Ako si privyrobiť počas materskej?

  Ilustračná foto: Bigstock

Materská dovolenka nie je platená ako naozajstná dovolenka z práce, napriek tomu existujú možnosti, ako zvýšiť rodinný rozpočet. Ak už nemôžete aspoň externe vypomáhať vo svojej poslednej práci, rozhoďte siete aj do iných vôd. Kreativita má voľné ruky. Náš tip: Myslite pozitívne a garantujeme vám, že sa niečo z nášho článku podarí! Nezabúdajte, že byť matkou, je tá najplnšia práca s tou najmilšou ponukou a dopytom.

 

Dvojitý babysitting

Mamičky na MD, spojme sa! V zahraničí už dlho funguje moderný recipročný trend a pomaly začal mať uplatnenie aj u nás. Inzerát znie: „Hľadá sa mamička na MD, ktorá bude opatrovať moje dieťa u vás doma. Dieťa prinesiem, odnesiem.“ Výhody: zarábate a zároveň sa plne venujete svojej ratolesti a jej kamarátke, alebo kamarátovi. Nevýhody: Dvojitá ostražitosť a starostlivosť. Ideálne ak by bolo dieťa staršie ako to vaše, alebo podstatne mladšie, inak si musíte zaobstarať dvojgeneračný kočiar J

 

Výskumné portály

Na trhu sa poslednú dobu objavujú možnosti online zárobku pomocou prieskumných projektov. Zaberie vám to 5- 50 minút času, podľa počtu otázok. O čo ide? Vyplníte jednoduchý regrutačný dotazník zameraný na rôzne oblasti. Predstavte si otázky zamerané na spokojnosť s nejakým produktom. Zbierate tzv. virtuálne mince, ktoré si môžete vymeniť za potraviny, ročné predplatné časopisov, kozmetiku, hračky, knihy alebo za gastrolístky. Ak niekoho zo svojich známych odporúčite, získavate ďalšie mince. Väčšie mestá ponúkajú priame výskumy respondentov a vyplácajú vyššie sumy! Heslo: Nechajte si za svoj názor zaplatiť. Výhody: Nič neplatíte, k ničomu sa nezaväzujete a registráciu môžete kedykoľvek anulovať. Nevýhody: Nie vždy budete spĺňať podmienky požadovanej cieľovej vzorky členov panelu, napr. ak nevlastníte auto, nehnuteľnosť atď. Počet dotazníkov sa odvíja od vášho profilového dotazníka. A ako mamička na materskej dovolenke často nebudete spadať do ich cieľovej skupiny. Nevytiahne z biedy, ale aspoň poteší.

 

Mini second hand

Zaregistrujte sa na  mamičkovských fórach a predávajte vo svojom online bazáre. Ak už je vaša ratolesť veľká z malých vecičiek a detských pomôcok a vy nemáte mladšiu sestru, alebo sa už neplánujete ďalšie potomstvo, predávajte! Svoje milé dieťa oblečte do vecí, ktoré chcete ponúknuť na predaj a odfoťte. Na čo si dávať pozor? Dopredu upozorňte kupujúcich, že balíky pošlete až po úhrade predajnej sumy na účet, inak zbankrotujete.

 

Homeoffice

Vytvorte si doma vlastnú kanceláriu. Čo vám ide najlepšie? Písanie, tvorenie, preklady, účtovníctvo? Odporúča sa mať vlastný blog ako virtuálne portfólio vašej prezentovanej práce. Mamičkovské portály ponúkajú možnosť písania článkov o tom, čo žijete.  O deťoch, rodičovstve, výchove a pevných nervoch. Ak sa vydáte touto cestou, odporúčame mať v zásobe pár napísaných článkov, ktoré budete ponúkať na rôzne portály. Výhoda: pracujete z domu, budete veľa čítať a vaša umelecká duša rozkvitne. Nevýhody:  vyzbrojte sa dávkou trpezlivosti a nenechajte sa odradiť na neodpovedané maily z redakcií.

 

Handmade dieľnička: zúročte svoju kreativitu

Poznáme príbeh jednej mamičky, ktorá sa na popri starostlivosti o dieťa, vrátila k štrikovaniu a háčkovaniu. Kreovala detské čiapky a baretky s motívmi animovaných postavičiek. Dnes si otvorila vlastný kamenný obchod, pretože ľuďom sa jej výrobky veľmi páčili. Vyskúšajte prísť s niečím inovatívnym. Pletené hrubou vlnou vintage deky na posteľ? S láskou vyrobené bábiky a hračky pre najmenších? Rady pečiete torty? Pridajte na ňu fotografiu oslávenca na jedlú oplátku, alebo vyrobte perník s obľúbeným kresleným mimoňom, či Zvonilkou. Vlastnoručne vyrobené rámy na fotografie alebo vence plné poľných umelých kvetov? Rúrkovanie a výroba dekoratívnych ozdôb a krabičiek pomocou rúrok z papiera? Všetky návody a nápady na tvorenie nájdete na internete a sociálnych sieťach, kľúčové slova sú: handmade, kreativita, domáca tvorba, šikovná ruky...

 

Katalógový predaj

Nemusí byť zlý, ak máte veľa kamarátok a pravidelne sa s nimi stretávate, máte obchodného ducha a viete oprezentovať kozmetiku. Inak vám ostáva len telefonická komunikácia a to nie je celkom ono. Nevýhody: na trhu je množstvo produktov a kozmetických firiem, trh je presýtený.

 

Jednorázovky

Možno ste na brigáde boli naposledy na vysokej škole, napriek tomu máte aspoň zámienku na chvíľu odísť z domu a vyvetrať si hlavu. Ak už máte upratovania, umývania okien a žehlenia dosť, skúste inventúry v obchodoch (väčšinou nočné), vypomáhanie spoločnej známej vašej kamarátky v kaviarni, či reštaurácii.

Výhody: zmena domáceho prostredia povýšená na sociálny kontakt, dobrý pocit zo seba a zarobených peniažkov J

 

Staňte sa učiteľkou

A prečo nie? Možno ste sa venovali, pred tým, ako vám narástlo bruško, nejakej umeleckej alebo pedagogickej činnosti. Je veľa mamičiek, ktoré zháňajú doučovanie v domácom prostredí svojich ratolestí. Predajte a predávajte svoje skúsenosti. Nevýhody nevidíme.

 

 

Na čo si dávať pozor?

Na inzeráty typu: „Chceš zarábať ako kráľ za pár minút práce denne?“ Mamičky na materskej dovolenke sa stali atraktívnou cieľovou skupinou na rôzne podvody. Čudovali by ste sa ako to funguje. Vyhýbajte sa ponukám, kde môžete zaručene pri vedľajšom pracovnom pomere zarobiť 300 euro týždenne! Alebo keď musíte zaplatiť a je jedno či 3, 12  alebo 22 eurový registračný poplatok a až potom vám pošlú inštrukcie k inzerovanej práci. Často však ide o telefonický predaj, katalógovú kozmetiku a drogériu, prezentáciu hrncov, kde sa vaša výplata závisí od predaja tovaru a je postavená na províznom systéme. Prajeme veľa nových nápadov.

 

Čítajte viac o téme: Peniaze, Kariéra
Zdieľať na facebooku