Jesenné aktivity pre deti

Jednoduché jesenné aktivity, ktoré zabavia deti.
Jednoduché jesenné aktivity, ktoré zabavia deti. / Zdroj: busybloomingjoy.com

Jeseň ponúka množstvo materiálov, príroda sa ukladá na zimný spánok, stromy sa zbavujú listov a svojich plodov. Tieto prírodné matierály sú výborné na domáce tvorenie a hranie.

 

Prinášame vám tipy na jesenné aktivity pre tých najmenších, aktivity sú určené na rozvoj jemnej motoriky i na nápadité tvorenie. Pobyt vonku je pre nás v tejto dobe čoraz vzácnejší, využite čas strávený vonku s deťmi naplno.

 

1. Zbieranie listov

 

Zdroj: busybloomingjoy.com

 

Zbierajte s deťmi popadané lístie. Zapojte ich do jesenného upratovania okolo domu, môžu listy zbierať do fúrikov, vedierok či použiť svoje detské hrable a vyhrabať ich z trávnika.

 

2. Triedenie popadaných listov a plodov

 

Zdroj: busybloomingjoy.com

 

Nechajte deti vytriediť popadané listy a plody, teda šišky ku šiškám, listy ku listom a tak ďalej.

 

3. Jesenné počítanie

Deti sa učia základné čísla už v ranom veku, na prstoch vedia ukázať, koľko majú rokov či koľko detičiek videli na pieskovisku. Precvičte si s nimi jednoduché počítanie pomocou spadnutých listov. Deti môžu listy zbierať a následne ich počítať.

 

Zbieranie jesenných listov a počítanie / Zdroj: Unsplash

4. Priraďovanie správnych farieb

 

Zdroj: busybloomingjoy.com

 

Vyrobte deťom kartičky s listami v rôznych farbách, deti potom môžu priraďovať listy k správnej farbe na papieri. Listy môžu pripnúť na kartičku štipcom na bielizeň.

 

5. Jesenný mini strom

Deti si môžu vďaka listom a plodom vytvoriť vlastný mini strom, stačí na papier nakresliť základ stromu, teda kmeň a halúzky, na ktoré deti následne nalepia listy.

 

6. Lov jabĺčok

 

Zdroj: busybloomingjoy.com

 

7. Senzorická miska

Vytvorte deťom senzorickú misku, do ktorej dáte napríklad vatové guličky, listy, plody stromov. Deti si prekryjú oči šatkou a následne dajú ruky dnu. Predmety im vopred neukážte. Podľa hmatu budú hádať, čo práve držia v ruke.

 

8. Pečenie koláčikov

 

Zdroj: sweetopia.net

 

Upečte si s deťmi koláčiky s jesennou tématikou.

 

9. Monštrum z listov

 

Zdroj: busybloomingjoy.com

 

10. Spievanie jesenných piesní

 

 

11. Tvorenie umeleckých obrazov

 

Zdroj: busybloomingjoy.com

 

Keďže jeseň je naozaj bohatá na prírodné materiály a krásne farby, tvorenie umeleckých diel je v tomto období veľmi jednoduché.

Zdieľať na facebooku