Pohybové aktivity pre deti, ktoré sa dajú hrať aj v obývačke

Pohybové hry, ktoré sa dajú hrať v interiéri, zahrajte sa ich tiež.
Pohybové hry, ktoré sa dajú hrať v interiéri, zahrajte sa ich tiež. / Zdroj: whatmomslove.com

Premýšľate, ako deti rozhýbať doma a dostať z nich prebytočnú energiu? Pripravili sme pre vás zopár tipov na pohybové hry s deťmi.

 

Povinná karanténa trápi nás všetkých, jarné slnko príjemne hreje, ale ísť von sa veľmi nedá. Deti nemôžu chodiť na detské ihriská, navštevovať krúžky, kde si rozvíjajú pohybové schopnosti ani stretávať sa s kamarátmi, aby si zahrali svoju obľúbenú hru. Zabaviť ich musia rodičia alebo starší súrodenci. Uznajte, že celý deň sa pred televízorom sedieť nedá, nie to ešte tri týždne vkuse. Prinášame vám zopár hier, ktoré hravo zvládnete aj vo vašej obývačke, deti aj dospelí sa trošku rozhýbu a v karanténe vám bude o čosi veselšie.

 

Hra biela, modra, červená

Deti sa musia postaviť do radu, môžu sa pridať aj rodičia. Jeden člen rodiny vždy musí zostať oproti nim a viesť hru. Na slovo "biela" musia všetci urobiť krok vľavo, keď sa povie "modrá" všetci musia urobiť krok doprava. Pri slove "červená" sa musia všetci otočiť. Pohyby na tieto slová si môžete aj vymyslieť. Na začiatku ich môžete niekoľkokrát ukázať, a potom sa pripojiť k deťom do radu. Slová však treba stále hovoriť v rôznom poradí, aby sa deti museli sústrediť na to, čo hovoríte a aký pohyb majú vykonať. Kto sa trikrát pomýli, vypadáva.

 

Hra pinpongové loptičky na lyžičke

Nalepte farebnou lepiacou páskou na podlahu dva vodorovné pásy, pri ktorých musia deti prejsť čo najrýchlejšie s loptičkou na lyžici bez toho, aby loptička spadla alebo si lyžicu pridržiavali druhou rukou. Z takejto jednoduchej hry môže vzniknúť pekná rodinná súťaž.

 

Náročné prekážkové dráhy 

Vytvorte si s deťmi prekážkové dráhy z nábytku a hračiek, ktoré doma nájdete. Využite detské stany, tunely, švihadlá, jednoducho čokoľvek, pri čom sa deti ponamáhajú a zbavia prebytočnej energie. Dráhy môžu byť rôznej náročnosti i dĺžky. Môžete ich zamerať len na fyzickú kondíciu, alebo do úloh vsunúť aj vedomostné úlohy ako malé puzzle či triedenie hračiek podľa farby. Pozrite si videá nižšie na inšpiráciu.

 

 

 

Hra rybár

Nachystajte si toľko lístkov, koľko je hráčov. Na jednom z nich je napísané rybár a na ostatných rybka. Lístočky sa rozdajú, ale nikto neprezrádza čo si vytiahol. Všetci hráči sa v tichosti prechádzajú a pozerajú sa jeden druhému do očí. Rybár má za úlohu loviť rybky a to takým spôsobom, že na ne nenápadne žmurká. Na koho rybár žmurkne, rybka je ulovená a musí si čupnúť. Hra končí, ak sa rybárovi podarí uloviť všetky rybky. Úlohou rybiek je však počas hry odhaliť, kto je rybár. Ak má niekto nejaké podozrenie, tak sa môže prihlásiť a povedať, kto to je. Ak uhádne, hra končí, ak neuhádne, je ulovená a hra pokračuje.

 

Hra fúrik

Vytvorte si doma dvojice tak, aby si vedeli navzájom udržať nohy. Jeden z dvojice sa dá na zem, opiera sa iba rukami a druhý mu drží nohy, takto musia prejsť určitú vzdialenosť. Vytvorené páry môžu medzi sebou súťažiť kto skôr príde do cieľa alebo kto vôbec počas cesty nespadne.

 

Skákanie škôlky

Skákanie škôlky je starou dobrou obľúbenou hrou, ktorú poznáte zo svojho detstva určite aj vy, rodičia. Z papierovej maliarskej lepiacej pásky si môžete urobiť škôlku teraz aj doma na koberci alebo na parketách. Políčka by mali mať ideálne veľkosť približne 35 x 35 cm.

 

Hra škôlka v byte / Zdroj: whatmomslove.com

 

Hra skok na jednej nohe a skákanie žabiek

Na podlahu si opäť nalepte pásku, ktorá poslúži ako línia, popri ktorej sa má skákať. Vyznačte štart a cieľ, deti si musia chytiť jednu nohu a na druhej preskákať vyznačenú dráhu. Môžete im urobiť aj rôzne zatáčky pomocou stoličky a prekážky. Fantázii sa medze nekladú. Skok na jednej nohe môže vystriedať skákanie žabiek.

 

Hra lyžičky, vidličky, nože

Táto hra má niekoľko podôb, teda môžete ju poznať aj pod iným názvom. Princíp je však rovnaký. Jeden člen rodiny sa otočí chrbtom k ostatným, rýchlo za sebou hovorí lyžičky, vidličky, nože, potom ako to dopovie sa rýchlo otočí, hráči zatiaľ čo jeden hovorí tieto slová bežia k nemu, keď však prestane hovoriť, musia zastať, aby ich nevidel. Princípom hry je čo najrýchlejšie sa dostať ku hráčovi otočenému chrbtom. Ten, ktorý rozpráva môže počas hry aj dávať povely, napríklad všetci spravte dva kroky dozadu, tým tak predlžuje hru.

 

Hra sochári

Podobná hra ako lyžičky, vidličky, nože. Pustí sa nejaká pesnička a všetci musia tancovať, jeden musí mať na starosti hudbu, aby ju mohol hocikedy stopnúť. Keď sa hudba zastaví, tak musia všetci zostať ako socha, nemôžu sa hýbať. Pokračuje sa opäť, až keď hudba začne hrať.

 

Hra žaba

Deti sa rozostúpia do kruhu a začnú si hádzať medzi sebou loptu. Vo chvíli, keď niekto loptu nechytí, všetci skamenejú. Každý musí zostať v takej polohe, v akej sa nachádzal, keď lopta spadla na zem. Dieťa, ktoré sa pohne ako prvé, získa jedno písmenko zo slova ž-a-b-a. Prehráva ten, kto ako prvý nazbiera všetky 4 písmená tohto slova. Hru si môžete prispôsobiť aj tak, že písmenko získava ten, kto nechytí loptu.

 

Hra lov na skaldačky lega

Hľadanie lega je pre deti veľmi obľúbená hra. Rozdeľte papier na 4 farby identicky s farbami skladačiek lega. Rozmiestnite po dome napríklad 5 skladačiek z každej farby, teda 5 žltých, 5 modrých, 5 zelených a 5 červených. Skryte tieto skladačky buď v jednej miestnosti alebo určitej časti domu tak, aby ich deti dokázali reálne nájsť. Každému dieťaťu prideľte jeho farbu skladačiek, ktorú musí nájsť. Nastavte si stopky a vyhráva ten, kto prvý nájde všetky skladačky svojej farby a položí ich na farebný papier.

 

Hľadanie skladačiek lega a ich triedenien podľa farby / Zdroj: whatmomslove.com

Hra na hodiny

Predtým ako sa pustíte do hrania, je potrebné sa oboznámiť s pohybmi, ktoré sú v tejto hre povolené – kačacie kroky, žabie skoky a iné. Všetci si posadajú do kruhu a doprostred sa postaví jeden vyvolávač. Jeho úlohou je určiť jedného člena, ktorý sa musí opýtať: „Koľko je hodín?“ a vyvolávač odpovedá: „Tri žabie.“ Ten, ktorého si vyvolávač určil musí potom urobiť tri žabie kroky smerom k vyvolávačovi. Hra pokračuje, pokiaľ sa niekto iný nedostane do stredu.

 

Mini disco

Ak radšej využívate moderné technológie môžete deťom pustiť Just dance, ktorý si ľahko nájdete na youtube.com. Postavičky tam tancujú na rôzne pesničky a úlohou detí je opakovať ich pohyby. K tejto aktivite sa môže pripojiť celá rodina. Tiež si môžete pohľadať piesne, na ktoré sa ľahko vytvárajú choreografie, napríklad: - Ide, ide vlak, - Hlava, ramená, kolená, palce, - Ja som muzinkat. Youtube kanál Team4Animation ponúka takéto predtancovanie, podľa ktorého sa môžete učiť. Viacerí z vás tieto choreografie či pesničky možno poznáte z dovoleniek, kde sa objavujú na detských diskotékach.

 

Zdieľať na facebooku