Montessori aktivity pre deti: 12 - 18 mesiacov

Montessori aktivity deti vo veku 12 - 18 mesiacov, ktorými môžete podporovať rozvoj ich jemnej a hrubej motoriky.
Montessori aktivity deti vo veku 12 - 18 mesiacov, ktorými môžete podporovať rozvoj ich jemnej a hrubej motoriky. / Pinterest

Z dojčaťa sa v období 12 - 18 mesiacov stáva batoľa, kedy dieťa robí veľké pokroky v jemnej i hrubej motorike. Zvládne už lepšie pracovať s ručičkami – zlepšil sa jeho pinzetový úchop prstami, sedenie, lozenie a v mnohých prípadoch i chodenie. Stále je čoraz zvedavejšie a potrebuje viac a viac objavovať náš svet. Montessori aktivity sú na to ako stvorené. Mnohé pomôcky si dokážete jednoducho vyrobiť doma a dieťa sa zahrá a zároveň naučí mnoho nových vecí.

 

Odliepanie páskou prilepených hračiek

Aktivita je výborná na trénovanie jemnej motoriky a pinzetového úchopu. Stačí vám klasická lepiaca páska, nejaká tácka a zopár gumených hračiek, napr. aj tie, ktoré používate na hranie do vane.

 

Zdroj: Pinterest

 

Rozlišovanie farieb

Dieťa sa učí rozlišovať základné farby. Takto jednoduché pomôcky si zvládnete doma pripraviť aj sami, stačia vám len farebné dózy, do ktorých urobíte diery a veľa gombíkov, ktoré tam budú deti vhadzovať a znova vyberať a miešať, až do omrzenia.

 

Zdroj: Pinterest

 

Pomoc v kuchyni

Dieťa si do prvého roku rozvíja jemnú motoriku rôznym spôsobom, no určite ho dokážete podporiť aj ďalšími aktivitami, napr. aj počas varenia v kuchyni. Môžete mu dať ošúpať napríklad uvarené vajíčko alebo mandarinku či čokoľvek, čo v tomto veku zvládne.

 

Zdroj: Pinterest

 

Plnenie pohárikov

Touto činnosťou učíte dieťa k presnosti. Pripravte veľkú nádobu plnú korálok, nachystajte dva  poháriky, do ktorých musia deti premiestniť korálky lyžicou. Pri tejto aktivite však buďte veľmi pozorní, pretože ide o drobné predmety, ktoré by si dieťa mohlo vložiť do úst či do nosa, preto od neho určite neodchádzajte. Prípadne korálky môžete nahradiť niečím väčším jedlým ako napr. cereálne guličky.

 

Zdroj: Pinterest

 

Učíme sa vešať bielizeň

Táto skvelá aktivita patrí k domácim prácam, ktoré deti veľmi bavia. Keď vás vidí, chcelo by vám hneď pomáhať. Môžete mu spraviť vlastnú šnúru s bielizňou. Kúsok špagátiku môžete pripevniť kdekoľvek, nastrihajte rôzne kusy látky a nakoniec pridajte štipce. Alebo mu ponúknite na vešanie oblečenie pre bábiky.

 

Zdroj: Pinterest

 

Hráme sa s kockami

Deti sa rady bavia stavaním komínov a vežičiek z kociek. Táto aktivita taktiež rozvíja jemnú motoriku, dieťa získava presnosť a istotu pri vedení ruky, teda dokáže dať kocku na kocku. Môžete tiež využiť stavebnice lega s veľkými kockami, ktoré sú určené pre najmenších. Ich spájanie a rozpájanie je pre deti rovnako fascinujúce.

 

Zdroj: Pinterest

 

Rozlišujeme zvieratká

Na túto aktivitu potrebuje len pár zvieratiek a ich obrázky, ktoré si môžeme vytlačiť aj na domácej tlačiarni. Nechajte potom deti nech samy priraďujú zvieratká k správnym obrázkom.

 

Zdroj: Pinterest

 

Prekážková dráha

Niektoré deti už majú takú stabilitu, že dokážu prekročiť aj nízke prekážky. Pripravte im doma prekážkovú dráhu, pri ktorej si trénujú hrubú motoriku a zdokonaľujú sa v udržiavaní rovnováhy a chodení.


Zdroj: Pinterest

 

Navliekanie krúžkov

Na túto aktivitu budete potrebovať nejaký stojanček, napríklad ten, na ktorý dávate kuchynské papierové utierky a krúžky, ktoré si môžete vyrobiť z roliek toaletného papiera alebo práve kuchynských utierok. Krúžky môžete zafarbiť, aby to bolo pre deti lákavejšie a ony ich už len budú navliekať na stojan a tým trénovať jemnosť rúk.

 

Zdroj: Pinterest

 

Hádzanie loptičiek

Túto aktivitu môžeme zaradiť medzi domáce práce, deti budú hádzať farebné loptičky do koša a tie, ktoré netrafia (verte, že ich bude veľa) si zodvihnú a hodia znova.

 

Zdroj: Pinterest

 

Premiestňovanie, žmýkanie a prelievanie

Zdokonaľovanie jemnej motoriky, deti sú jemnejšie a sú si istejšie. Nechajte ich premiestniť napríklad fazuľky z jednej misky do druhej, alebo nech prelievajú vodu z hrnčeka do hrnčeka.

 

Zdroj: Pinterest

 

Lovenie pingpongových loptičiek

Na túto aktivitu si pripravte misku s vodou, pár pingpongových loptičiek a naberačku alebo lyžicu. Dieťa si touto aktivitou trénuje pozornosť, presnosť a tiež rovnováhu.

 

Zdroj: Pinterest

Zdieľať na facebooku