou zhovárať. Chcem ťa vidieť. Mám ťa rád.” Spojenie raz predsa len nadviažete. Potom budete svoje vnútorné dieťa vidieť, budete ho cítiť a budete ho počuť. Najprv sa mu ospravedlňte. Povedzte mu, ako je vám nesmierne ľúto, že ste sa mu toľké roky neprihovorili a že ste sa k nemu nesprávali korektne. Povedzte dieťaťu, že sa mu chcete odškodniť za dlhý čas oddeleného života.

Spýtajte sa ho, čo máte urobiť, aby sa cítilo šťastné. Spýtajte sa ho, čoho sa najviac bojí. Opýtajte sa, ako mu môžete pomôcť a čo od vás očakáva. Začnite jednoduchými otázkami, naozaj vám na ne odpovie. „Čo mám urobiť, aby si bolo šťastné ? Čo by si dnes chcel/chcela ?” Napríklad sa ho môžete opýtať: „Chcem sa ťa opýtať, čo chceš dnes robiť ?” Možno vám povie: „Ísť na kúpalisko.” Takto sa pomaly otvorí vaša spoločná komunikácia. Keď si nájdete každý deň čas na spojenie s vnútorným dieťaťom, váš život sa bude zo dňa na deň zlepšovať.

 

Vidíte na fotografii šťastné alebo nešťastné dieťa?

Tak či onak, spojte sa s ním. Ak vidíte vystrašenú tvár, opýtajte sa, čo ho tak vystrašilo, a urobte niečo, čo ho upokojí. Vyberte si z albumu viac svojich fotografií z detstva a ku každému obrázku dieťaťa sa zvlášť prihovorte. Takisto pomáhajú hovory s dieťaťom pred zrkadlom. Ak ste mali v detstve prezývku, oslovujte dieťa tak. Posaďte sa, bude to pre vás pohodlnejšie, lebo inak, ak sa dostavia ťažkosti, budete možno chcieť zutekať.

 

Skúste si písať

Aj v takom prípade sa vyplaví na povrch množstvo informácií. Použite dvojfarebné ceruzky alebo fixky. Dominantnou rukou napíšte otázku a svojou nedominantnou rukou dovoľte dieťaťu napísať odpoveď. Je to fascinujúce cvičenie. Keď začnete písať otázku, vnútorný dospelý si myslí, že pozná odpoveď, ale keď začnete písať nedominantnou rukou, odpoveď nakoniec vypáli inak, ako ste čakali.

 

Hrajte sa so svojím vnútorným dieťaťom

Robte, čo sa mu páči. Z čoho ste ako deti mali najväčšiu radosť? A kedy ste sa naposledy hrali? Rodič v našom vnútri často preruší akúkoľvek zábavu, veď sa nepatrí, aby sa dospelý človek hral. Nájdite si čas na hru a zábavu. Vystrájajte tak, ako ste to robili v detstve. Dívajte sa, ako sa hrajú dnešné deti. Ľahko si potom spomeniete na to, ako ste sa hrávali vy. Ak potrebujete vo svojom živote trochu viac zábavy, spojte sa so svojím vnútorným dieťaťom a vstúpte do sveta spontánnosti a trvalej radosti. Sľubujem vám, že naozaj budete mať v živote viac radosti.

Privítali vás vaši rodičia, keď ste sa narodili? Skutočne sa tešili? Nemali námietky voči tomu, že ste chlapec alebo dievča ? A cítili ste, že sa s vami tešia? Urobili na počesť vášho narodenia slávnosť? Ako to skutočne bolo, na tom vám už nemusí priveľmi záležať, môžete to ľahko zmeniť. Zorganizujte si slávnosť na privítanie dieťatka. A povedzte vnútornému dieťaťu všetky tie nádherné nežné hlúpostičky, aké sa vravia bábätkám v prvých mesiacoch života. Aké slová ste ako dieťa najčastejšie od svojich rodičov očakávali ? A čo z toho vám nikdy nepovedali ? Všetko to teraz svojmu vnútornému dieťaťu povedzte. A opakujte mu to počas najbližšieho mesiaca každý deň pri hovoroch k sebe v zrkadle. Pozorujte, čo sa bude diať.

 

Technika vizualizácie

Ak ste vyrastali v rodine alkoholika alebo vás pohlavne zneužili, meditujte a vizualizujte svojich rodičov ako triezvych a milých ľudí. Dajte svojmu dieťaťu, čo chce. Veľmi dlho bolo utláčané. Vizualizujte taký životný štýl, aký chcete mať so svojím vnútorným dieťaťom. Keď sa bude cítiť bezpečne a šťastne, bude vám dôverovať. Opýtajte sa ho: „Čo mám urobiť pre to, aby si mi dôveroval/dôverovala ?” Opakujem, budete veľmi príjemne prekvapení niektorými jeho odpoveďami. Ak ste mali rodičov, ktorí vás ani trochu nemilovali, a je pre vás ťažké čo i len pomyslieť na vzťah k nim, nájdite si v nejakom časopise obrázok, ako by mal vyzerať milujúci otec a matka. Položte ho k fotografii zo svojich detských rokov. Vytvárajte nové obrazy. Prepíšte svoje detstvo, ak je to nevyhnutné. To, v čo ste v detstve verili, zostalo vo vašom vnútornom dieťati. Ak mali vaši rodičia prísne myšlienky a vy ste na seba tvrdí a máte tendenciu budovať si okolo seba hradby, vaše vnútorné dieťa akiste len pokračuje v tom, čo ho naučili rodičia. Ak sa obviňujete za každý prehrešok, musí byť pre vaše vnútorné dieťa otrasným zážitkom každé raňajšie prebudenie: „Kto mi dnes a za čo vynadá ?” Naši rodičia nám hovorili len to, čo zodpovedalo ich stupňu vedomia.

 

Dnes sme rodičom svojho vnútorného dieťaťa my sami!

Máme na to svoje vedomie. Ak stále odmietate starať sa o svoje malé dieťa, je vo vás hlboko zakorenený falošný odpor. Inými slovami, vo vašom živote je stále niekto, komu najskôr musíte odpustiť. Komu ste ešte nestihli odpustiť? Čoho sa potrebujete zbaviť? Nuž nech je to čokoľvek, je čas to urobiť. Ak nemáme dnes dosť ochoty pochváliť svoje vnútorné dieťa a dať mu opateru, potom sa nevyhovárajme na svojich rodičov. Robili, čo bolo v ich možnostiach v konkrétnom priestore a čase. Ale v súčasnosti, v tejto konkrétnej chvíli už predsa vieme, aké pocity máme prechovávať k vnútornému dieťaťu.

Tí, čo majú psíka alebo iné domáce zvieratko poznajú, čo to znamená vrátiť sa domov a vidieť, ako vás privíta vo dverách. Nehľadí na to, čo máte oblečené. Aj to mu je jedno, koľko máte rokov, či máte vrásky alebo koľko ste dnes zarobili peňazí. Teší sa z toho, že ste s ním. Miluje vás bez podmienok. Aj vy to tak robte. Tešte sa z toho, že ste živí a že ste tu. So sebou budete žiť navždy. Pokým sa nenaučíte milovať svoje vnútorné dieťa, ani iní ľudia vás dovtedy nebudú mať radi. Prijímajte sa bez podmienok a s otvoreným srdcom.

 


Zdroj:
Louise L. HAY- Láska sa rodí v tebe, Liečenie poranení z minulosti, Gardenia 2007, healyourlife.com
Zdieľať na facebooku