Montessori aktivity pre 2 – 6 ročné deti

Tu nájdete Montessori aktivity pre 2 - 6-ročné deti, ktoré ich nielen pobavia, ale aj niečo naučia.
Tu nájdete Montessori aktivity pre 2 - 6-ročné deti, ktoré ich nielen pobavia, ale aj niečo naučia. / Zdroj: handsonaswegrow.com

Dieťa sa každým mesiacom mení, je teda náročné určiť presné aktivity, ktoré s ním v akom období robiť. Všetko, čo však robí, je pre neho cestou k novému poznaniu svojho okolia i samého seba. Chodí, behá, skáče a so všetkým by chcelo pomáhať. Učí sa bicyklovať a rozpráva. Čím ho môžete zamestnať, ak chcete podporiť jeho rozvoj? Pripravili sme si pre vás zopár tipov na aktivity, ktoré môžete robiť kedykoľvek, nepotrebujete na ne špeciálne prípravy a sú obohacujúcimi pre vaše deti.

 

Chodíme po čiarach

Aktivita je zameraná pre menšie detičky. Stabilita chôdze je veľmi dôležitá, a preto je potrebné ju trénovať. Na podlahu nalepte pásky rôznych farieb do rôzne tvarovaných čiar, dieťa po nich prechádza a tak trénuje svoju presnosť.

 

Zdroj: handsonaswegrow.com

Zdroj: handsonaswegrow.com

 

Fúkanie slamkou

Keď už budete mať po podlahe nalepené pásky, môžete pokračovať aktivitou so slamkou. Pripravíte si nejakú malú loptičku, či už z vlny alebo penovú. Dieťa bude fúkať slamkou tak, aby sa loptička pohybovala iba po čiarach.

 

Zdroj: handsonaswegrow.com

Zdroj: handsonaswegrow.com

 

Priraďovanie predmetov

Na vytvorenie tejto skvelej aktivity budete potrebovať len papier a predmety, ktoré budete obkreslovať. Papiere rozložte na podlahu a predmety dajte na druhú stranu. Deti budú priraďovať na nakreslené predmety tvarovo tie správne. Aktivitu môžete vyskúšať so staršími deťmi aj s písmenkami.

 

Zdroj: homweelearn.com

 

Tvoríme s korkovými štuplíkmi

Jednoduchá, ale zábavná aktivita, na ktorú potrebujete len papier, tempery a korkové štuplíky. Pečiatkujete nimi na papeier farebné bodky.

 

Zdroj: Vincent-levice.sk

 

Vatová ovečka

Takto jednoduchú krásnu ovečku si môžete vyrobiť vďaka výkresom a vate. Na hlavičku a nožičky použijete farebný papier, na konci len prelepíte očká a ovečka je hotová.

 

Zdroj: alfa-img.com

 

Usporiadanie farieb

Na túto aktivitu budete potrebovať cestoviny, ktoré si môžete doma zafarbiť potravinárskym farbivom. Na úzky pásik papiera si nakreslíte rôzne kombinácie farieb idúcich za sebou, nakoniec potrebujete už len šnúrky alebo nejaký špagátik, na ktorý budú deti cestoviny navliekať.

 

Zdroj: modrykonik.sk

 

Umývame bicykel

Deti veľmi bavia domáce práce a vo všetkom by vám chceli pomôcť. Nechajte ich nech si samy umyjú svoj bicykel, ktorý zašpinili. Učia sa tak samostatnosti.

Zdroj: uno-zwei-tutu.com

Zvieratká z kúskov látky

Húsenice, pavúčiky, stonožky, či iné rôzne zvieratká môžete vytvoriť z kúskov látky. Rôznofarebné látky postriháte na koliečka alebo iný požadovaný tvar. Dieťa bude kúsky lepiť na papier a vytvorí zvieratko. Pri každom kúsku látky vám zároveň môže povedať, akej je farby.

 

Zdroj: homweelearn.com

 

Učíme sa ABECEDU

Aktivita zameraná na učenie abecedy. Na kartičky si pripravte všetky písmenká. Von na stromy alebo do kuchyne na stoličky pripevnite špagátik, na ktorý budú deti kartičky s písmenkami pripínať v správnom poradí.

 

Zdroj: i.pinimg.com

Ďalšia aktivita je zameraná na utvrdzovanie sa v poznaní tvaru písmen. Na štipce si napíšeme jednotlivé písmená a dieťa ich priraďuje pod slovo, ktoré sme napísali na papier.

 

Zdroj: rubsomedirtblog.com

Gumičkovanie

Na túto aktivitu budete potrebovať nástenku, na ktorú pripnete písmenká alebo čísla. Rôzne farebné gumičky, ktorými budú detí spájať písmenká do slov alebo sa len učiť postupnosť v abecede. S číslami môžu vytvárať rôzne jednoduché počty lebo sa taktiež učiť postupnosť číslic a spájať ich v správnom poradí.


Zdroj: aneverydaystory.com

Zdroj: aneverydaystory.com

Učíme sa farby, smery a postupnosť

Na túto relatívne náročnú aktivitu potrebujete kombinácie farebných gulučiek pospájaných drevenou paličkou. Kombinácie nemusia obsahovať len tri farby, môžte zvoliť rôzne štvorce, obĺžniky, nezabudnite však, že všetko, čo máte vytvorené, musíte mať aj na papieri nakreslené, aby to mali deti k čomu priradovať. Prirodzenou formou a zábavou si deti rozvíjajú pozornosť a učia sa farby.


Zdroj: amaecoruja.com

 

Učíme sa geometrické tvary

S predškolákmi sa môžete okrem rozpoznávania tvarov naučiť už aj ich pomenovanie. Budete potrebovať kartón, na ktorý nakreslíte rúzne geometrické tvary, ktoré sa nachádzajú u vás doma. Deti budú priraďovať kocky, kvádre či trojuholníky na svoje správne miesta.


Zdroj: bustytoddler.com

 

Nájdi správny kľúčik

V tejto aktivite sa deti môžu potrápiť správnym tvarom. Musia dávať pozor aj na detaily. Je to veľmi dobrá aktivita pre predškolákov.


Zdroj: mojedziecikreatywnie.pl

 

Gombíkový náhrdelník

Jednoduché a zábavné. Na túto aktivitu vám stačia len nejaké staré gombíky a šnúrka, na ktorú budú deti gombíky navliekať.


Zdroj: modrykonik.sk

 

Triedime príbor

Deti musia vedieť, čo je lyžička, vidlička a nožík, preto je nato táto aktivita ako stvorená. Nechajte ich upratať príborník, niečo sa naučia a ešte vám aj pomôžu v kuchyni.

 

Zdroj: montemother.com

Zdieľať na facebooku