8 dôvodov, prečo sa mnoho ľudí nikdy nestane bohatými

Za tým, že má niekto dostatok peňazí je takmer vždy úsilie.
Za tým, že má niekto dostatok peňazí je takmer vždy úsilie. / Zdroj:Unsplash

Určite ste už neraz počuli príbehy o tom, ako človek rýchlo zbohatol. Iný zase pracuje celý život, a aj tak je v dlhoch až po uši, žije od výplaty po výplatu. Prečo je to tak? Aké chyby ľudia robia na ceste za peniazmi a pohodovým životom? 

 

1 | Nadmerne šetria

Chudobní ľudia majú tendenciu stále šetriť. Čo však zaberá kopec času, ktorý sa dá využiť na sebarealizáciu alebo kariérny rast. Nehľadajte v obchodoch nekonečné hodiny zľavy, kúpte to, čo ste plánovali a radšej prehodnoťte, čo z toho skutočne potrebujete. Tento svoj čas, ktorý ste predtým venovali naháňaniu zliav, využite plnohodnotnejšie. To, čo je skutočne dôležité v ceste za peniazmi, nie je šetrenie, ale investovanie peňazí do rozumných a potrebných vecí. 

 

2 | Boja sa zmien

Zmena vyžaduje mnoho úsilia. Či už je to sťahovanie sa do iného mesta alebo zmena práce, je to niečo, čo vás núti ohroziť svoju stabilitu a vystúpiť zo svojej komfortnej zóny. Väčšina ľudí radšej ostane vo svojom stereotype, na ktorý si dokonale zvykli. To však úspechy drvivej väčšine neprinesie.

 

3 | Zostávajú na zle platených pozíciách

Niektorí ľudia sa celý život sťažujú na svoju prácu, akého majú zlého šéfa a akí neznesiteľní sú kolegovia. Každý týždeň začínajú s myšlienkou na piatok poobede, kedy prídu domov a aspoň na chvíľu nájdu pokoj. Avšak nikdy nezmenia svoju prácu, pretože zmeniť prácu znamená mnoho úsilia. A to sa väčšine ľudí nechce. Lenivosť a pohodlnosť ich premôže.

 

4 | Závidia úspešným

Medzi závisťou a obdivovaním je obrovský rozdiel. Obdivovať ľudí môžeme, ale závidieť by sme nemali. Tak sa nikdy nikam nikto neposunie. Ak budete celý život závidieť plat svojim kamarátom, či susedovi dom so záhradou, tak úspech nepríde. Radšej obdivujte a inšpirujte sa úspešnými ľuďmi. Ich spôsobom myslenia, prístupom k práci. Len tak získate to, po čom túžite.

 

5 | Nie sú aktívni

Chudobní ľudia sa celý život vyhovárajú. Žijú pasívnym spôsobom a čakajú, že úspech príde sám od seba. Vyhovárajú sa, že sa veci nedajú zrealizovať ešte skôr, ako to vôbec skúsili.

 

6 | Presúvajú zodpovednosť za svoj život na iných

Ľudia, ktorí nevedia nájsť finančnú pohodu, si vždy nájdu tú jednoduchšiu cestu. Takže za to, že majú nízky plat alebo že sa nikam kariérne neposúvajú, môže ich šéf a nie oni. Vždy si nájdu výhovorku, prečo to nejde, ako by mali hľadať spôsob, ktorým to pôjde. Tvária sa, že od nich nič nezávisí a nemajú žiadnu zodpovednosť. Všetko smerujú k odpovedi, že ich život je v rukách iných ľudí.

 

7 | Chcú všetko naraz

Túžia mať všetko a to hneď. Snívajú o dobre platenej práci, ale nechcú začať s nízkym platom a postupne sa prepracovať. Chcú to hneď teraz bez akéhokoľvek úsilia. Potom prichádza frustrácia a nulový výkon.

 

8 | Nízke sebavedomie

Podceňujú seba a aj svoje schopnosti. Sťažujú sa na svoj osud, ale nepokúšajú sa žiť lepší život. 

 

Ako sa zbaviť prívlastku chudobný?

  • Nebuďte v práci, ktorá vás nebaví.
  • Prestaňte sa neustále sťažovať.
  • Buďte aktívni.
  • Nebuďte chamtiví a nezáviďte.
  • Neporovnávajte sa s ostatnými.

 


Zdroj: brightside.me
Zdieľať na facebooku